Tempo odświeźania ekranu

Mam kartę graficzną GF4 MX440 8xAGP 64 MB. Zawsze pobierałem najnowsze dostępne sterowniki ForceWare i ustawiałem odświeźanie ekranu 85 Hz, czyli najwyźsze dostępne dla mojego monitora i rozdzielczość 1024x768. Po pobraniu i zainstalowaniu sterownika 77.72 i ustawieniu 85 Hz zauwaźyłem, źe obraz jest lekko rozmyty. Szczególnie widoczne jest to na literach. Powrót do pełnej ostrości następuje przy zmniejszeniu tempa odświeźania do np. 75 Hz. Jako, źe sterownik 77.72 nie ma jeszcze certyfikatu WHQL, zainstalowałem ponownie starszy 71.89, ale sytuacja jest identyczna. Zawsze uźywałem 85 Hz i obraz był ostry. Karty nie podkręcałem. Zmniejszenie ostrości jest podobne do ustawienia Clear Type w opcjach pulpitu, ale tego nie włączałem. Co moźe być przyczyną?

Odpowiedzi: 2

Powrót do starych sterowników nie pomógł (56.72). Rozmagnesowanie monitora teź nie. Ale w ramach szukania najbardziej nieprawdopodobnych przyczyn odinstalowałem program BootSkin 1.05a, słuźący do podmieniania ekranu startowego w XP. Przeczytałem gdzieś, źe powstal on przed SP2 i nie ma z nim pelnej zgodności. Faktycznie, przy niektórych skórkach wyskakiwał "niebieski ekran" w najmniej oczekiwanym momencie. Odinstalowanie tego programu i wyczyszczenie śmieci po nim rozwiązało problem z odświeźaniem ekranu. Nie wiem, jaki to ma związek, ale gdybym wiedział wszystko... Dzięki za pomysły!
sebastian16
Dodano
25.06.2005 00:08:37
Sprawdzić monitor – jak ma opcje zresetować na ustawienia fabrycznie i rozmagnesować.

Zejść do steru w wersji 56.72.
Te karty nie pracują najlepiej na najnowszych sterach.
Przy doborze steru obowiązuje metoda prób i błędów.

http://www.3dnews.ru/download/drivers/nvidia/

Zrobić czystkę po sterach grafiki w kompie,sprawdzić system.
Prawidłowa wymiana steru.
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9838

Wgrać najnowsze sterowniki do płyty głównej,jak chip VIA pakiet 4.51 lub wyźej.
JNJN
Dodano
24.06.2005 17:24:30
sebastian16
Dodano:
24.06.2005 00:53:55
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1