Test płyty głównej

Witam, mam problem z kompem, wydaje mi się że to płyta główna. Próbowałem testować RAM memtestem, ale po kilku sekundach wywala dziesiątki błędów i znika górna część ekranu. Nie wiem jak sprawdzić samą płytę główną. I drugie pytanko, czy da się zaktualizować BIOS z CD, czy to tylko można zrobić z dyskietki?

Odpowiedzi: 2

No właśnie mi chodzi o to czy da sie inaczej sprawdzić płytę główną. Nie mam drugiego procka żeby podmienić ani karty graficznej. Problem na razie się nie pojawia. Wymontowałem wszystko oprócz procka i odkurzyłem całego kompa. Przedtem podczas instalacji Windy w pewnym momencie te kwadraciki w prawym dolnym rogu stawały i koniec. Teraz się Windows zainstalował i na razie śmiga. Z ewentualnych przyczyn zauważyłem że jedna pamięć jest PC2700 a druga PC3200, na płycie jest napisane że ma FSB 333, więc nie wiem jak to chodziło.
pulkownik
Dodano
01.12.2007 14:10:23
[quote=pulkownik]. Nie wiem jak sprawdzić samą płytę główną. [/quote] Samą? Organoleptycznie . Lub zamontować inne pamięci, procesor ,kartę graficzną i dojść do rozwiązania problemu metodą eiliminacji. [quote=pulkownik] I drugie pytanko, czy da się zaktualizować BIOS z CD, czy to tylko można zrobić z dyskietki?[/quote] Jeśli jest na tej CD jakiś system i włączone botowanie z tego CD , to tak. http://www.bios.webd.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=36
Seeker
Dodano
01.12.2007 07:25:56
pulkownik
Dodano:
30.11.2007 21:37:54
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1