temperatura

witam mam celerona 2,14 i temperatura na nim wynosi 41 stopni a na plycie gigabyte 8SGXL 37 stopni i takie moze pytanie czy to jest duzo czy w sam raz szukalem tego ale nigdzie nieznalazlem i dlatego posze o pomoc 8) ramu mam 256 i geforce 2

Odpowiedzi: 10

Doman_87:
moze kupic jakies dodatkowe chodzenie zeby zamontowac gdzies na obudowie ?? jesli tak to jakie mi doradzicie

Wpier to se sprawdz w Manulu od plyty glownej, badz poszukaj na necie gdzie jest czujnik umieszczony na twojej plycie. Bo po pierwsze sadzac ze temperatura otoczenia w ktorej znajduje sie komp to 22 do 25*C to temp tego podzespolu 37 nie jest az tak wysoki (zalezne co to). Mozesz se zamontowac wiatraczek, tylko oby sie nie okazalo ze jest to walka z wiatrakami, zaczniesz montowac jeden, drugi, trzeci a tem pozostanie dalej taka sama i co wtedy ? :P

Przemeksik:
ja mam plyte abit nf–7–s i mam chlodzenie na chipsecie ale na mostku nv–400 czy jakos tak nie ma radiatora i jest on z deczka goracawy , zakladac jakis radiator ?

Mozesz sobie zamontowac cos takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86820224 przyklejajac na tasme termoprzewodzaca, ja tez kupisz na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85657914. Sam montowalem cos takiego bo mi sie mostek poludniowy troche grzal przy OC

mgmuras:
temp na procku ( Athlon XP 1600+ ) 57 st C. Grajac w wymagajace gry dochodzi do 64.

Tem dosc duza i mozna z nia powalczyc. Sprawdzic organoleptycznie czy nie jest to przeklamanie czujnika. Rozebrac wszystko, wyczyscic dokladnie z kurzu wentylator i radator. Wyczyscic z resztek pasty i nalozyc swieza warstwe dobrej pasty termo.

mgmuras:
troche to glosne. wiec jesli temp podzespolow nie jest za duza to moze jest jakis progs co ustawi wyzsza granice temp dla wiatraczka w zasilaczu ?

To normalne ze zasilacz pod obciazeniem wchodzi na wyzsze obroty. Programem zadnym tego nie wyregulujesz bo nie ma takiej mozliwosci.
mettal
Dodano
16.02.2006 20:38:31
podepne sie pod temat :)

temp na plycie glownej ( ECS K7S6A ) 33 stopni C
temp na procku ( Athlon XP 1600+ ) 57 st C. Grajac w wymagajace gry dochodzi do 64.

czy to za duzo?
kupilem sobie tez ostatnio zasilacz. uzywany huntkey.
po pewnym czasie grania w cos wymagajacego wiatraczek w zasilaczu wlacza szybszy bieg ...
troche to glosne. wiec jesli temp podzespolow nie jest za duza to moze jest jakis progs co ustawi wyzsza granice temp dla wiatraczka w zasilaczu ? wolalbym nie grzebac w tym zasilaczu bo nie mam zzdolnosci manualnych :P
mgmuras
Dodano
16.02.2006 19:36:59
ja mam plyte abit nf–7–s i mam chlodzenie na chipsecie ale na mostku nv–400 czy jakos tak :D nie ma radiatora i jest on z deczka goracawy , zakladac jakis radiator ?
Przemeksik
Dodano
16.02.2006 18:19:06
moze kupic jakies dodatkowe chodzenie zeby zamontowac gdzies na obudowie ?? jesli tak to jakie mi doradzicie
Doman_87
Dodano
16.02.2006 18:09:54
Anathema:
37 stopni jest juź wysoką temperaturą dla tego podzespołu.

No wlasnie i tu lezy sedno sprawy :wink:

A wiesz Anathema gdzie na tej plycie znajduje sie czujnik temperatury ochoczo nazywany przez jakis program "temperatura plyty" ?

Moze to byc tem chipsetu, moze byc miedzy slotami pamieci, kolo slotu AGP, a i moze byc przy regulatorach napiecia na plycie ktorych wytrzymalosc to 120*C, a optymalnie dzialaja prawie do 100, moze byc jeszcze w jakims innym dziwnym miejscu... Wiec nie wprowadzajmy ludzi w blad :wink:

Sprawa jest tez taka ze zawsze trzeba sie zastanowic jaka jest temparatura otoczenia i o ile temperatura podzespolu jest wyzsza od niej

Warto by bylo poszukac gdzie ten magiczny czujnik sie znajduje i dopiero wtedy gdybac, czy to duzo czy malo...
mettal
Dodano
16.02.2006 15:16:20
Temperatura na procku jest w porządku ale ta na płycie jest zdecydowanie za duźa! 37 stopni jest juź wysoką temperaturą dla tego podzespołu.
Anathema
Dodano
16.02.2006 12:59:14
Doman_87:
witam mam celerona 2,14 i temperatura na nim wynosi 41 stopni a na plycie gigabyte 8SGXL 37 stopni

Ja bym nie panikowal... :)
STMan
Dodano
16.02.2006 12:57:08
Na płycie w środkowej części powinien znajdować się radiator z wiatraczkiem (lub bez niego). Powinieneś sprawdzić czy dobrze jest zamocowany i czy ewentualny wiatrak nie jest zakurzony i czy się kręci wogóle.
Anathema
Dodano
16.02.2006 12:56:06
a gzdie to siem sprawdza :D :?:
Doman_87
Dodano
16.02.2006 12:36:34
No na płycie to trochę za duźo. Co prawda mogą to być przekłamania czujnika, ale sprawdź chłodzenie na chipsecie.
Anathema
Dodano
16.02.2006 12:26:14
Doman_87
Dodano:
16.02.2006 12:12:41
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1