Temperatura procesora a diody procesora
Witam.
Ostatnio zauważyłem ciekawą (niepokojącą ??) rzecz,
a mianowicie temperatury procesora i diody procesora - strasznie się różnią a z tego co wiem ta różnica powinna wynosić max 10 stopni.
U mnie wygląda to tak:
Płyta główna 45 °C (113 °F)
Procesor 54 °C (129 °F)
Dioda procesora 36 °C (97 °F)
Aux 37 °C (99 °F)
GPU Diode 44 °C (111 °F)
HDD #1 34 °C (93 °F)
Wentylatory
Procesor 2446 RPM
Obudowa 2679 RPM
Procek : Sempron 3000
Płyta: ECS K8T890-A
Pomiary IDLE po kilkuj godzinach pracy. w stresie procesor około 60 - 61, dioda 40-42.
Chłodzenie: radiator + wentylator na procku - standartowy taki jak fabryka dała :)
wentylator z tyłu obudowy 80mm + wentylator z przodu obudowy także 80mm (z regulacją obrotów)
Czy to normalne temperatury, bo chyba przy złym chłodzeniu wyniki powinny być odwrotne, tzn wyższa temp. diody procesora niż procka. Czy ewentualne nałożenie pasty coś zmieni. A może nie martwić się taką różnicą temperatur ??
<p>No tak, ale Ty masz wyższą temperaturę diody niż procesora, czyli.. hmm chyba dobrze, z tym że za wysokie są te temperaturki. Może źle rozprowadzona pasta (za grubo, za mało ??). Natomiast ja mam inny problem bo mam temperatury odwrotnie -procersor wyższa temp. od diody, czyli co :</p><p>- walniety czujnik ?</p><p>- grzeje się "coś" w pobliżu procesora i zawyża temperaturę ?</p><p> </p><p>Czekam na jakieś sugestie.</p><p> </p><p>P.S. nic nie zakurzone, pasta była kładziona dwa miesiące temu.<br> </p>
Mi sie wydaje ze te czujniki o dupe potluc, paste kladlem drugi raz (dokladnie rozprowadzilem po procku, wydaje mi sie ze nie za duzo nie za malo w sam raz). Sprawadz czy radiator parzy czy jest tylko leciutko cieply, roznica temperatury miedzy prockiem a radiatorem moze wynosic jakies 5 stopni, a nie 20.
A ktory czujnik jest wewnetrzny procka Thermistor 2N3904 czy ta dioda? Czy wogole procek ma jakis wewnetrzny czujnik (wiem ze maja Intel Core2Duo)?I dlaczego jest kilka czujnikow a nie jeden i ktory jest ten lepszy?