Tragiczna wydajność dysków...

Mam RAID 0 2x160 SATA2 Samsung i jeszcze podglądowo wyniki z WD 80GB JB ATA

Kiedyś było tak: (1)

http://img410.imageshack.us/my.php?image=hdtachraid27pn.png

http://img410.imageshack.us/my.php?image=hdtachwd802zv.png

A teraz jest tak: (2)

Tutaj Win XP + SP2 + wszystkie update itp przeinstalowane na nowo sterowniki najnowsze źe strony producenta.

A tutaj nowo postawiony system bez rzadnych sterowników... teź XPek. (3)

Testy 2 i 3 wykonane bezpośrednio po sobie.

...I 3 róźne wyniki gryy :mad2:

Co zrobić aby wyniki miec na poziomie tych na pierwszych screanach :question:

Aktulnie korzystam z tego systemu ze screnów nr 2 i przykładowo kopiowanie z partycji na partycje w RAID 0 ok 1,8 GB [3 duźe pliki] od 1:54 min i średni transfer 15,95 MB to jest tragedia czy np. wczoraj chchałem sobie zrobić backup dysku to pliki z partycji systemowej zapisywały się ze średnią prędkością 8–9 MB/s w porywach do 10–11 MB/s :mad2:

Raid 0 a chodzi jak mója 5 letnia Barracuda II

btw. Ostatnio czasami tak się zdarz źe chyba któryź z tych Samsungów sam się wyłacza poprostu slysze pyknięcie w HDD i "freez" kompa potem znowu słysze rozpędzanie się talerzy, czasmi tak się zrobi 2 razy w ciągu 1h a czasmi przez tydzień wszystko OK...

Odpowiedzi: 12

Jedyna znana mi metoda to Kopia Zapasowa systemu Windows.Nie wiem tylko jak się będzie zachowywać startując z dyskietki,bo nie mam napędu dyskietek.Ale przywracam z pod jeszcze działającego systemu.

ps.Problemem nie jest zrobienie Backup–u ,ale jego poprawne przywrócenie.(niektóre programy właśnie "udają" źe to potrafią ,ale przy próbie przywrócenia wysiadają.
securite
Dodano
23.03.2006 19:14:43
To w przypadku RAID 0 da się zrobić jakoś tego backupa czy nie ?
Spookie
Dodano
23.03.2006 18:48:38
Spookie:
Co do backupu to Paragon Drive Backup zrobił mi backup partycji "D" która która jest na RAID 0

Backup partycji D pod warunkiem ,źe to nie systemowa to mogę i zipem sobie zrobić.
Chodzi o zrobienie pełnego backup–u partycji C razem z BOOT–em tzn.np. po formacie C: mam ją przywrócić do stanu który wcześniej zapisałem z płytki DVD.Program musi uwzględnić drivery do konkretnego RAID–u,a Paragon Drive Backup uźywa czegoś na kształt zwykłej dyskietki startowej przywracając dane.
ps.Zrób sobie bootującą płytę Paragonem (nawet partycji D: ) i później przywróć ją z tej płyty z poziomu startu systemu.Zobaczysz co ci powie programik :)
securite
Dodano
23.03.2006 15:10:34
System na RAID kontroler wbudowany w chipset. W biosie jest wlączony.

Co do backupu to Paragon Drive Backup zrobił mi backup partycji "D" która która jest na RAID 0 tylko Ghost nie rozpoznaje Raidu i on nie potrafi.
Spookie
Dodano
23.03.2006 01:28:34
Żadnym ze znanych mi programów Ghost,Paragon itp nie zrobisz obrazu woluminu w Raid 0,jedyna znana mi metoda to Kopia Zapasowa systemu Windows.
Jeźeli masz zamiar odwiedzać serwis to wcześniej usuń całą macieź i zrób na nowo i sprawdź jeszcze raz.(ten Raid 0 to sprzętowo masz ?,tzn w biosie włączony raid,bios raidu na striping itd?Pytam bo coś mało pokazuje ci ten Paragon 298GB z 2x160GB ? ja mam identyko a Win pokazuje 305GB.)
Na którym dysku masz system ? RAID czy WD 80GB ?
securite
Dodano
22.03.2006 21:51:27
Fakt niedoczytałem :oops:

Zmieniłem to ale niestety nic nie dało...

Juź chyba mam...

Wygląda na to źe któryś lub obydwa dyski się uwaliły... :mad2:

Badów chyba nie ma ale coś jest nie bardzo z partycją "C" i to tłumaczy dlaczego teraz mam róźne wyniki HDtach na "C" jest średnio 2 do 3 razy gorzej niź na pozostałych partycjach.

Co najgorsze to nie moge zrobić obrazu partycji głównego systemu :mad2:

Obraz takźe próbowałem zrobić z pod dosa ale to teź nic nie dało...

HDD regenerator nic nie wykrył a skanował potwornie długooo....

Errory:

Niby coś naprawiło...

Ale po ponownym przeskanowaniu to samo...

Błędy są tylko na partycji "C" reszta OK testowałem jeszcze inny softem i "reszta" niby all :thumbup:

:hmm: Została mi juź tylko wizyta w serwisie :question:

Ktoś wie co oznaczają te błędy :question:
Spookie
Dodano
22.03.2006 17:49:46
A gdzie ja napisałem ,źe to jest w BIOSIE ?
Czytaj uwaźnie mój pierwszy post !
securite
Dodano
22.03.2006 15:50:54
hmm nie mam takiej opcji.

Pozatym nic takiego w biosie wcześniej nie zmieniłem i było OK. Dla pewności dałem jeszcze raz clear cmos i dalej tak samo więc to raczej nie sprawa biosu.
Spookie
Dodano
22.03.2006 15:13:37
wyłącza let BIOS select transfer mode :)
czyli UDMA dyktowanym przez BIOS na którym te dyski juź nie pracują
wyłącz i sprawdź te prędkości kopiowania,to teź pomaga i według mnie powinno być wyłączone
jak dalej te pliki 1,8 GB kopiują się 1,54min.to coś nie tak ze sterami jest
U mnie 2X700 mb od 27 do 40 sek w zaleźności który wolumin (łącznie 320GB)
securite
Dodano
21.03.2006 18:44:32
Co to daje ??
Spookie
Dodano
21.03.2006 16:43:18
W menadźer urządzeń wyłącz sobie "let BIOS select transfer mode" przy obu dyskach.(panel sterowania/system/sprzęt/menadźer urządzeń i kontrolery)
securite
Dodano
21.03.2006 16:40:21
up !!

btw. Moźecie polecić jakiś program na bootowalnej płycie to testowania wydajności dysków twardych z pod dos – tak aby wykluczyć źe to wina systemu/sterowników.
Spookie
Dodano
21.03.2006 16:00:38
Spookie
Dodano:
18.03.2006 13:29:19
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1