Tła w folderach
Hello! :)
W winie 98 mozna bylo w folderach dodac tla ze swojego pliku graficznego, ale niestety takiej opcji w xp nie widze :( Da sie cos takiego zrobic?
W winie 98 mozna bylo w folderach dodac tla ze swojego pliku graficznego, ale niestety takiej opcji w xp nie widze :( Da sie cos takiego zrobic?
Odpowiedzi: 11
No tak masz racje dragon.
A tak powracając do tematu to po minucie szukania znalazłem jeszcze coś takiego (jakby sie komuś przydało):
Wejść do katalogu, którego tło chcemy zmienić, utworzyć plik desktop.ini i wpisać tam coś takiego:
[.ShellClassInfo]
IconFile=C:\WINDOWS\explorer.exe
IconIndex=8
InfoTip=uuu
[{Be098140–A513–11D0–A3A4–00C04FD706EC}]
IconArea_Image=F:\DANE\Grafika\Backgrounds\Eternity_menu.jpg
gdzie:
IconFile – Plik z ikoną, jaką przyjmie folder
IconIndex – numer ikody w pliku z ikonami, jakiś EXE pierwsza ikona ma numer 0
InfoTip – tekst jaki się wyświetli po najechaniu na folder myszką (TIP)
[{Be098140–A513–11D0–A3A4–00C04FD706EC}] – potrzebne
IconArea_Image – Tło folderu
Potem nadać plikowi atrybut ukryty i systemowy
A tak powracając do tematu to po minucie szukania znalazłem jeszcze coś takiego (jakby sie komuś przydało):
Wejść do katalogu, którego tło chcemy zmienić, utworzyć plik desktop.ini i wpisać tam coś takiego:
[.ShellClassInfo]
IconFile=C:\WINDOWS\explorer.exe
IconIndex=8
InfoTip=uuu
[{Be098140–A513–11D0–A3A4–00C04FD706EC}]
IconArea_Image=F:\DANE\Grafika\Backgrounds\Eternity_menu.jpg
gdzie:
IconFile – Plik z ikoną, jaką przyjmie folder
IconIndex – numer ikody w pliku z ikonami, jakiś EXE pierwsza ikona ma numer 0
InfoTip – tekst jaki się wyświetli po najechaniu na folder myszką (TIP)
[{Be098140–A513–11D0–A3A4–00C04FD706EC}] – potrzebne
IconArea_Image – Tło folderu
Potem nadać plikowi atrybut ukryty i systemowy
Rozumiem źe rady beton777 moga sie przydac, ale bez przesady zeby pisac to samo w kazdym temacie, ktory jest zwiazany z tłami w folderach.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=7059
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=38147
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=7059
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=38147
Schodząc z tematu:
Jak dla mnie rada beton'a777 okazała sie pomocna nawet jeźeli pojawiła się dwa lata po moim poście, więc nie rozumiem dlaczego dragoon się czepiasz?
Jak dla mnie rada beton'a777 okazała sie pomocna nawet jeźeli pojawiła się dwa lata po moim poście, więc nie rozumiem dlaczego dragoon się czepiasz?
Beton777
Po co odswiezasz archiwalne tematy??
To juz 3 post z rzedu, na którym piszesz o tym jak ustawic to tło w folderze :arrow:
Po co odswiezasz archiwalne tematy??
To juz 3 post z rzedu, na którym piszesz o tym jak ustawic to tło w folderze :arrow:
W systemie operacyjnym Windows XP, Bill G. zrezygnował z opcji która pozwala zmieniać tło w folderach.Ale nic straconego.
1.Z podkatalogu, Windows\system (Windows 98/Me) lub Windows\system32 (Windows 2000) lub z płyty instalacyjnej W98/Me(wyszukaj...) skopiuj plik:
IESHWIZ.EXE
do podkatalogu SYSTEM32 na dysku z Windows XP (domyślna ścieźka \Windows\System32).
2. Wejdź do edytora rejestru. Aby go uruchomic trzeba kliknąć Start/Uruchom i wpisać regedit.(Waźne!!!!!!!!!!Przed zmianami w rejestrze wykonaj kopię rejestru :exportuj......)
3.Przejdź do klucza "HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Shell
4.Załóź w nim podklucz "Dostosuj"– i klikasz w prawym oknie na (Domyślna) i w okienku "dane wartości"wpisujesz np."Tło folderu"(to będzie Ci pokazywało się w menu kontekstowym)
5.W kluczu "Dostosuj" utwórz kolejny podklucz o nazwie "Command"–
klikasz w prawym oknie na (Domyślna) i w okienku "dane wartości"wpisujesz :
"ieshwiz.exe %1"(oczywiście bez "cudzysłowu")
i GOTOWE
Teraz jak klikniesz prawym przyciskiem myszki na dowolny folder to w menu kontekstowym powinno się pojawić "Tło folderu"
Praktyczna rada:obrazki do tła powinny być zedytowane do odpowiedniego rozmiaru np Resize Picture lub innym programie do obróbki obrazu aby były dobrze dopasowane do tła folderu.
1.Z podkatalogu, Windows\system (Windows 98/Me) lub Windows\system32 (Windows 2000) lub z płyty instalacyjnej W98/Me(wyszukaj...) skopiuj plik:
IESHWIZ.EXE
do podkatalogu SYSTEM32 na dysku z Windows XP (domyślna ścieźka \Windows\System32).
2. Wejdź do edytora rejestru. Aby go uruchomic trzeba kliknąć Start/Uruchom i wpisać regedit.(Waźne!!!!!!!!!!Przed zmianami w rejestrze wykonaj kopię rejestru :exportuj......)
3.Przejdź do klucza "HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Shell
4.Załóź w nim podklucz "Dostosuj"– i klikasz w prawym oknie na (Domyślna) i w okienku "dane wartości"wpisujesz np."Tło folderu"(to będzie Ci pokazywało się w menu kontekstowym)
5.W kluczu "Dostosuj" utwórz kolejny podklucz o nazwie "Command"–
klikasz w prawym oknie na (Domyślna) i w okienku "dane wartości"wpisujesz :
"ieshwiz.exe %1"(oczywiście bez "cudzysłowu")
i GOTOWE
Teraz jak klikniesz prawym przyciskiem myszki na dowolny folder to w menu kontekstowym powinno się pojawić "Tło folderu"
Praktyczna rada:obrazki do tła powinny być zedytowane do odpowiedniego rozmiaru np Resize Picture lub innym programie do obróbki obrazu aby były dobrze dopasowane do tła folderu.
Witam
A propo ikonek, to znalazłem gdzieś ciekawy sposob na zmiane wygladu folderu w XP. Wystarczy nadac obrazkowi, ktory chcemy zeby pojawiał sie na folderze, nazwe "folder" i wrzucic do folderu ktorego ikonka ma byc zmieniona.
CO do tła to rowniez nie moge znalesc tej opcji, chociaz dziwna rzecz. Mialem WinME i tam byla ta opcja zmiany tła i sobie w jakimś folderze to zrobilem, kiedy sobie nadinstalowałem XP PRO to o dziwo tło tego mojego foleru nie zmieniło sie, tło było ustawione takie jakie sobie ustawiłem.
Dziękuje za uwage
A propo ikonek, to znalazłem gdzieś ciekawy sposob na zmiane wygladu folderu w XP. Wystarczy nadac obrazkowi, ktory chcemy zeby pojawiał sie na folderze, nazwe "folder" i wrzucic do folderu ktorego ikonka ma byc zmieniona.
CO do tła to rowniez nie moge znalesc tej opcji, chociaz dziwna rzecz. Mialem WinME i tam byla ta opcja zmiany tła i sobie w jakimś folderze to zrobilem, kiedy sobie nadinstalowałem XP PRO to o dziwo tło tego mojego foleru nie zmieniło sie, tło było ustawione takie jakie sobie ustawiłem.
Dziękuje za uwage
Jest mozliwość jak najbardziej!!! Klikasz prawynm przyciskiem na flder (nie wchodząc do niego!) dajesz na właściwości i na zakładkę dostosowywanie tam juz powinieneś się domyślić co dalej :–) PS. powiem jak nie wierz klikasz na wybierz obraz hehe. I jako ciekawostka moźesz zmienić sobie teź ikonkę.
SORRY! To co wyźej napisałem to farmazon. Chodzi o nadanie logo miniaturce. Ale postanowiłem to zostawić jednak – moźe się komuś przyda :–)
SORRY! To co wyźej napisałem to farmazon. Chodzi o nadanie logo miniaturce. Ale postanowiłem to zostawić jednak – moźe się komuś przyda :–)
mam zianstalowanego plusa :/
raczej nie... tez nie znalazlem takiej mozliwości. Tworcy skupili sie na pulpicie i sposobach jego upiekszania... Nie wiem moze po instalacji Plus! bedzie teaka mozliwość...
Tylu tu expertow i nikt nie wie? :)
Tylu tu expertow i nikt nie wie? :)
Strona 1 / 1