***The System Has Helted***

Nie wiem co jest... Mam kompa PIII 800 MHz 128 Ram, płyta główna to ABIT BX133 Raid BX FC–PGA U100
i gdy pracuje na Windowsie XP Professional co jakiś czas pojawia mi się niebieski ekran (nie ten co zwykle) i na górze pisze:

***Hardware Malfunction***
Call you hardware vender for support
***The System Has Helted***

Kumpel mówił źe to wina Bios–u ale czy napewno :?:
Moźe ktoś coś poradzi bo niestety przez to nie da się pracować na moim kompie z WIN XP...

Odpowiedzi: 20

malymulpepe:
Moźe i prościej jednak słyszałem źe po udpadie moźe nie ruszyć płyta główna... Takźe nie wiem czy sam mam się za to brać... :|

Jezeli wersja BIOS jest odpowiednia to plyta napewno ruszy, a w ostatecznosci przed instalacja nowego robisz kopie starego i zawsze w razie np. braku pradu mozesz przywrucic stara wersje. Rownierz mozesz zaniesc kompa do jakiegos servisu i tam za okolo 30 zloty zrobia to za ciebie.
Pozdrawiam

Chyba tak zrobie bo przed chwilą juź się tak ^&%Q^&#%!^( źe szok... Gram sobie w mojego ukochanego CeeMa od godziny 12 i nadchodzi godz 16:30 więc posatnawiam wreszcie się oderwać i wyskoczyć gdzieś do kumpli... Zapisuje gre a tu błąd :evil: :evil: :evil: Gra źle się zapisała i save nie działa :evil: :evil: :evil: Juź mam tego dość...
booyak
Dodano
24.07.2004 19:04:18
Moźe i prościej jednak słyszałem źe po udpadie moźe nie ruszyć płyta główna... Takźe nie wiem czy sam mam się za to brać... :|

Jezeli wersja BIOS jest odpowiednia to plyta napewno ruszy, a w ostatecznosci przed instalacja nowego robisz kopie starego i zawsze w razie np. braku pradu mozesz przywrucic stara wersje. Rownierz mozesz zaniesc kompa do jakiegos servisu i tam za okolo 30 zloty zrobia to za ciebie.
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
24.07.2004 17:51:01
malymulpepe:
booyak:
Ja słyszałem źe jest taka moźliwość kupienia jakieś płytki z Bios–em... Czy aby napewno tak się da i ile to moźe kosztować ?

Płytki z BIOS–em ........ nie slyszalem.
A czy nie prosciej i taniej wejsc na strone producenta płyty głownej sprawdzic swoją wersje BIOS a potem sciagnąc jego nowsza wersję i zainstalowac ?

booyak
Dodano
24.07.2004 14:52:13
booyak:
Ja słyszałem źe jest taka moźliwość kupienia jakieś płytki z Bios–em... Czy aby napewno tak się da i ile to moźe kosztować ?

Płytki z BIOS–em ........ nie slyszalem.
A czy nie prosciej i taniej wejsc na strone producenta płyty głownej sprawdzic swoją wersje BIOS a potem sciagnąc jego nowsza wersję i zainstalowac ?
malymulpepe
Dodano
24.07.2004 01:17:22
booyak
Dodano
23.07.2004 14:23:29
Wiec tak , mialem bardzo podobny w zasadzie identyczny problem na plycie Procomp BVD2A i o ile mnie pamiec nie myli to pomoglo wgranie najnowszego BIOS–u.

Update

Z calą pewnością nie obejdzie sie bez formata i ponownej instalacji windy.
Mozesz zreszta sprobowac najpierw format i instalka przy wlaczonym ACPI Najprawdopodobnie juz przy instalce wywali ci ten sam blad, jesli tak to wtedy wylacz ACPI i instaluj, powinien sie wtedy zainstalowac , ale w MU nadal bedzie prawdopodobnie problem z NT/APM Legacy lecz juz nie powinien pojawiac sie blue screen
malymulpepe
Dodano
22.07.2004 01:43:06
Niestety źadnej poprawy nadal to samo... Juź trace siły... :? Teraz gdy wyskakuje niebeiski ekran to nawet w podglądzie zdarzeń tego nie pokazuje...
booyak
Dodano
21.07.2004 19:06:56
Przy odsługa NT ApmLegacy jest ikona z czerownym krzyźykiem o nazwie Węzeł interfejsu NT ApmLegacy

Edit: Juź nie ma krzyźyka :] Zainstalowałem jakiś sterownik do tego urządzenia z dysku i narzie czekam na jakąś (mam nadzieje) poprawe...
booyak
Dodano
21.07.2004 01:58:55
Odznacz w menadzerze urzadzen "Pokaz ukryte urzadzenia" i sprawdz czy obok ktoregos nie ma znaku zapytania lub wykrzyknika.
malymulpepe
Dodano
21.07.2004 01:41:09
a sprawdzales w samym windowsie panel sterowania>opcje zasilania> i popatrz w zakladkach, moze jest tam jakas wzmianka o ACPI
snaczu
Dodano
20.07.2004 15:22:18
a sprawdzales w samym windowsie panel sterowania>opcje zasilania> i popatrz w zakladkach, moze jest tam jakas wzmianka o ACPI
snaczu
Dodano
20.07.2004 15:22:18
Znalazłem plik acpi [C:WINDOWSsystem32drivers] i odznaczyłem w nim opcje 'tylko do odczytu'... Jestem tak zdesperowany źe próbuje nawet takich banałów :?
booyak
Dodano
20.07.2004 13:34:08
Znalazłem takie coś jak ACPI function które było włączone [Enabled] więc wyłączyłem to [Disabled] ale wtedy komputer się nie uruchamiał... Ładował się Windows poczym pojawiał się czarny ekran z migającą małą białą kreseczką w lewym górnym rogu (chyba kaźdy wie o co chodzi) i na tym stawało dlatego teź zmienił spowrotem na Enabled...
booyak
Dodano
20.07.2004 13:16:08
Znalazłem takie coś jak ACPI function które było włączone [Enabled] więc wyłączyłem to [Disabled] ale wtedy komputer się nie uruchamiał... Ładował się Windows poczym pojawiał się czarny ekran z migającą małą białą kreseczką w lewym górnym rogu (chyba kaźdy wie o co chodzi) i na tym stawało dlatego teź zmienił spowrotem na Enabled...
booyak
Dodano
20.07.2004 13:16:08
booyak:

A oto Co na to Podgląd zdarzeń...
AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby odczytu z niedozwolonego adresu portu We/Wy (0x71), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0x70 – 0x71. To moźe prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej.

Proponuje kuknac do biosa na ustawienia zasilania, cos jak wylaczanie dychola po pewnym czasie nie urzytkowania "power saving" czy jakos tak........ power managmend setup to chyba sie tak fachowo nazywa, jest cos pewnie jak ACPI susspend time albo cos z tym zwiazane, obadaj w biosie jak i w windowsie, pewnie masz zaznaczone lub odznaczone uzywaj zgodnisci z ACPI czy cos takiego, sproboj to zalaczyc lub wylaczyc w zaleznosci w jakiej opcji teraz dziala
snaczu
Dodano
20.07.2004 03:44:46
EL NINO:
W takim razie nie czekaj na cud, tylko usun wszystko oprocz grafy i testuj. Pozniej bedziesz dokladaj sprzet i w ten sposob mozesz dojsc z czym jest nie tak.

Tak teź zrobiłem i nic nie pomogło...A ostatnio niestety problem nasila się... Jeszcze do niedawna komunikat pojawiał się 2–3 razy w ciągy tygodnia tearz 2–3 razy w ciagu dnia... :?
EL NINO:

P.S. Sorry, przekrecilem Ci nicka – "j" zamiast "y".

Nie ma sprawy 8)

A oto Co na to Podgląd zdarzeń...
AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby odczytu z niedozwolonego adresu portu We/Wy (0x71), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0x70 – 0x71. To moźe prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej.
booyak
Dodano
20.07.2004 02:28:04
W takim razie nie czekaj na cud, tylko usun wszystko oprocz grafy i testuj. Pozniej bedziesz dokladaj sprzet i w ten sposob mozesz dojsc z czym jest nie tak.

P.S. Sorry, przekrecilem Ci nicka – "j" zamiast "y".
EL NINO
Dodano
04.07.2004 17:39:32
EL NINO:
boojak, jaki masz sprzet w komputerze ? Co oprocz grafy ? Jakie do niej sterowniki ? Probowales usunac caly sprzet, zostawiajac tylko karte grafiki ? Probowales przeinstalowac sterowniki albo przynajmniej sprawdzic jak sie zachowa w trybie awaryjnym na sterownikach windowsowych ? A moze winna jest sieciowka, bo sporo bledow zwiazanych jest z siecia ?

No to moźe opisze swojego kompa od początku do końca...

Pentium III 800 MHz 256kB FC–PGA
Płyta główna Abit BX133 Raid BX FC–PGA U100
Pamięć DIMM 128 MB SDRAM 133 MHz
Dysk twardy Seagate 40,8 GB 5400 obr.
DVD–ROM LG 12x
Nagrywarka LITE–ON 48x24x48
Karta graficzna GeForce–2MX 32MB
Karta muzyczna Sound Blaster 128
Karta sieciowa Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC

Próbowałem juź kilku rodzajów sterowników... I Windowsowych i z płytek które były dołączone do sprzętu oraz ściągałem róźnego rodzaju sterowniki z neta i nadal to samo :(
Wina karty sieciowej to raczej nie jest bo blue screen pojawiał się wcześniej gdy nie miałem jeszcze internetu a co za tym idzie karty sieciowej...
booyak
Dodano
04.07.2004 17:12:57
boojak, jaki masz sprzet w komputerze ? Co oprocz grafy ? Jakie do niej sterowniki ? Probowales usunac caly sprzet, zostawiajac tylko karte grafiki ? Probowales przeinstalowac sterowniki albo przynajmniej sprawdzic jak sie zachowa w trybie awaryjnym na sterownikach windowsowych ? A moze winna jest sieciowka, bo sporo bledow zwiazanych jest z siecia ?
EL NINO
Dodano
04.07.2004 16:41:36
Chipset to chipset a plyta to plyta, wiec nie myl pojec...
A kolega Ivaho ma na mysli bios moze? To niech go tak nazywa i zametu nie wprowadza...
extrim
Dodano
04.07.2004 01:39:14
booyak
Dodano:
01.07.2004 19:56:44
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2