Temperatura procesora skacze
Włączyłem dzisiaj Everesta i przez kilka chwil patrzyłem na temperatury i zauważyłem że temperatura procesora często skacze. Jest 30 stopni,za sekundę 40 po czym spada do 17 i tak skacze przez cały czas. Normalne to jest?
Procesor mam Intel Core 2 Duo E6300
Odpowiedzi: 3
A co z wentylatorem? Te wskazania są tak że jest 40 a następne wskazanie 30? Poza tym procesor ma temperaturę 17 stopni jak stoi w pomieszczeni o niskiej temperaturze zaraz po włączeniu komputera , a nie w trakcie jego pracy...płyta główna do serwisu...bo jak masz zabezpieczenie przed przegrzaniem (a wątpię aby go nie było) i czujnik wskaże jakąś wysoką temperaturę to Ci się komputer wyłączy... i odwrotnie jak się przegrzeje czujnik wskaże że jest zimny to się coś może spalić...jak widzisz ten problem to się nim zjmij bo konsekwencje mogą być nie ciekawe...
:lol:
[quote=Nivusee]Normalne to jest?[/quote] Nie. Natomiast nie jest to wina rzeczywistych skoków temperatury tylko czujnika na płycie, albo Everesta. Osobiście stawiam na czujnik bo Everest (i inne programy tego typu) korzystają z jego wskazań. Bo niby jak jest fizycznie możliwe, żeby temperatura skakała sobie radośnie co kilka sekund o 10 stopni w obie strony ?
-
[quote=Ucho]Bo niby jak jest fizycznie możliwe, żeby temperatura skakała sobie radośnie co kilka sekund o 10 stopni w obie strony ? [/quote]No jak nie, jak tak? W lewej trzymasz kawałek suchego lodu (na wypadek przegrzania) W prawej przyświecasz sobie zapalniczką, A w usta idzie termometr gdzie mierzą się wahania I zerkasz ciekawie na obróbkę termiczną. :mryellow:
Strona 1 / 1