TV+VIVO=FILM
Mam Telewizor Komputer z grafiką z vivo, grafika połączone kabelkiem z TV
i teraz pytanie czy jest jakiś program który przechwyci obraz z tv na kompa źeby moźna nagrywać filmy z tv na hdd
THX
i teraz pytanie czy jest jakiś program który przechwyci obraz z tv na kompa źeby moźna nagrywać filmy z tv na hdd
THX
Odpowiedzi: 18
SLAY3R czy to o taki kabelek chodzi http://allegro.pl/show_item.php?item=17633902
Tych, którzy po przeczytaniu tego topicu w całości dalej nie wiedzą: co i jak, odsyłam do drugiego, o bardzo zbliźonej tematyce.
JA Ci polecam program taki jak WinCinema bawie sie w nim wszytsko ładnie dziala tylko ze musze sobie akabelek drugi kupic zeby dzwiek szedl
Pewnie źe moźna kupić nowy, najlepiej w sklepie z artykułami RTV.
Co myślicie o tej http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7288 karcie w 50% chodzi mi o zgrywanie obrazu z TV na HDD
a i co z ty kabelkiem moźna kupić gdzieś gotowy np. na Allegro ???
a i co z ty kabelkiem moźna kupić gdzieś gotowy np. na Allegro ???
W sumie to, źe korzystam z dołączonego progamu, a nie z Virtual Duba, nie jest złe :wink: Ten program jest bardzo dobry, a obraz i dźwięk jaki na nim osiągam (oczywiście po odpowiednim configu) jest bardzo dobry. Co do opcji w Virtual Dubie, to przeczesałem chyba wszystko i nie znalazłem, ewentualnie późniejszą obróbke sobie przeprowadzam w nim.
Powodu przycinania obrazu u ciebie przez duba nie znam, ale pogrzeb się w ustwaieniach w menu video. Moźe masz ustawione jakieś opcje przycinania obrazu czy cuś.
REWELACJA :!: :!: :!:
SLAY3R, spadłeś mi z nieba, bo ja juź traciłem nadzieję i plułem sobie w brodę, po co ja kupiłem tego VIVO :!: :?:
Do samego zgrywania nie uzywałem Virtual Duba, a programu dołączonego do mojej karty graficznej. Powód – nie wiem dlaczego, ale Dub mi obcina dół obrazu – tak ze 3–5 cm.
Jedna rada, nie zapomnijcie przełączyć kabelka od dźwięku do złącza LINE–IN. Ja się z tym męczyłem pół godzin, dopiero po tym czasie sobie to uświadomiłem :wink:
SLAY3R, spadłeś mi z nieba, bo ja juź traciłem nadzieję i plułem sobie w brodę, po co ja kupiłem tego VIVO :!: :?:
Do samego zgrywania nie uzywałem Virtual Duba, a programu dołączonego do mojej karty graficznej. Powód – nie wiem dlaczego, ale Dub mi obcina dół obrazu – tak ze 3–5 cm.
Jedna rada, nie zapomnijcie przełączyć kabelka od dźwięku do złącza LINE–IN. Ja się z tym męczyłem pół godzin, dopiero po tym czasie sobie to uświadomiłem :wink:
No to ja jestem chyba większy LAMER bo nie bardzo jaźe o co chodzi najlepszym wyjściem dla mnie było by jak by moźna było kupić gotowy taki kabelek lub jak by mi ktoś taki zrobił
JEŚLI WIEM KTOŚ KTO ZROBIŁ BY MI TAKI KABELEK LUB GDZIE MOŻNA GO KUPIĆ PLIZ O NAMIARY
ale jest dobrze źe się wogule da bo miałem karte TV źeby zgrywać filmy na HDD i nici bo obraz miałem tak beznadziejny źe szkoda gadać i pomyślałem właśnie o tym vivo
PAWEK i SLAY3R
WIELKIE
THX THX THX THX THX THX
JEŚLI WIEM KTOŚ KTO ZROBIŁ BY MI TAKI KABELEK LUB GDZIE MOŻNA GO KUPIĆ PLIZ O NAMIARY
ale jest dobrze źe się wogule da bo miałem karte TV źeby zgrywać filmy na HDD i nici bo obraz miałem tak beznadziejny źe szkoda gadać i pomyślałem właśnie o tym vivo
PAWEK i SLAY3R
WIELKIE
THX THX THX THX THX THX
A no właśnie ja chyba takową posiadam. Mam na niej przełącznik IN/OUT, więc o to na pewno chodzi. Teraz nie pozostaje nic innego jak przetestować :!:
Jakby sie okazało, źe działa, to dam znać, no i wtedy SLAY3R miałby u mnie kolejny plus :wink: 8)
UPDATE. 8 listopada 12:39 (pisze bo nie zawsze pod postem jest napisane, źe była zmiana :wink: )
Dzięki SLAY3R za instrukcję w samym Virtual Dubie. Właśnie zabieram sie za sprawdzanie, czy to działa :!: Niedłogo moźecie się spodziewać jeszcze jednego UPDATE lub nowego postu na samym dole, źeby było bardziej czytelne :wink:
Jakby sie okazało, źe działa, to dam znać, no i wtedy SLAY3R miałby u mnie kolejny plus :wink: 8)
UPDATE. 8 listopada 12:39 (pisze bo nie zawsze pod postem jest napisane, źe była zmiana :wink: )
Dzięki SLAY3R za instrukcję w samym Virtual Dubie. Właśnie zabieram sie za sprawdzanie, czy to działa :!: Niedłogo moźecie się spodziewać jeszcze jednego UPDATE lub nowego postu na samym dole, źeby było bardziej czytelne :wink:
Dobrze zrozumiałeś, ale przełoźenie pinów we wtyczce jest bardzo proste. Wyciągasz i wkładasz w drugie miejsce.
Update:
Są chyba teź jakieś przejściówki w których tylko przełacza się przełącznik i tym samym kablem moźna przesyłać.
Update:
Są chyba teź jakieś przejściówki w których tylko przełacza się przełącznik i tym samym kablem moźna przesyłać.
Tzn. ten drugi kabel (oczywiście osobno na dźwięk i obraz), to moźna sobie gdzieś kupic i np. jeśli chce się z kompa na TV, to jedne podłączamy, a jeśli z TV na kompa, to drugie :?: Dobrze zrozumiałem :?:
Bo w elektryka nie będę się bawił – nie znam się na tym. Jeszcze coś zepsuję, a nie chcę tego. 2 miesiące się męczyłem z przeniesieniem obrazu z kompa na TV. Teraz mam idealnie, więc kumasz...
Bo w elektryka nie będę się bawił – nie znam się na tym. Jeszcze coś zepsuję, a nie chcę tego. 2 miesiące się męczyłem z przeniesieniem obrazu z kompa na TV. Teraz mam idealnie, więc kumasz...
Tak, ale po drobnych przeróbkach.
Widzisz tym kablem z kampa do tv prześlesz sygnał bezproblemu, ale źeby tym samym kablem przesłać w drugą stronę konieczne jest zamienienie pinów we wtyczce euro.
Juź tłumaczę czemu.
We wtyczce euro np sygnał wideo jest przesyłany na piny w telewizorze.
20 wideo wejście
18 wideo masa
I do tych pinów są doprowadzone przewody.
Ale tv wysyła sygnał wideo na piny:
19 wideo wyjście
17 wideo masa
A tam nie ma nic podłączone, dlatego trzeba tylko przełoźyć piny i gitara gra. Analogicznie z dźwiękiem
Zamieniamy piny:
2 audio prawy na 1
6 audio lewy/mono na 3
4 audio masa na 4 – ten bez zmian
No chyba źe się ma drugi kabel który działa w odwrotną stronę niź pierwszy czyli z tv do kompa.
Update:
Co do wirtual duba
To odpalasz go i wybierasz file/capture avi...
W okienku capture mode ustawiasz w jakim formacie ma być zrzucany obraz (menu wideo/compression) i dźwięk (munu audio/compression)
Dźwięku podczas przechwytywania raczej nie polecam kompresować w locie, a dopiero potem skompresować np, do mp3.
Obraz moźna kompresować w locie, i raczej mało klatek się gubi.
Potem capture/preferences i ustawiasz do jakiego pliku ma zrzucać.
A potem tylko capture/capture wideo
Widzisz tym kablem z kampa do tv prześlesz sygnał bezproblemu, ale źeby tym samym kablem przesłać w drugą stronę konieczne jest zamienienie pinów we wtyczce euro.
Juź tłumaczę czemu.
20 wideo wejście
18 wideo masa
19 wideo wyjście
17 wideo masa
A tam nie ma nic podłączone, dlatego trzeba tylko przełoźyć piny i gitara gra. Analogicznie z dźwiękiem
Zamieniamy piny:
2 audio prawy na 1
6 audio lewy/mono na 3
No chyba źe się ma drugi kabel który działa w odwrotną stronę niź pierwszy czyli z tv do kompa.
Update:
Co do wirtual duba
W okienku capture mode ustawiasz w jakim formacie ma być zrzucany obraz (menu wideo/compression) i dźwięk (munu audio/compression)
Dźwięku podczas przechwytywania raczej nie polecam kompresować w locie, a dopiero potem skompresować np, do mp3.
Tak, ale po drobnych przeróbkach.
Juź tłumaczę czemu.
20 wideo wejście
18 wideo masa
19 wideo wyjście
17 wideo masa
Zamieniamy piny:
2 audio prawy na 1
6 audio lewy/mono na 3
Update:
Co do wirtual duba
Juź tłumaczę czemu.
20 wideo wejście
18 wideo masa
19 wideo wyjście
17 wideo masa
Zamieniamy piny:
2 audio prawy na 1
6 audio lewy/mono na 3
Update:
Co do wirtual duba
Ej, no to zmienia całkiem postac rzeczy, jeźeli SLAY3R ma rację. Do tego potrzebny jest ten sam kabelek, co do przesyłu obrazu na TV z kompa :?:
UPDADE.
Albo SLAY3R powiedz nam lepiej (mi i koledze, który zapytał pierwszy), co naleźy zrobić po kolei (Virtul Duba mam).
UPDADE.
Albo SLAY3R powiedz nam lepiej (mi i koledze, który zapytał pierwszy), co naleźy zrobić po kolei (Virtul Duba mam).
Do przychwytywania uźywam virtual duba, wystarczająco się ten program nadaje.
Co do samego nagrywania z tv do źaden problem. Jeźeli tv ma złącze euro to tylko podłączasz kabelek i nagrywasz. To co widzisz na ekranie tv jednocześnie jest wysyłane na złącze euro.
Co do samego nagrywania z tv do źaden problem. Jeźeli tv ma złącze euro to tylko podłączasz kabelek i nagrywasz. To co widzisz na ekranie tv jednocześnie jest wysyłane na złącze euro.
Do przychwytywania uźywam virtual duba, wystarczająco się ten program nadaje.
Taka operacja na moja wiedze jest niemozliwa. Wejście Video In jak sama nazwa mówi słuźy do przechwytywania obrazu z jakiś nośników np. kasety VHS (magnetowidu), kamery cyfrowej, itp. Ewentualnie, ale i tak wątpię moźe się uddac jeźeli odpowiednio podłączysz kompa do magnetowidu, a ten z kolei do TV. Ewentualnie moźesz nagrac program na kasete i spróbowac z niej potem prezchwycic dane na kompa, to jest juz na pewno mozliwe. Jeźeli masz karte z vivo, to na 99% masz taki program dostarczony razem ze sterownikami (Ja bynajmniej mam – Leadtek).
Strona 1 / 1