Thunderbird i Gmail

Witam.
Mam taki problem i związane z tym pytanie do Was.
Mam konto na Gmailu. Pocztę sprawdzam Thunderbirdem. W gmailu na stronie w ustawieniach ustawiłam, że emaile po ściągnięciu przez zewnętrzny program, przenoszone są do kosza (są przenoszone i tam sobie siedzą, dopóki ja ich stamtąd nie usunę).
Jest to dobra opcja, gdyż jak sprawdzam pocztę na różnych kompach, to zawsze wiem, ze otrzymane maile będą sobie siedziały w koszu i mogę do nich wrócić jak mi potrzeba.
I teraz problem: sytuacja jest taka: mam dwa kompy w róznych miastach. Na obydwu zainstalowany jest Thunderbird. Sprawdzam pocztę w mieście X i maile mi się pobierają na kompa, a te na koncie gmail przenoszą się do kosza.
Ale ja również chcę te maile mieć na tym drugim kompie w mieście Y. Jak zatem mogę to zrobić? Próbowałam przenieść maile z kosza do skrzynki odbiorczej, ale się nie pobierają. Oznaczałam je jako nieprzeczytane - również się nie pobierają. Nie wiem jak jest z archiwizowaniem maili w TB, ale z tego co wiem, nie jest to takie proste jak w Outlook Express (w OE wiadomości są normalnie jako pliki .eml i można je np. zapisać czy przenieść do skrzynki odbiorczej w programie).
Oczywiście możecie też zasugerować, żebym podmieniła folder gdzie trzymane są maile TB. Ok, mogę to zrobić, ale ja chcę normalnie sobie ze strony pobrać.
Czy to się da? Ale się opisałam, no ale mam nadzieję, ze zrozumiecie o co mi "się rozchodzi" ;]

Pozdrawiam
Lia :*

Odpowiedzi: 1

W Thunderbirdzie zarchiwizowanie poczty jest taka somo łatwe jak OE, jeśli nie łatwiejsze. Sciagnij sobie i zainstaluj MozBackup, a praktycznie w dowolnej chwili mozesz wyeksportowac maile do pliku i zaimportowac je na innym kompoterze.

P.S. Jezeli w konfiguracji konta w TB zaznaczysz "Pozostaw kopię wiadmomsci na serwerze" to nie ściagną się one drugi raz?

Bobi
Dodano
11.05.2006 19:38:39
Lia
Dodano:
11.05.2006 18:39:03
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1