temperatura procka.

Mam pytanie,mianowicie chodzi mi o temp.procesora u mnie wynosi ona od 44 st. do 55 st. procesor to Pentium 4 2.6 GHz Northwod,grafika GForce FX 5500.Zastanawiam się czy to niezaduźo,tem sprawdzane na SpeedFan i Aida (obydwa pokazują takie same wartosci)ach noi obroty wiatraka galante bo aź 5600 obrotów.

Odpowiedzi: 17

Gdybys dal tyle co ziarno fasoli, to po pierwsze za jedym zamachem zuzyl bys cala tubke, po drugie moglbys juz w ogole nie zakladac radiatora, bo taka ilosc pasty i tak dzialal by jako izolator, a nie przewodnik, a jak bys sie juz zdecydowal zalozyc radiator, to po docisnieciu mial bys wielkiego placka krowiego woklo procesora :wink:
mettal
Dodano
31.08.2005 19:54:48
Zakladam, ze sa dwie szkoly :D
trzepaq
Dodano
31.08.2005 18:07:26
No chyba wyraznie napisalem RYZU
mettal
Dodano
31.08.2005 18:03:50
widzialem juz takie procki oklejone pasta z polowy tuby, w kat. ziarekowej: fasola :lol:
Zapytam jednak powaznie: ryz czy fasola?
trzepaq
Dodano
31.08.2005 18:00:19
Hmmm, do tego jest sporo opisow w necie. Ale ogolnie paste naklada sie na srodek procka, tak wielkosci ziarenka ryzu dlugoziarnistego. Albo ja rozsamrowywujesz po calej powierzni procesora, czyms sztywnym, jakas karta kredytowa, do lekarza itp (ja osobiscie uzywam palucha :D ). Albo po prostu po wycisnieciu ziarenka, przykladasz dokladnie radiator i robisz nim lekkie zakola , rzeby pasta sie lekko rozlozyla po powierzchni. Jak juz wsio pskladasz, to dobrze jest pokatowac procka, przez kilka godzin jakims prime95 lub innym bencharkiem zeby sie wszystko dobrze wygrzalo.

Podejrzewam, ze chodzi o kurz

U mnie w budzie prawie tak sterylnie ja w laboratorium :D
mettal
Dodano
31.08.2005 17:50:09
Hmmm, do tego jest sporo opisow w necie. Ale ogolnie paste naklada sie na srodek procka, tak wielkosci ziarenka ryzu dlugoziarnistego. Albo ja rozsamrowywujesz po calej powierzni procesora, czyms sztywnym, jakas karta kredytowa, do lekarza itp (ja osobiscie uzywam palucha :D ). Albo po prostu po wycisnieciu ziarenka, przykladasz dokladnie radiator i robisz nim lekkie zakola , rzeby pasta sie lekko rozlozyla po powierzchni. Jak juz wsio pskladasz, to dobrze jest pokatowac procka, przez kilka godzin jakims prime95 lub innym bencharkiem zeby sie wszystko dobrze wygrzalo.

Podejrzewam, ze chodzi o kurz

U mnie w budzie prawie tak sterylnie ja w laboratorium :D
mettal
Dodano
31.08.2005 17:50:09
A jak sie naklada? :roll:
trzepaq
Dodano
31.08.2005 17:41:15
Podejrzewam, ze chodzi o kurz. Moj proc i jego radiator sa niezle zakurzone. Dlatego będę musiał chyba go poczyscic. Kupiłem spręzone powietrze. Ale słyszałem tez, ze jest niebezpieczne w uzyciu. Raz, źe się skrapla, a podobno mozna strumieniem powietrza obłamac radiator?
Wdzieczny bym był za porady jakieś jak czyscic sprezonym powietrzem, zeby było bezpiecznie. :idea:
fidelio
Dodano
31.08.2005 17:20:27
Ogólnie rzecz biorac, macie wysokie temperaturki, mialem taki sam problem jak milem boxowe chlodzenie, wentyl rozkrecil sie do 3800rpm, a temperatura i tak przekraczala w idle 40 stopni, w stresie ponad 50. Dopiero zmiana na AC Freezer dala bardzo dobre efekty i jest cisza.
mettal
Dodano
31.08.2005 11:38:48
Ja mam P4, i 2.0GHz, i u mnie normalna temperatura, to 45 stopni, ciekawe ile jest przy grze?? Ale wole nie sprawdzać
Wasia90
Dodano
31.08.2005 11:34:41
No napewno to jest powodem podniesionej temperatury, kurz dziala jak izolator termiczny, nie pozwala oddawac tego ciepla z radiatora do otoczenia.
mettal
Dodano
31.08.2005 09:48:54
A czy moze się proc grzac tak ze wzgledu na zakurzenie radiatora i wentylatora procesora?
fidelio
Dodano
31.08.2005 01:48:50
fidelio temperatury rzeczywiscie masz za wysokie, a przeciez teraz w sumie nie ma takich upalow.

Ja na swoim P4 podkreconym do 3.3GHz z AC Freezer 4 ma odpowiednio:
36 w idle i 44 w stresie maxymalnym.

konkord ty tez masz dosc wysokie temperatury, mamy takie same procki i moj podkrecony, ma taka temperature max, jak twoj minimalna. Poza tym jak ty mozesz wytrzymac przy takiej suszarce, moj wentyl potrafi schlodzic tak procka na 2000obr/m a jego max to 2300, wiec jest nieslyszalny. Polecam zmienic na AC Freezer 4
mettal
Dodano
30.08.2005 10:19:07
do fidelio:

na kompy z prockami AMD nie bez kozery złośliwi mówią "tostery". Poniekąd jest to uzasadnione. Wymagają zatem lepszego chłodzenia niź rodzina Intel, chociaź te czasami teź potrafią się rozgrzać patrz wyźej. Ale do rzeczy. temperatura Twojego procka wymaga juź podjęcia działań. Po pierwsze tak jak sugerują przedmówcy trzeba ustalić czy to jest rzeczywista temperatura procesora oraz czy odbiór ciepła jest naleźyty [pasta, prawidłowy docisk radiatora do procka]. jeśli to jest ok. to pozostaje zastosowanie wydajniejszego chłodzenia.
Endrju
Dodano
30.08.2005 09:29:13
Sorry ze się wtrace. Ja mam 57stopni w normalnej pracy, a przy grach 61–62 stopnie. Mam Athlona XP 2000. Czy to za duźo? I co wazniejsze czy to bezpieczna temperatura? :?:
fidelio
Dodano
30.08.2005 05:47:19
Poczytaj to i w tym dziale.

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=38622

I tu

Temperature procka masz w normie.

Ale pamiętaj czym niźej tym lepiej.
JNJN
Dodano
22.08.2005 18:07:11
Poszukaj troche na forum!

Poza tym co to za wiatrak (wymontowany z suszarki :P :> )? Przy tych obrotach powinienes miec temperature 42–45 max.

Stosowales jakas paste termoprzewodzaca ??

P.S taka temperatura to jeszcze nie koszmar.
Mozna spokojnie pracowac jak by zaczelo dochodzic do 65*c to nalezy zaczac sie martwic :)
Jay_Z
Dodano
22.08.2005 17:36:59
konkord
Dodano:
22.08.2005 17:00:49
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1