Tragiczna wydajność dysków...
Mam RAID 0 2x160 SATA2 Samsung i jeszcze podglądowo wyniki z WD 80GB JB ATA
Kiedyś było tak: (1)
http://img410.imageshack.us/my.php?image=hdtachraid27pn.png
http://img410.imageshack.us/my.php?image=hdtachwd802zv.png
A teraz jest tak: (2)
Tutaj Win XP + SP2 + wszystkie update itp przeinstalowane na nowo sterowniki najnowsze źe strony producenta.
A tutaj nowo postawiony system bez rzadnych sterowników... teź XPek. (3)
Testy 2 i 3 wykonane bezpośrednio po sobie.
...I 3 róźne wyniki gryy :mad2:
Co zrobić aby wyniki miec na poziomie tych na pierwszych screanach :question:
Aktulnie korzystam z tego systemu ze screnów nr 2 i przykładowo kopiowanie z partycji na partycje w RAID 0 ok 1,8 GB [3 duźe pliki] od 1:54 min i średni transfer 15,95 MB to jest tragedia czy np. wczoraj chchałem sobie zrobić backup dysku to pliki z partycji systemowej zapisywały się ze średnią prędkością 8–9 MB/s w porywach do 10–11 MB/s :mad2:
Raid 0 a chodzi jak mója 5 letnia Barracuda II
btw. Ostatnio czasami tak się zdarz źe chyba któryź z tych Samsungów sam się wyłacza poprostu slysze pyknięcie w HDD i "freez" kompa potem znowu słysze rozpędzanie się talerzy, czasmi tak się zrobi 2 razy w ciągu 1h a czasmi przez tydzień wszystko OK...
Kiedyś było tak: (1)
http://img410.imageshack.us/my.php?image=hdtachraid27pn.png
http://img410.imageshack.us/my.php?image=hdtachwd802zv.png
A teraz jest tak: (2)
Tutaj Win XP + SP2 + wszystkie update itp przeinstalowane na nowo sterowniki najnowsze źe strony producenta.
A tutaj nowo postawiony system bez rzadnych sterowników... teź XPek. (3)
Testy 2 i 3 wykonane bezpośrednio po sobie.
...I 3 róźne wyniki gryy :mad2:
Co zrobić aby wyniki miec na poziomie tych na pierwszych screanach :question:
Aktulnie korzystam z tego systemu ze screnów nr 2 i przykładowo kopiowanie z partycji na partycje w RAID 0 ok 1,8 GB [3 duźe pliki] od 1:54 min i średni transfer 15,95 MB to jest tragedia czy np. wczoraj chchałem sobie zrobić backup dysku to pliki z partycji systemowej zapisywały się ze średnią prędkością 8–9 MB/s w porywach do 10–11 MB/s :mad2:
Raid 0 a chodzi jak mója 5 letnia Barracuda II
btw. Ostatnio czasami tak się zdarz źe chyba któryź z tych Samsungów sam się wyłacza poprostu slysze pyknięcie w HDD i "freez" kompa potem znowu słysze rozpędzanie się talerzy, czasmi tak się zrobi 2 razy w ciągu 1h a czasmi przez tydzień wszystko OK...
Odpowiedzi: 12
Jedyna znana mi metoda to Kopia Zapasowa systemu Windows.Nie wiem tylko jak się będzie zachowywać startując z dyskietki,bo nie mam napędu dyskietek.Ale przywracam z pod jeszcze działającego systemu.
ps.Problemem nie jest zrobienie Backup–u ,ale jego poprawne przywrócenie.(niektóre programy właśnie "udają" źe to potrafią ,ale przy próbie przywrócenia wysiadają.
ps.Problemem nie jest zrobienie Backup–u ,ale jego poprawne przywrócenie.(niektóre programy właśnie "udają" źe to potrafią ,ale przy próbie przywrócenia wysiadają.
To w przypadku RAID 0 da się zrobić jakoś tego backupa czy nie ?
Spookie:Co do backupu to Paragon Drive Backup zrobił mi backup partycji "D" która która jest na RAID 0
Backup partycji D pod warunkiem ,źe to nie systemowa to mogę i zipem sobie zrobić.
Chodzi o zrobienie pełnego backup–u partycji C razem z BOOT–em tzn.np. po formacie C: mam ją przywrócić do stanu który wcześniej zapisałem z płytki DVD.Program musi uwzględnić drivery do konkretnego RAID–u,a Paragon Drive Backup uźywa czegoś na kształt zwykłej dyskietki startowej przywracając dane.
ps.Zrób sobie bootującą płytę Paragonem (nawet partycji D: ) i później przywróć ją z tej płyty z poziomu startu systemu.Zobaczysz co ci powie programik :)
System na RAID kontroler wbudowany w chipset. W biosie jest wlączony.
Co do backupu to Paragon Drive Backup zrobił mi backup partycji "D" która która jest na RAID 0 tylko Ghost nie rozpoznaje Raidu i on nie potrafi.
Co do backupu to Paragon Drive Backup zrobił mi backup partycji "D" która która jest na RAID 0 tylko Ghost nie rozpoznaje Raidu i on nie potrafi.
Żadnym ze znanych mi programów Ghost,Paragon itp nie zrobisz obrazu woluminu w Raid 0,jedyna znana mi metoda to Kopia Zapasowa systemu Windows.
Jeźeli masz zamiar odwiedzać serwis to wcześniej usuń całą macieź i zrób na nowo i sprawdź jeszcze raz.(ten Raid 0 to sprzętowo masz ?,tzn w biosie włączony raid,bios raidu na striping itd?Pytam bo coś mało pokazuje ci ten Paragon 298GB z 2x160GB ? ja mam identyko a Win pokazuje 305GB.)
Na którym dysku masz system ? RAID czy WD 80GB ?
Jeźeli masz zamiar odwiedzać serwis to wcześniej usuń całą macieź i zrób na nowo i sprawdź jeszcze raz.(ten Raid 0 to sprzętowo masz ?,tzn w biosie włączony raid,bios raidu na striping itd?Pytam bo coś mało pokazuje ci ten Paragon 298GB z 2x160GB ? ja mam identyko a Win pokazuje 305GB.)
Na którym dysku masz system ? RAID czy WD 80GB ?
Fakt niedoczytałem :oops:
Zmieniłem to ale niestety nic nie dało...
Juź chyba mam...
Wygląda na to źe któryś lub obydwa dyski się uwaliły... :mad2:
Badów chyba nie ma ale coś jest nie bardzo z partycją "C" i to tłumaczy dlaczego teraz mam róźne wyniki HDtach na "C" jest średnio 2 do 3 razy gorzej niź na pozostałych partycjach.
Co najgorsze to nie moge zrobić obrazu partycji głównego systemu :mad2:
Obraz takźe próbowałem zrobić z pod dosa ale to teź nic nie dało...
HDD regenerator nic nie wykrył a skanował potwornie długooo....
Errory:
Niby coś naprawiło...
Ale po ponownym przeskanowaniu to samo...
Błędy są tylko na partycji "C" reszta OK testowałem jeszcze inny softem i "reszta" niby all :thumbup:
:hmm: Została mi juź tylko wizyta w serwisie :question:
Ktoś wie co oznaczają te błędy :question:
Zmieniłem to ale niestety nic nie dało...
Juź chyba mam...
Wygląda na to źe któryś lub obydwa dyski się uwaliły... :mad2:
Badów chyba nie ma ale coś jest nie bardzo z partycją "C" i to tłumaczy dlaczego teraz mam róźne wyniki HDtach na "C" jest średnio 2 do 3 razy gorzej niź na pozostałych partycjach.
Co najgorsze to nie moge zrobić obrazu partycji głównego systemu :mad2:
Obraz takźe próbowałem zrobić z pod dosa ale to teź nic nie dało...
HDD regenerator nic nie wykrył a skanował potwornie długooo....
Errory:
Niby coś naprawiło...
Ale po ponownym przeskanowaniu to samo...
Błędy są tylko na partycji "C" reszta OK testowałem jeszcze inny softem i "reszta" niby all :thumbup:
:hmm: Została mi juź tylko wizyta w serwisie :question:
Ktoś wie co oznaczają te błędy :question:
A gdzie ja napisałem ,źe to jest w BIOSIE ?
Czytaj uwaźnie mój pierwszy post !
Czytaj uwaźnie mój pierwszy post !
hmm nie mam takiej opcji.
Pozatym nic takiego w biosie wcześniej nie zmieniłem i było OK. Dla pewności dałem jeszcze raz clear cmos i dalej tak samo więc to raczej nie sprawa biosu.
Pozatym nic takiego w biosie wcześniej nie zmieniłem i było OK. Dla pewności dałem jeszcze raz clear cmos i dalej tak samo więc to raczej nie sprawa biosu.
wyłącza let BIOS select transfer mode :)
czyli UDMA dyktowanym przez BIOS na którym te dyski juź nie pracują
wyłącz i sprawdź te prędkości kopiowania,to teź pomaga i według mnie powinno być wyłączone
jak dalej te pliki 1,8 GB kopiują się 1,54min.to coś nie tak ze sterami jest
U mnie 2X700 mb od 27 do 40 sek w zaleźności który wolumin (łącznie 320GB)
czyli UDMA dyktowanym przez BIOS na którym te dyski juź nie pracują
wyłącz i sprawdź te prędkości kopiowania,to teź pomaga i według mnie powinno być wyłączone
jak dalej te pliki 1,8 GB kopiują się 1,54min.to coś nie tak ze sterami jest
U mnie 2X700 mb od 27 do 40 sek w zaleźności który wolumin (łącznie 320GB)
Co to daje ??
W menadźer urządzeń wyłącz sobie "let BIOS select transfer mode" przy obu dyskach.(panel sterowania/system/sprzęt/menadźer urządzeń i kontrolery)
up !!
btw. Moźecie polecić jakiś program na bootowalnej płycie to testowania wydajności dysków twardych z pod dos – tak aby wykluczyć źe to wina systemu/sterowników.
btw. Moźecie polecić jakiś program na bootowalnej płycie to testowania wydajności dysków twardych z pod dos – tak aby wykluczyć źe to wina systemu/sterowników.
Strona 1 / 1