Temperatura chipsetu plyty glownej
witam
jak powinna byc optymalna temperatura chpsetu plyty glownej u mnie chiposet ma radiator a temperatura w granicach 50 stopni C powyzej 50 program sisoft sandra 2005 jak i ogrinalny program Solteka do mierzenia temperatur plyty i procka pokazuje powyzej 50 stopni zolta lampke gdy jest ponizej 50 swieci sie zielona
jak powinna byc optymalna temperatura chpsetu plyty glownej u mnie chiposet ma radiator a temperatura w granicach 50 stopni C powyzej 50 program sisoft sandra 2005 jak i ogrinalny program Solteka do mierzenia temperatur plyty i procka pokazuje powyzej 50 stopni zolta lampke gdy jest ponizej 50 swieci sie zielona
Odpowiedzi: 18
Monotic:jeszcze chcialem powiedziec, ze zawiesza sie nawet przy formacie dysku lub instalacji nowego windowsa :D
Trzeba bylo tak odrazu, a nie mieszasz. Sprawdź chłodzenie na chipsecie jak radził Rysiek80. Ram sprawdź na innym kompie memtestem albo goldmemory. Wgraj nowy albo poprawny BIOS. Jeźeli temp. na chipsecie są ok i chłodzenie reszty teź ok. to zablokuj w Biosie temperatury krytyczne i nie powinien wieszać
sprawdz organoleptycznie jakie elementy sa takie gorace jesli procek moze wystarczy poprawic chlodzenie a jak to chipset to chyba plyta sie skonczyla :/ chyba ze ze ma mozliowsc zlozenia radiatora lub coolera
jeszcze chcialem powiedziec, ze zawiesza sie nawet przy formacie dysku lub instalacji nowego windowsa :D
Wentyl=wentylator :wink:
Ja dalej nie wierzę i tyle. Zrobiłbym tak:
demontaź chłodzenia procka, czyszczenie wentyla i radiatora na błysk i koniecznie nowa pasta (poszukaj o prawidłowym nakładaniu pasty, bo było nie raz i nie dwa na tym forum i innych) na oczyszczony równieź procek.
Sprawdzenie obrotów wentyla lub wymiana na jakiś pewny lub większy przez adapter.
Ponadto moźna załoźyć dodatkowe wentyle z przodu i tyłu obudowy (zakładasz jak podpowiedział wyźej mettal).
Sprawdzenie jakości chłodzenia grafy (moźe słaby albo brudny wentyl – jeśli jest). Obciąźona grafa teź nieźle grzeje.
Zmiana wersji Everesta (lub starsza Aida32 albo inny progs )
Jak byłbym pewien całego chłodzenia to po sprawdzeniu temp. zablokowałbym w Biosie temperatury krytyczne. Moźliwe bowiem, źe źłe czujniki płyty lub stary Bios źle je odczytuje.
Ja dalej nie wierzę i tyle. Zrobiłbym tak:
demontaź chłodzenia procka, czyszczenie wentyla i radiatora na błysk i koniecznie nowa pasta (poszukaj o prawidłowym nakładaniu pasty, bo było nie raz i nie dwa na tym forum i innych) na oczyszczony równieź procek.
Sprawdzenie obrotów wentyla lub wymiana na jakiś pewny lub większy przez adapter.
Ponadto moźna załoźyć dodatkowe wentyle z przodu i tyłu obudowy (zakładasz jak podpowiedział wyźej mettal).
Sprawdzenie jakości chłodzenia grafy (moźe słaby albo brudny wentyl – jeśli jest). Obciąźona grafa teź nieźle grzeje.
Zmiana wersji Everesta (lub starsza Aida32 albo inny progs )
Jak byłbym pewien całego chłodzenia to po sprawdzeniu temp. zablokowałbym w Biosie temperatury krytyczne. Moźliwe bowiem, źe źłe czujniki płyty lub stary Bios źle je odczytuje.
Nie czuje by sie cos palilo ;) to opowiem dokladnie: po wlaczeniu EVERESTA na dole jest na pasku pojawia sie 5 kwadracików: |1.wartosc napiecia/napiecie rdzenia procesora=1.7 |2.Cooling fan/procesor=3.2 |3. temperatura/dysk=43 |4.temperatura/procesor=skacze 25/55 |5. temperatura/plyta głowna=jak nic nie robie 40 jak cos zaczynam robic potafi dojsc do 99 i sie wtedy zawiesza wszystko. Ja myslalem ze to moze jakis czujnik sie zepsul i pokazuje o wiele zawyzona temperature, a jest taka blokada ze przy 100st sie zawiesza wszystko. Czy to mozliwe? A zasyfione to raczej nie bo to jakas strasznie stara plyta nie jest. Kurz na chlodzeniu procka byl, ale juz go nie ma. Ze tak spytam jeszcze, co to jest ten wentyl ?
Tu pewnie gdzieś się mylisz (albo program diagnostyczny). Nie bardzo wierzę w "temp. płyty" (co to znaczy ? – temp. laminatu ??) 99 C. Jakoś to absurdalnie wygląda. Pewnikiem masz juź zasyfione okrutnie chłodzenie procka, brak pasty, kiepski albo zasyfiony wentyl itp. i pokazuje ci taka temp. (błędnie zreszta). I logiczne ze komp sie wiesza. Podaj więcej danych to coś poradzimy, ale tak czy siak czeka cie szybka naprawa chlodzenia (pewnie procka) bo sobie w końcu coś sfajczysz.
Troche dokladniej: mam 3 partycje kazda jest "samowystarczalna", na kazdej jest win xp i na kazdej ten sam problem, temperatury są z EVERESTA, system polroczny zadbany, plyta ECS P4VXAD+, nigdy wczesniej nie mialem takich problemów. koniec
a jak system :?:swiezy czy 2 letni :?: sadze ze to wskazanie jest bledne procek przy ok 100 juz by sie spalil chipset plyty pewnie podobnie zrob ghosta systemu i zainstaluj swiezy przynajmniej wykluczy to jedno
Nie chcialem zakladac nowego tematu ale mam taki problem: od paru dni z niewiadomych mi powodów przy wlaczaniu co bardziej zaawansowanych aplikacji lub gier po jakims czasie zawiesza sie caly system (przy chodzeniu po www nic sie nie dzieje). Dzisiaj zauwazylem jedna rzecz, mianowicie jak nic nie robie to mam takie temperatury:
Dysk–50 procek– 30/60 plyta glowna– 45, wlaczam jakis program np. mp3Gain,cdex,gry lub nawet memtest i temperatura plyty rosnie az do 99 i sie system zawiesza :D Czy to znaczy ze plyta nadaje sie do smieci juz ??
Dysk–50 procek– 30/60 plyta glowna– 45, wlaczam jakis program np. mp3Gain,cdex,gry lub nawet memtest i temperatura plyty rosnie az do 99 i sie system zawiesza :D Czy to znaczy ze plyta nadaje sie do smieci juz ??
hm wentylator zwykly za 15 zl ale dos duzy (nawet troszke za duzy ) wedlug moich testow cieplo wydaja procek i grafa inne elementy sa zimne grafa Gainwarda z pelnych chlodzeniem radiator i cooler + radioatory na ramie grafy
wentylator bardziej dmuchal na procka i karte graficzna bo byl ich najblizej
Wentylator dales zapewne z tylu obudowy ? Jesli dalexs go tak ze wciaga powietrze do srodka,to sie wcale nie dziwie ze efekt nie jest zauwazalny. Naturalny obieg powietrza powinien wygladac tak,ze wentylator zprzodu obudowy wciaga powietrze, a ten z tylu wyciaga cieple (wydmuchuje poza bude),a to ze masz halas no coz,zalezy to od tego jaki tam wsadziles ten wentyl (model) i ile to maobrotow.
komp czysty jak pupcia niemowlaka a chlodzenie dalem dodoatkowy duzy wentylator w budzie ale poza dodatkowym halasem nic nie dal wentylator bardziej dmuchal na procka i karte graficzna bo byl ich najblizej
Musisz sprawdzić co ma taką temperaturę,programy diagnostyczne,palec,termometr cyfrowy z czujnikiem,termometr cyfrowy na podczerwień i pomiar bezposrednio na coolerach,radiatorach i elementach zasilania płyty temperatury.
Jeśli to temperatura elementów zasilania CPU,AGP i innych na płycie, to nic nie robić.
Ale warto wyczyścić kompa z kurzu.
Ewentualnie załoźyć dodatkowe chłodzenie w budzie.
Jeśli to temperatura elementów zasilania CPU,AGP i innych na płycie, to nic nie robić.
Ale warto wyczyścić kompa z kurzu.
Ewentualnie załoźyć dodatkowe chłodzenie w budzie.
tzn martwic sie czy nie :) :roll:
Więc to moźe być podawana temperatura układu zasilania CPU lub AGP.
Jeśli radiator chipa nie parzy,a jest letni to ma około 40 stopni czyli dobrze.
Jeśli radiator chipa nie parzy,a jest letni to ma około 40 stopni czyli dobrze.
tak RT2 jest kolo slotu AGP wiec od czego to czujnik :?: i czy jest czujnik chipsetu :?:
jak dotykam radiatora na chipsecie to nie jest goracy jest tylko cieply ni wydaje sie mi aby mial 50 stopni bo jak mialem starego kompa i temperatura procka byla ok 50 topni to teraz chipset jest napewno o duzo chlodniejszy niz procek w starym kompie
tu scren z wyjasnieniem, temperatura o ktora mi sie rozchodzi to CPU Die
jak dotykam radiatora na chipsecie to nie jest goracy jest tylko cieply ni wydaje sie mi aby mial 50 stopni bo jak mialem starego kompa i temperatura procka byla ok 50 topni to teraz chipset jest napewno o duzo chlodniejszy niz procek w starym kompie
tu scren z wyjasnieniem, temperatura o ktora mi sie rozchodzi to CPU Die
No nie jestem przekonany do konca o tym ze ta temperatura to tem Chipsetu. Poszukaj w ksiazce do plyty gdzie masz rozmieszczone czujniki RT1 RT2. W soltekacvh z regoly RT2 jest umieszczony kolo slotu AGP,lub slotow pamieci. I wlasnie duzo osob gomyli z tym ze niby pokazuje temperature Chipsetu.
granicach 50 stopni C
Najlepiej aby była w okolicy 40 stopni.
Wyczyść radiator z kurzu,ewentualnie załóź dodatkowy wentylator na radiator.
Strona 1 / 1