To się narobiło!

Hejka wszystkim ekspertom!
Czytając uwaźnie wskazówki na tym forum, postanowiłam usunąć coś co się nazywa smss.exe i csrss.exe ( bo to Worm.Win32.Ladex) (źródło: http://www.wiruspc.pl/wykaz/details.php?id=574 )
Więc poniewaź nie dało się go wywalić poprzez Manager Urządzeń, ani w źaden inny sposób, postanowiłam wywalic to z Konsoli odzyskiwania systemu.
Po wejściu do konsoli okazało się,źe w system32 nie ma smss.exe, tylko jest csrss.exe, więc usunęłam go z polecenia "del" i............komp mi juź nie wstał...
Owszem, uruchamiał się.....leciały zielone kwadraciki "Windows XP Professional" ale jak miał się juź pojawić ekran "Zapraszamy" to po prostu robił się restart...i tak w kółko.
Pomógł format C:
Ale co jest ciekawe: gdy zaraz po zainstalowaniu systemu, gdy jeszcze nie było internetu, weszłam w manager urządzeń to zarówno smss jak i csrss tam były!
Więc juź nic nie rozumiem! Według informacji na stronie,do której podałam link sa to robale,ale....
Ktoś ma jakiś pomysł?

Odpowiedzi: 11

EL NINO:
...Znowu blad – smss.exe to rowniez moze byc robal o ile bedzie w innej lokalizacji niz systemowy. Vide link ktory podalas wyzej.

I bądz tu mądry :wink:
Lia jak się naumiesz to napewno zrozumiesz :wink:
McScr@by
Dodano
11.09.2004 17:03:22
Lia:
... tam cały czas mówią o smss.exe jako o robalu (a dzięki wam wiem,źe robal to ssms.exe) :D
Znowu blad – smss.exe to rowniez moze byc robal o ile bedzie w innej lokalizacji niz systemowy. Vide link ktory podalas wyzej.
EL NINO
Dodano
11.09.2004 16:34:10
Juź się zaczynam bać.....:mrgreen:
A tak serio, to naprawdę duźo się od Was nauczyłam i nadal uczę. I za to Was cenię. Dzięki WIELKIE.

Acha! I jeszcze jedno w ramach literówek!
Szukałam w google, ale tam cały czas mówią o smss.exe jako o robalu (a dzięki wam wiem,źe robal to ssms.exe) :D
Lia
Dodano
11.09.2004 01:25:49
EL NINO:
Bede sie musial dlugo zastanawiac :wink: .

El niczego jeszcze nie zrobił za darmo :mrgreen:
SLAY3R
Dodano
10.09.2004 23:53:31
Lia:
Sorry,EL NINO. Mam nadzieję,źe mi wybaczysz.
Bede sie musial dlugo zastanawiac :wink: .
EL NINO
Dodano
10.09.2004 19:45:47
Wystarczy mała nieuwaga i moźna zrobić sobie kuku.
Procesy "wirusów" są często bardzo podobne do systemowych ( celowo ).
McScr@by
Dodano
10.09.2004 18:54:59
Zwracam honor! Mój błąd. Rzeczywiście nie zauwaźyłam! Literoofka!
Ale niuans.
Sorry,EL NINO. Mam nadzieję,źe mi wybaczysz.
Teraz juź widzę jak mała jest róźnica między niezbędnym plikiem systemowym a jakimś cholerstwem!
I na przyszłość postaram się dokładniej czytać i analizować pliki i ich nazwy.
(zresztą jakbym robiła wirusa, to teź bym go nazwała podobnie do systemowego,źeby nikt się nie kapnął).
Pozdrawiam i dzięki za danie wskazówek.
Lia
Dodano
10.09.2004 18:46:50
Lia:
EL NINO, nie chcę łapać za słówka, ale w innym poście sam poleciłeś mi
usunięcie smss.exe wykorzystując konsolę odzyskiwania systemu z C:WindowsSystem32smss.
exe, to co ja mam teraz o tym mysleć?

EL NINO:

:arrow: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=124439&highlight=#124439
C:WINDOWSSystem32ssms.exe
O4 – HKLM..Run: [Smss] ssms.exe
O4 – HKLM..RunServices: [Smss] ssms.exe
O4 – HKCU..Run: [Smss] ssms.exe

Lia jest chyba róźnica między smss.exe a ssms.exe.
I tak to bywa jak się niedokładnie czyta.
McScr@by
Dodano
10.09.2004 18:09:26
wpisanie w konsoli help , to samo dotyczy wiersza polecenia – powoduje listowanie dostepnych komend. Gdy do tego dodać, źe przy kaźdej z nich jest dostępny parametr /? , który pozwala zapoznać się z tym co z nimi moźna uczynić, a dzięki ich uźyciu zyskać to juź komplet bedzie :)
Rebe
Dodano
10.09.2004 16:45:22
Opisane sa w windows a systemowe ktore pokasowalas sa w windowssystem32 :wink: .

EL NINO, nie chcę łapać za słówka, ale w innym poście sam poleciłeś mi usunięcie smss.exe wykorzystując konsolę odzyskiwania systemu z C:WindowsSystem32smss.exe, to co ja mam teraz o tym mysleć?
Z tego co piszesz teraz, wnioskuję,źe podejrzane pliki znajdują się po prostu w folderze C:Windows

Poza tym nie musialas robic formata – wystarczylo z konsoli strzelis SFC :p .

Łatwo Ci mówić. Jesli chodzi o polecenia DOS'a to znam tylko DIR, HELP i DEL (od przedwczoraj), więc nie wiem co znaczy "SFC".

Pozdrawiam

P.S. Tylko proszę nie krzyczeć, za nieznajomość DOS'a
Lia
Dodano
10.09.2004 16:32:20
Jedna rada. Nie wierz wszystkim pierdołom ktore ktos wypisuje a jesli juz, to czytaj troche bardziej dokladnie i staraj sie dostrzec pewne drobne aczkolwiek istotne szczegoly. Te pliki ktore wypisalas sa plikami systemowymi i to potrzebnymi, natomiast opis na ktory sie powolujesz mowi wszak o takich samych nazwach, ale juz o innej sciezce dostepu. Taka mala roznica a tak wielka. Opisane sa w windows a systemowe ktore pokasowalas sa w windowssystem32 :wink: .

Poza tym nie musialas robic formata – wystarczylo z konsoli strzelis SFC :p .
EL NINO
Dodano
10.09.2004 16:10:46
Lia
Dodano:
10.09.2004 16:00:24
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1