Tnące się gry.... czy to normalne???? Dylemat....
Pisałem juź tutaj w zwiazku z problemem, z wyskakujacym błedem krytycznym Machine Check Exception.
Ok powodem był konflikt między płyta główną a kartka graficzną (swoją drogą to dziwne źe zauwazyli to po 1.5 miesiąca.Teraz jest taki problem źe gry które nie mają prawa się ciąć na max i min detalach, tną się.
To znaczy nie tną się one w sposób taki źe nie da się grać. Jakoś grać się da tylko bardzo to irytuje.
Przykłady gier które się przycinają a nie powinny:
–Shade
–Earth 2160
–Det On Soldier demo
–Morrowind
–Sudeki
–Fifa 2006 demo!!!!!!!
To niektóre gry, nie będe podawał wszystkich
Powoli mam miec tego dość.
Powaźnie zastanawiam się nad zaniesieniem kompa z powrotem i odzyskaniem pieniędzy.
Jednakźe piszę tu z nadzieją źe moźe ktoś wie o co chodzi i mi pomoźe z tym ogromnym problemem.
Oto Konfiguracja:
AMD Athlon 64 2800+
1 GB Ramu
GEFORCE 6600 GT 128 mb ram
Płyta Główna:AI Series K8N
Win XP proffesional z dodatkiem Service PAck 2
+ najnowsze stery
I takie jedno pytanie czy nie lepiej bedzie mi kupic pentium IV 2,8 GHZ??
Ok powodem był konflikt między płyta główną a kartka graficzną (swoją drogą to dziwne źe zauwazyli to po 1.5 miesiąca.Teraz jest taki problem źe gry które nie mają prawa się ciąć na max i min detalach, tną się.
To znaczy nie tną się one w sposób taki źe nie da się grać. Jakoś grać się da tylko bardzo to irytuje.
Przykłady gier które się przycinają a nie powinny:
–Shade
–Earth 2160
–Det On Soldier demo
–Morrowind
–Sudeki
–Fifa 2006 demo!!!!!!!
To niektóre gry, nie będe podawał wszystkich
Powoli mam miec tego dość.
Powaźnie zastanawiam się nad zaniesieniem kompa z powrotem i odzyskaniem pieniędzy.
Jednakźe piszę tu z nadzieją źe moźe ktoś wie o co chodzi i mi pomoźe z tym ogromnym problemem.
Oto Konfiguracja:
AMD Athlon 64 2800+
1 GB Ramu
GEFORCE 6600 GT 128 mb ram
Płyta Główna:AI Series K8N
Win XP proffesional z dodatkiem Service PAck 2
+ najnowsze stery
Odpowiedzi: 20
Jeszcze chcialem dodac ze doszedlznajomy blad na niebieskim tle MACHINE CHECK EXCEPTION.
NA poprzednim kompie tez tak bylo ale po zmianie plyty glownej wszystko sie ustatkowalo.Po tym bledzie komp sie resetowal i pokazywalo sie cos takiego
http://img433.imageshack.us/my.php?image=blad2up.jpg
NA poprzednim kompie tez tak bylo ale po zmianie plyty glownej wszystko sie ustatkowalo.Po tym bledzie komp sie resetowal i pokazywalo sie cos takiego
http://img433.imageshack.us/my.php?image=blad2up.jpg
greg27:gdy tylko wrocilem do domu i zainstalowalem gry, bylo tak samo.Zadneg robactwa nie bylo....sprawdzalem wszystko antyvirusem
greg27 antywirusem to sobie moźes sprawdzać ....wirusy, chodzi o spyware, malware, adware, trojany i inne świństwa których antywirusy nie wykrywają
Podczas testów nic nie wyszło na jaw w sklepie, chyba 3 dni testowania to wystarczający okres na stwierdzenie wszystkich niedogodności.
Wychodzi więc na to źe to nie podzespoły są przyczyną twoich problemów z kompem. Przynajmniej tak to wygląda.
gdy tylko wrocilem do domu i zainstalowalem gry, bylo tak samo.Zadneg robactwa nie bylo....sprawdzalem wszystko antyvirusem
Chyba trzeba wrócić do tego
Seeker:Ps. Jeszcze raz tylko wspomnę o procesach w tle obniźających wydajność, o robalach, śmieciach, i innym paskudztwie , które w systemie moźe być – to teź sprawdziłeś greg27?
Chyba trzeba wrócić do tego
Seeker:Ps. Jeszcze raz tylko wspomnę o procesach w tle obniźających wydajność, o robalach, śmieciach, i innym paskudztwie , które w systemie moźe być – to teź sprawdziłeś greg27?
Mozecie mi nie wierzyc...ale znow jest to samo :) :)
W nowym kompie:
Proc:AMD Atlona 3000+ BOX//s–939
Plyta glowna:ASUS A8N–E nforece4ultra//s939
Pamiec:Kingston DDR 2x512 mb ram
Karta Graficzna:Sapphire Radeon X800 GTO 256MB PCI–E TV/DVI full
W nowym kompie:
Proc:AMD Atlona 3000+ BOX//s–939
Plyta glowna:ASUS A8N–E nforece4ultra//s939
Pamiec:Kingston DDR 2x512 mb ram
Karta Graficzna:Sapphire Radeon X800 GTO 256MB PCI–E TV/DVI full
No wiec stalo sie...
Sklep oddal mi pieniadze.
Zamowilem nowy komputer w sklepie gdzie testuja produkty 3 dni zanim wydadza je klientowi.
Podsumowujac tamten serwis:
– 2 miesiace bezsensonego chodzenia
– spalona plyta glowna
– przeciety kabel od zasilacza
– zszargane nerwy
– krzyk jednego ze sprzedzawcow.
Sklep oddal mi pieniadze.
Zamowilem nowy komputer w sklepie gdzie testuja produkty 3 dni zanim wydadza je klientowi.
Podsumowujac tamten serwis:
– 2 miesiace bezsensonego chodzenia
– spalona plyta glowna
– przeciety kabel od zasilacza
– zszargane nerwy
– krzyk jednego ze sprzedzawcow.
Tak jak Seeker napisał, taka niekompatybilność wychodziła z kartami nVidia, ale niewykluczone źe to właśnie wina chipsetu nForce3. Wykonaj dla próby czynności opisane przeze mnie pare postów wcześniej – nie zaszkodzi a pomóc moźe.
Znaczy sie prawie. Serwisanci Powiedzieli źe zmienią mi płytę główna na Asusa K8V, w poniedziałek, bo pewien facet ją źe ta powiem przedwczoraj spieprzył.
Czy to moźliweźe przez to to się przycinają??
Czy to moźliweźe przez to to się przycinają??
greg27 sprawdzałeś mój trop ?
Dzisiaj sprawdzaliśmy płynność na Radeonie X800 GT 256 MB. Trochę sie poprawiła, ale nadal nie jest to to czego oczekuje.
spiderko:Wine ponosi nForce 3, ten chipset nie jest najlepszym wyborem jeśli chodzi o konfigurację z GF6xxx.
http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=141999
widziałem rówineź ten temat, ale nie wspominałem bowiem:
greg27:Sprawdzaliśmy jeszcze płynność na karcie Radeon X700 128 mb ram. U tak samo
Wine ponosi nForce 3, ten chipset nie jest najlepszym wyborem jeśli chodzi o konfigurację z GF6xxx.
Proponuję skontaktować się z uźytkownikiem lukk_ z forum Tweak.pl, on zna ten problem od poszewki i on go prawdopodobnie rozpracował. Moźesz takźe znaleść te rozwiązanie na któryś z najnowszych postów w w/w temacie. O sposób instalacji sterowników chodziło.
UPDATE:
Proponuję skontaktować się z uźytkownikiem lukk_ z forum Tweak.pl, on zna ten problem od poszewki i on go prawdopodobnie rozpracował. Moźesz takźe znaleść te rozwiązanie na któryś z najnowszych postów w w/w temacie. O sposób instalacji sterowników chodziło.
UPDATE:
SAVER:
– odinstalowałem stery od płyty głównej
– zainstalowałem wszystko oprócz garta, dźwiękówki,ethernetu i IDE
– restart i instalacja GARTA
– ponowny restart
– instalacja najnowszych sterów 78.01
Mattt:greg27:
Mysle, ze tak.
Żle myślisz nie ma w tej chwili procesora Pentium który przy podobnym taktowaniu byłby w grach wydajniejszy od AMD.
Problem autora tematu nie jest związany z wyborem procesora – ten który ma jest i tak ponad przeciętny w zapotrzebowaniu do gier – ale z wieloma rzeczami od BIOSu poczynając , na systemie i jego składnikach kończąc. To źe napisał źe wszystko sprawdził i jest tak samo, świadczy tak naprawdę o tym źe ....nie sprawdził.
Ps. Jeszcze raz tylko wspomnę o procesach w tle obniźających wydajność, o robalach, śmieciach, i innym paskudztwie , które w systemie moźe być – to teź sprawdziłeś greg27?
Mattt dobrze widzieć kogoś z Białej Podlaskiej, w której ja takźe mieszkam.Chyba rzeczywiście bedę musiał kupić Pentium IV 2.8 GHZ.W serwisie mówili ze podobno pentium lepiej współpracuje z Geforcem 6600 GT.
Czy to prawda?
MAtt wpadnij do mnie :D :D :D :D
Czy to prawda?
MAtt wpadnij do mnie :D :D :D :D
Nie wiem czy dobrze rozumuje ale czy chodzi tutaj o ilosc pamieci podrecznej AMD 64, technologie Hyper Transport i maksymalna przepustowosc systemu 8Gb/s?
Mattt:greg27:
Mysle, ze tak. Nie wiem czy wiesz ale to, ze masz 2800+ nie oznacza, ze jego taktowanie to 2,8 Ghz. Ja mam np. Semprona 2400+ a jego taktowanie to 1,66 Ghz.
Mattt, poczytaj troche o architekturze, procesorow Intela i AMD, bo glupoty wypisujesz... Moze dowiesz sie dlaczego P4 2.8GHz ma porownywalna wydajnosc jak Athlon 2800+ taktowany zegarem 1800MHz
greg27:
Mysle, ze tak. Nie wiem czy wiesz ale to, ze masz 2800+ nie oznacza, ze jego taktowanie to 2,8 Ghz. Ja mam np. Semprona 2400+ a jego taktowanie to 1,66 Ghz.