To się narobiło!
Hejka wszystkim ekspertom!
Czytając uwaźnie wskazówki na tym forum, postanowiłam usunąć coś co się nazywa smss.exe i csrss.exe ( bo to Worm.Win32.Ladex) (źródło: http://www.wiruspc.pl/wykaz/details.php?id=574 )
Więc poniewaź nie dało się go wywalić poprzez Manager Urządzeń, ani w źaden inny sposób, postanowiłam wywalic to z Konsoli odzyskiwania systemu.
Po wejściu do konsoli okazało się,źe w system32 nie ma smss.exe, tylko jest csrss.exe, więc usunęłam go z polecenia "del" i............komp mi juź nie wstał...
Owszem, uruchamiał się.....leciały zielone kwadraciki "Windows XP Professional" ale jak miał się juź pojawić ekran "Zapraszamy" to po prostu robił się restart...i tak w kółko.
Pomógł format C:
Ale co jest ciekawe: gdy zaraz po zainstalowaniu systemu, gdy jeszcze nie było internetu, weszłam w manager urządzeń to zarówno smss jak i csrss tam były!
Więc juź nic nie rozumiem! Według informacji na stronie,do której podałam link sa to robale,ale....
Ktoś ma jakiś pomysł?
Czytając uwaźnie wskazówki na tym forum, postanowiłam usunąć coś co się nazywa smss.exe i csrss.exe ( bo to Worm.Win32.Ladex) (źródło: http://www.wiruspc.pl/wykaz/details.php?id=574 )
Więc poniewaź nie dało się go wywalić poprzez Manager Urządzeń, ani w źaden inny sposób, postanowiłam wywalic to z Konsoli odzyskiwania systemu.
Po wejściu do konsoli okazało się,źe w system32 nie ma smss.exe, tylko jest csrss.exe, więc usunęłam go z polecenia "del" i............komp mi juź nie wstał...
Owszem, uruchamiał się.....leciały zielone kwadraciki "Windows XP Professional" ale jak miał się juź pojawić ekran "Zapraszamy" to po prostu robił się restart...i tak w kółko.
Pomógł format C:
Ale co jest ciekawe: gdy zaraz po zainstalowaniu systemu, gdy jeszcze nie było internetu, weszłam w manager urządzeń to zarówno smss jak i csrss tam były!
Więc juź nic nie rozumiem! Według informacji na stronie,do której podałam link sa to robale,ale....
Ktoś ma jakiś pomysł?
Odpowiedzi: 11
EL NINO:...Znowu blad – smss.exe to rowniez moze byc robal o ile bedzie w innej lokalizacji niz systemowy. Vide link ktory podalas wyzej.
I bądz tu mądry :wink:
Lia jak się naumiesz to napewno zrozumiesz :wink:
Znowu blad – smss.exe to rowniez moze byc robal o ile bedzie w innej lokalizacji niz systemowy. Vide link ktory podalas wyzej.Lia:... tam cały czas mówią o smss.exe jako o robalu (a dzięki wam wiem,źe robal to ssms.exe) :D
Juź się zaczynam bać.....:mrgreen:
A tak serio, to naprawdę duźo się od Was nauczyłam i nadal uczę. I za to Was cenię. Dzięki WIELKIE.
Acha! I jeszcze jedno w ramach literówek!
Szukałam w google, ale tam cały czas mówią o smss.exe jako o robalu (a dzięki wam wiem,źe robal to ssms.exe) :D
A tak serio, to naprawdę duźo się od Was nauczyłam i nadal uczę. I za to Was cenię. Dzięki WIELKIE.
Acha! I jeszcze jedno w ramach literówek!
Szukałam w google, ale tam cały czas mówią o smss.exe jako o robalu (a dzięki wam wiem,źe robal to ssms.exe) :D
EL NINO:Bede sie musial dlugo zastanawiac :wink: .
El niczego jeszcze nie zrobił za darmo :mrgreen:
Bede sie musial dlugo zastanawiac :wink: .Lia:Sorry,EL NINO. Mam nadzieję,źe mi wybaczysz.
Wystarczy mała nieuwaga i moźna zrobić sobie kuku.
Procesy "wirusów" są często bardzo podobne do systemowych ( celowo ).
Procesy "wirusów" są często bardzo podobne do systemowych ( celowo ).
Zwracam honor! Mój błąd. Rzeczywiście nie zauwaźyłam! Literoofka!
Ale niuans.
Sorry,EL NINO. Mam nadzieję,źe mi wybaczysz.
Teraz juź widzę jak mała jest róźnica między niezbędnym plikiem systemowym a jakimś cholerstwem!
I na przyszłość postaram się dokładniej czytać i analizować pliki i ich nazwy.
(zresztą jakbym robiła wirusa, to teź bym go nazwała podobnie do systemowego,źeby nikt się nie kapnął).
Pozdrawiam i dzięki za danie wskazówek.
Ale niuans.
Sorry,EL NINO. Mam nadzieję,źe mi wybaczysz.
Teraz juź widzę jak mała jest róźnica między niezbędnym plikiem systemowym a jakimś cholerstwem!
I na przyszłość postaram się dokładniej czytać i analizować pliki i ich nazwy.
(zresztą jakbym robiła wirusa, to teź bym go nazwała podobnie do systemowego,źeby nikt się nie kapnął).
Pozdrawiam i dzięki za danie wskazówek.
Lia:EL NINO, nie chcę łapać za słówka, ale w innym poście sam poleciłeś mi
usunięcie smss.exe wykorzystując konsolę odzyskiwania systemu z C:WindowsSystem32smss.
exe, to co ja mam teraz o tym mysleć?
EL NINO:
:arrow: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=124439&highlight=#124439C:WINDOWSSystem32ssms.exe
O4 – HKLM..Run: [Smss] ssms.exe
O4 – HKLM..RunServices: [Smss] ssms.exe
O4 – HKCU..Run: [Smss] ssms.exe
Lia jest chyba róźnica między smss.exe a ssms.exe.
I tak to bywa jak się niedokładnie czyta.
wpisanie w konsoli help , to samo dotyczy wiersza polecenia – powoduje listowanie dostepnych komend. Gdy do tego dodać, źe przy kaźdej z nich jest dostępny parametr /? , który pozwala zapoznać się z tym co z nimi moźna uczynić, a dzięki ich uźyciu zyskać to juź komplet bedzie :)
Opisane sa w windows a systemowe ktore pokasowalas sa w windowssystem32 :wink: .
EL NINO, nie chcę łapać za słówka, ale w innym poście sam poleciłeś mi usunięcie smss.exe wykorzystując konsolę odzyskiwania systemu z C:WindowsSystem32smss.exe, to co ja mam teraz o tym mysleć?
Z tego co piszesz teraz, wnioskuję,źe podejrzane pliki znajdują się po prostu w folderze C:Windows
Poza tym nie musialas robic formata – wystarczylo z konsoli strzelis SFC :p .
Łatwo Ci mówić. Jesli chodzi o polecenia DOS'a to znam tylko DIR, HELP i DEL (od przedwczoraj), więc nie wiem co znaczy "SFC".
Pozdrawiam
P.S. Tylko proszę nie krzyczeć, za nieznajomość DOS'a
Jedna rada. Nie wierz wszystkim pierdołom ktore ktos wypisuje a jesli juz, to czytaj troche bardziej dokladnie i staraj sie dostrzec pewne drobne aczkolwiek istotne szczegoly. Te pliki ktore wypisalas sa plikami systemowymi i to potrzebnymi, natomiast opis na ktory sie powolujesz mowi wszak o takich samych nazwach, ale juz o innej sciezce dostepu. Taka mala roznica a tak wielka. Opisane sa w windows a systemowe ktore pokasowalas sa w windowssystem32 :wink: .
Strona 1 / 1