Temperatura dysku
Witam.
Posiadam dysk WDC WD800JB, chciałbym sprawdzić jego temperaturę, próbowałem SpeedFanem i DTemp jednak bez skutku. Nie wiem co jest grane.
Posiadam dysk WDC WD800JB, chciałbym sprawdzić jego temperaturę, próbowałem SpeedFanem i DTemp jednak bez skutku. Nie wiem co jest grane.
Odpowiedzi: 16
Espen ma racje najlepszym rozwiązaniem jest wentyl dmuchający od przodu ,wtedy temperatura naprawdę sporo spada.
Ale jak nie ma moźliwości to z góry.
Ale jak nie ma moźliwości to z góry.
a z której strony lepiej jest chłodzić HD?? Z góry czy z dołu bardziej???
ja zamontowałem wentylator przed dyskiem i powietrze owiewa go z góry i dołu. Zobaczymy czy to wiele da
No u mnie tak zamontowana 120 sporo dala, owiewa dwa maxtory z podpisu, przed zamontowaniem wentyla temperatura przekraczala 50 stopni, a teraz nawet w stersie ledwo dobije do 40. I polecam osobiscie takie rozwiazanie, bo te badziewia ktore sprzedaje przykrecane pod dyskl to gwono, owiewa dysk tylko od jednej strony i na dodatek te dwa mal smigla robia duzo halasu, a co dopiero gdybym mial zamontowac, do dwoch dyskow, to juz by byly 4 wentyle kupa halasu, i napewno wydajnascia niedorowanly by jednej 120 puszczonej na 1200obr.
Pozdro
ja zamontowałem wentylator przed dyskiem i powietrze owiewa go z góry i dołu. Zobaczymy czy to wiele da
u mnie dysk lezy na dnie obudowy i wentylator zawieszony jest nad nim. Pokombinuj...
adik154:Wolumin:Mój teź sie grzeje. Aktualnie mam 44. A w stresie to mam 48/50 C. A dysk ma pod sobą i nad trochę miejsca wolnego. Jakie chłodzenie na HD jest najlepsze???
no jak jakie :?: Wentylator (duźy np taki jak na procesorze) i do boju :wink:
A gdzie ja go włoźę??? Chyba ze wywierce otwory w HD i przykręcę :lol:
Wolumin:Mój teź sie grzeje. Aktualnie mam 44. A w stresie to mam 48/50 C. A dysk ma pod sobą i nad trochę miejsca wolnego. Jakie chłodzenie na HD jest najlepsze???
no jak jakie :?: Wentylator (duźy np taki jak na procesorze) i do boju :wink:
Mój teź sie grzeje. Aktualnie mam 44. A w stresie to mam 48/50 C. A dysk ma pod sobą i nad trochę miejsca wolnego. Jakie chłodzenie na HD jest najlepsze???
espen:Ja na WD800JB ma ~39 w normalnej pracy a w stresie ~45. To chyba trochę za duźo, muszę pomyśleć o chłodzeniu
tak to jest z WD. Nie przejmuj sie ja w stresie miałem nawet 52–56*C. Jak załoźyłem wentylator który wieje na niego z góry (dysk lezy mi na dnie obudowy) to temperaaturka nie przekracza w stresie 42*C
Ja na WD800JB ma ~39 w normalnej pracy a w stresie ~45. To chyba trochę za duźo, muszę pomyśleć o chłodzeniu
Dzięki za podpowiedzi!
toteź ja swojego chłodze wentylatorem z sensorem termicznym :mrgreen:
adik154:Dyski WD sie grzeją nawet powyźej 50*C///
Niektórzy piszą źe temperatura dla dysku 38 stopni jest śmiertelna.
To źe się tak WD grzeją,nie znaczy źe tak ma być,trzeba je intensywnie chłodzić,aby nie przekraczały 42 stopnie normalnie i chwilowy stres max 51 stopni.
WDC WD800JB – jeśli chodzi o ten model to temperatura max nie powinna przekroczyć 40 stopni,jak ma dobre chłodzenie.
Dyski WD sie grzeją nawet powyźej 50*C///
Jak dalej nie odczytasz.
Palec na dysk i jak nie parzy to dobrze.
Najlepiej.
Termometr cyfrowy z czujnikiem i temperatura max 40 do 45 stopni.Jednak jak przekracza 40 stopni wskazane aby poprawić mu chłodzenie.
Palec na dysk i jak nie parzy to dobrze.
Najlepiej.
Termometr cyfrowy z czujnikiem i temperatura max 40 do 45 stopni.Jednak jak przekracza 40 stopni wskazane aby poprawić mu chłodzenie.
albo w Evereście:
Komputer :arrow: Czujnik
Komputer :arrow: Czujnik
Strona 1 / 1