Timingi jak TO ustawic?

Witam od dzisiaj mam nowego kompa i posiadam 2x512 Goodram DDR2 667MHz. Na komputroniku znalazlem ze timingi powinny byc 4-12-4-4 . Sam niewiem dlaczego ale restartuje mi sie komp wiec wykonalem memtesta i pokazal bledy. Komp jest nowy wiec pierw wole sprawdzic czy czasem gdzies Timingi mi sie nie pokopaly. I tu moje pytanie co oznacza kazda z cyfr ?. Moj komp to 

procesor DualCore Intel Core 2 Duo E6300, 1866 MHz (7 x 267)

mobo Gigabyte GA-965-DQ6

Ram Goodram 2x512 DDR2 667MHz

grafa Gigabyte GF 7900GT 256MB

Dyski MAxtor 300GB i Maxtor 160GB

Bardzo bym byl wdzieczny za szybka odpowiedz. I nie odsylanie mnie do inncyh stron.... Mam restarty dosc czesto wiec wybaczcie.

Pozdrawiam Ukey

Odpowiedzi: 1

Hmmmm... Wątpie żeby timingi się same przestawiły, całkiem możliwe, że pamięci są walnięte, chyba że sam coś grzebałeś w biosie wtedy weź tam opcje żeby bios wczytał optymalne ustawienia(load optimal settings czy jak to tam szło)
piątas
Dodano
25.08.2006 01:37:56
  • Ukey 25.08.2006 11:42:31

Dziwna sprawa ale po zmianie z 667MHz na 554 (czy jakos tak) dziala w100% stabilnie... Wiec moze poprostu podniesc napiecie ? Aaa propo napiecia w Everescie wychodzi ze tam gdzie powinno byc +2,5V mam +1,8V . Niewiem czy to dobrze czy tez zle, bo w biosie wszydzie w napieciach mam OK. Dodam ze jest to najnowsza wersja Everesta

• mettal 25.08.2006 11:58:34

<p>Ja to sie troche dziwie ze kompa zakupiles calkiem konkretnego, a pamieci to totalna padaka do takiego zestawu. Jezeli kosci nie chca dzialac na domyslnym napieciu z domyslnymi timingami, to cos jest nie tak. Jesli to, to nowe to wymien te liche pamiatki na cos lepszego.</p><p>&nbsp;Jesli to chodzi o timinigi, sprawdz sobie chocby programem CPU-Z, bedziesz wiedzial jak ktory sie nazywa, a jak juz bedziesz mial nazwe to w google znajdziesz tego sporo, co ktora wartosc oznacza. Wedlug producenta pamieci powinny dzialac z zasilaniem 1,8V. Niepokoja mnie tylko wartosci timingow jakie podales, bo pasuja one do wersji 533MHz, a 667 powinna miec wartosc Cas Latency (CL) 5</p>

• Rebe 25.08.2006 14:57:33

<div>Płyta bła co prawda inna, ale - doczytąłem się gdzieś - własnie przy DDR2 - że BIOS sam ustawiał timingi na dizęń dobry zbyt agresywnie i należało go resetnąć, a po tej operacji już wszystko się &quot;naprawiało&quot; - czy tak jest i tutaj nie będę zgadywał, ale pod rozwagę to weź.</div><div>Co kt&oacute;re cyfry oznaczają ? - Tak jak w BIOS-ie wg kolejności najczęsciej te opcje są ustawiane tak i się zwą kolejno ( nie zawsze, ale w większości wypadk&oacute;w).</div>

• piątas 25.08.2006 15:21:32

Czy te timingi wyczytałeś z tąd:<a href="http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21023" target="_blank" title="http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21023">http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21023</a> w drugim komentarzu?? Skoro podajesz że masz takie timingi to muszą być pamięci 533mhz jak napisał Mettal. Chyba, że pr&oacute;bowałeś kręcić... <br />

• Ukey 26.08.2006 12:29:18

@Rebe<br />Tak zerowalem biosa i dalej jest to samo..... We wtorek ide odebrac inne pamieci, moze poprostu GoodRamy maja problemy z poprawnym dzialaniem na tej plycie glownej. Nastepne beda TwinMOS ale niewiem jakie wiem ze 667MHz i 1GB. Obojetne czy beda sie krecic czy nie bo i tak niebede krecic kompa.<br /><br />@Piątas<br />Nie na opakowaniu i na modulach mam 667MHz wiec chyba takie mam.<br /><br /><br />@topic<br />Pamieci byly testowane na innym kompie i wszystko jest ok. Kurde narazie jade na 512 (jednej kosci) i jakos dziala. MArtwi mnie tylko to ze skoro pamieci sa dobre to czy czasem gdzies plyta glowna mi sie nie uwalila :[ . Czy jest to mozliwe ze tak sama z siebie po 3 dnich dzialania poprostu sie uwalila ?<br />

• JNJN 26.08.2006 21:53:50

Jeśli memtest wykazał błędy,to albo uszkodzone,albo przetaktowane,lub może ma problem kontroler pamięci płyty.<br />

• Ukey 26.08.2006 23:21:15

Wyczytalem ze wszystkie plyty glowne z serji 965 maja problemy z pamiecimi GoodRam na modulach D9 czy jakos tak...... Wiec raczej jest to spowodowane tym, czyli mozliwe ze plyta jest cala i zdrowa ;] Wszystko wyjdzie w wtorek jak odbiore pamieci

Ukey
Dodano:
24.08.2006 21:30:41
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1