Test karty sieciowej–– w jaki sposób??
Witam!!!
Mam kłopoty z łączem internetowym. Ostatnio dostawca powymieniał własne komponenty, net działa jednakźe nie wykorzystuję całej dostępnej przepustowości łącza. Występują duźe wahania w prędkości.
Podejrzewam wadliwe działanie karty sieciowej i tu następuje pytanie:
Czy istnieją programy do przetestowania sprawności karty sieciowej, jeśli tak to jakie?
Nie chcę odpowiedzi typu, a sprawdzałeś kabel, a moze to albo tamto. Interesuje mnie konkret odnośnie testów karty sieciowej.
Pozdrawiam
Mam kłopoty z łączem internetowym. Ostatnio dostawca powymieniał własne komponenty, net działa jednakźe nie wykorzystuję całej dostępnej przepustowości łącza. Występują duźe wahania w prędkości.
Podejrzewam wadliwe działanie karty sieciowej i tu następuje pytanie:
Czy istnieją programy do przetestowania sprawności karty sieciowej, jeśli tak to jakie?
Nie chcę odpowiedzi typu, a sprawdzałeś kabel, a moze to albo tamto. Interesuje mnie konkret odnośnie testów karty sieciowej.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 7
Rozumiem, ale wcale nie jest powiedziane, źe pod tym względem osiedlowy LAN a radiówka czymkolwiek się róźnią. Głównie zaleźy to od administratora. Ja teź korzystam z radiówki. Najlepiej zadzwoń do administratora i zapytaj się co i jak. Jeźeli chodzi zaś o sieciówki–wiem o co Ci chodzi, miałem tak w LAN'ie. Niestety teraz "na radyjku" tak nie mam i mogę sobie wpisać dowolny adres IP, jak równieź inni, i to mnie irytuje. Nie kaźdy w mojej sieci korzysta z opcji 1Mbps (standard to 512kbps), juź kilkukrotnie wyskakiwał mi konfilkt adresów IP–ktoś sobie wpisał moje IP poprostu, dlatego uwaźam iź MAC to najlepsze rozwiązanie. ;) W kaźdym razie trochę się rozpisałem nie na temat. Zadzwoń do administratora. :)
Wprost przeciwnie. Administrator sieci w związku z kłopotami podniosł mi predkość łącza aby zrekompensować czas gdy miałem brak internetu. O źadnych limitach nie ma mowy. Mam łącze radiowe więc nie jest to źadna sieć osiedlowa tylko indywidualne podłączenie. Jeszcze mam podejźenie, źe coś mi wskakuje na częstotliwość.
Denerwujace jest gdy otwieram podstronę a wywala mi 404 a gdy odświeźę to wskakuje prawie natychmiastowo.
Ewentualnie przeźucę się na probe na druga sieciowke (mam domowy LAN z udostępnianiem), ale musiałbym sie zabawic w podmienienie jej adresu MAC gdyz mam IP związane z konkretnym adresem sieciowki (wtajemniczeni wiedzą dlaczego)
Denerwujace jest gdy otwieram podstronę a wywala mi 404 a gdy odświeźę to wskakuje prawie natychmiastowo.
Ewentualnie przeźucę się na probe na druga sieciowke (mam domowy LAN z udostępnianiem), ale musiałbym sie zabawic w podmienienie jej adresu MAC gdyz mam IP związane z konkretnym adresem sieciowki (wtajemniczeni wiedzą dlaczego)
Bardzo prawdopodobne. Z własnego doświadczenia wiem, źe kiedy miałem sieć osiedlową transfery były róźne, niekied po 250KB/s, niekiedy po 100, a nawet 30–50KB/s. Poprostu, kiedy admin nie wprowadził limitów tak to właśnie było. Jakiś czas temu coś tam poprzestawiał i transfer (upload jak i download) w dzień nie przekraczał 50KB/s, za śmieszne pieniądze 35 zł/mc. Zrezygnowałem i przeniosłem się do innego dostawcy, tam w zaleśzności od ceny– łącze 512kbps (45zł) i 1Mbps (90zł), wybrałem te drugie i mam spokój. Leci około 125KB/s i jestem zadowonoly.
Moźe zadzwoń, popytaj. Nie wydaje mi się, aby problem leźał po stronie Twojej karty. :wink:
Moźe zadzwoń, popytaj. Nie wydaje mi się, aby problem leźał po stronie Twojej karty. :wink:
Ganzes:. Ostatnio dostawca powymieniał własne komponenty, net działa jednakźe nie wykorzystuję całej dostępnej przepustowości łącza. Występują duźe wahania w prędkości.
Moźe po prostu wprowadził ograniczenia co do ilości ściąganych danych i prędkości z tym faktem powiązane? Przycina Ci transfer jeśli za duźo ściągasz lub łącze jest dzielone ...inaczej w zalezności od ilości podpiętych aktualnie userów?
Po prostu zapytaj czy wprowadzono jakieś ograniczenia transferu.
Z sieciówką moźe być wszystko w porządku , skoro było przedtem.
ten netdiag.exe masz na płycie w pliku support.cab,otwierasz dwuklikiem,szukasz netdiag.exe,prawoklik na nim i Rozpakuj
Programu nie mam na płytce XP :/ CO do pierwszego linku odnosi sie on bardziej do systemu 95,98 i posiadania stacji dyskietek, czyli rzeczy ktorych na kompie nie mam. Znalazłem w sterownikach do karty sieciowej program
diag.exe z info, ale nie za bardzo wiem jak to ugryźć. Program otwiera okno i zaraz zamyka (zapewne włącza się pod DOS) Probowałem uruchomic z lini komend (CMD) to wyskakuje jakiś błąd .
Dodam, źe mam zintegrowaną karte sieciową z płytą głowną ASUS P4S8X–X
Sprobuje dorwać gdzieś na sieci program netdiag.exe i zadziałąć coś z tym
Proszę jeszcze o jakieś sugestie.
Pozdrawiam
diag.exe z info, ale nie za bardzo wiem jak to ugryźć. Program otwiera okno i zaraz zamyka (zapewne włącza się pod DOS) Probowałem uruchomic z lini komend (CMD) to wyskakuje jakiś błąd .
Dodam, źe mam zintegrowaną karte sieciową z płytą głowną ASUS P4S8X–X
Sprobuje dorwać gdzieś na sieci program netdiag.exe i zadziałąć coś z tym
Proszę jeszcze o jakieś sugestie.
Pozdrawiam
Po pierwsze, z reguly ze sterownikami sieciowek dolaczane sa programy diagnostyczne. Mozna ich rowniez poszukac na stronach producentow.
http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/nicdiag.html
Po drugie, odszukaj program netdiag.exe. Sluzy do testowania sieci jako takiej. Zerknij na plytke XP, czy nie bedzie go w folderze support\tools.
http://www.windowsnetworking.com/kbase/WindowsTips/Windows2000/AdminTips/Network/netdiag.exenetworkdiagnostictool.html
http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/nicdiag.html
Po drugie, odszukaj program netdiag.exe. Sluzy do testowania sieci jako takiej. Zerknij na plytke XP, czy nie bedzie go w folderze support\tools.
http://www.windowsnetworking.com/kbase/WindowsTips/Windows2000/AdminTips/Network/netdiag.exenetworkdiagnostictool.html
Strona 1 / 1