Temperatura ATHLONA2000XP jaka srednio powinna byc???

mam athlona 2000xp, do tego arctic coolerka (copper silent tc). no i temperatura procka siega mi 60 do 65*C przy normalnej pracy, dochodzi do 70*C przy gierach i benchmarkach. To normalne??
no i czy moze to miec zwiazek z autorestartami, ktore czasem sie pojawiaja?

Odpowiedzi: 20

athlon ten to jest Throughbred czyli technologia 0,13 – wniosek : mniej sie grzeje

moment ja mam 2000XP ale Palomino nie kaźdy taki procek to ten o którym piszesz a u mnie temperatura oscyluje ok 43 do 46 według mnie masz słaby wiatrak
ja swój chłodze 5F271B1M3 Falcon Rock z miedzianą wkładką :)
Xior
Dodano
22.05.2003 17:56:43
Ludzie nowy rekord prędkości ATHLONA 1,67GHz@6,6GHz. Czego to SLAY3R nie potrafi :mrgreen:

SLAY3R
Dodano
21.05.2003 01:04:08
gen:
to ja czytalem kiedys w pc worldzie ze kole podkrecil procka...ach ta pamiec, w kazdym razie AMD :) do 4GH nawet zamiescil screena z WCPUID

a swistak...
B3T0N
Dodano
20.05.2003 21:33:59
to ja czytalem kiedys w pc worldzie ze kole podkrecil procka...ach ta pamiec, w kazdym razie AMD :) do 4GH nawet zamiescil screena z WCPUID (ten progs taki... :) ) bylo to dawno temu szczegolow nie pamietam, mial chyba te wodne chlodzenie, a tak napisalem bo mi sie przypominialo mi sie do tematu...
a przy okazji pytanie: czy coolery standardowo dolanczane do prockow sa dobre(wydajne, ciche itd)
bo ja wlasnie taki mam, no i nie wiem czy kupowac jakiegos innego czy ten jest dobry. no i jeszcze jaki program polecacie do, hm... zeby wyswietlal temperature procka, bo jka narazie to korzystam tylko z biosu... :oops:
gen
Dodano
20.05.2003 01:36:49
no nadszedl czas hehehehe aby pojechac troche cyca pamule :D otoz CPC (CCCP :lol:) jest to totalne goooooowno sprzedawane naiwnym ludziom ktorzy wieza w ten technobelkot

We wszystkich blokach zastosowano unikalną, opatentowaną technologię gwarantującą doskonałą wymianę ciepła (turbulizatory powierzchniowe, falowy odpowiednik dyszy Venturiego). Średnica zewnętrzna króćców 6 mm, długość 18 mm.

wszystko pieknie opisane nie ??

a oto i to cudo – blyszczace , wypolerowane heh nic tylko brac :

a oto i dalsza teoria : :lol:
CPC jako pierwsza w Polsce od 4 grudnia 2002 rozpoczęła seryjną produkcję bloków wodnych CPU wykorzystujących zjawisko frigid pipe. Piętnaście wewnętrznych kanałów chłodzących oraz opatentowana, niezwykle skuteczna metoda mieszania strumienia spowodowała wzrost sprawności do 99.2%. Kaźdy blok wykonany jest z czystej (99.9%) miedzi.

prawda ze fajnie opisane ??? nic tylko brac

aleeeee jest tego mankament : tego technobelkotu nikt nie rozumie i taki przecietny czlowiek sobie mysli ze jezeli takie madre rzeczy pisza o tym , ze jest to opatentowane , to MUSI to byc dobre !!

a jednak rzeczywistosc sie ma inaczej to tych wszsystkich bzdur :

oto bloczek CPC rozlutowany :

jakos co do teori , co jest na stronie , ma sie to nijak – zadnych kanalo , zadnych turbulizatorow (bulbulizatorw) itp. itd

oto jak wyglada caly ten "zestaw"

toz to przeciez pompka tutaj jest najgorsza jaka moze byc – aquel – poslki shit

zbiornik : pudelko na zarcie dla psa :lol:

weze : bite 8m wezy , ktore stawiaja takie opory ze szkoda gadac , co wiecej , walaja sie po calym pokoju :?

te weze maja niby spelniac funkcje chlodnicza (zamiast chlodnicy) – sa to weze konwekcyjne – wydajnosc – marna

pozniej po jakis 3 miesiacach CPC wypuscilo Rev 2 swoich zestawow , tym razem bylo zapewniane ,ze blo jest wiercony, sa w nim kanaly , wszystko cacy

co sie okazuje ?? =– ludzie nie sa tacy glupi i rozlutowali to dziadostwo :

zamiast kanalow ponoc wierconych , to zostaly beszczelnie wcisniety zwykle rurki miedziane o malym przekroju i beszczelnie docisniete jakims zlomem

jezeli chodzi o wiercone bloki , to tak powinien wygladac prawdziwy wiercony blok wodny :

jest on przed zaklejeniem bocznych kanalow , iprzed nalozeniem wlotow

polecam link www.val.pl

jezeli chodzi o moje WC to :

blok wodny z ww. wymienionego linku – blok frezowany o nazwie nukleon z zapinka wlasnej roboty ;:

pompa wodna : hagen aquaclear powerhead 802 – 1500l/h , 1,5m slupa podnoszenia wody

chlodnica : nagrzewnica od opla kadetta + 4wentyle 80mm podlaczone na 7V pod shroudem z plexy :

zbiornik wyrownawczy – po majonezach hellmansa :lol:

a oto jak wyglada calosc przygotowana do testow :

a tak wyglada cale juz podlaczone i uruchomione WC

niestety moja obudowa jest w trakcie roboty , wiec nie mam jak na razie obudowy i wszystko lezy na biurku

wyniki mojego WC:

na podkreconym athlonie xp 1700+ @ 12x180 (2600+) 1,7V Vcore

idle (spoczynek) – 35*C
stress(pelne obciazenie) za pomoca progemu CPUburn – 38 *C

na niepodkreconym procesorze (default):

idle : 33*C
stress : 35*C

jak widac WC moje jest w miare wydajne

wszystko robione przy tmperatureze pokojowej 24*C

ufffffff ale sie rozpisalem – sory za dlugiego posta :oops:

a oto moje stare WC – bloczek wiercony , pompka aquel 700l/h (shitowata) , ta sama chlodnica , ale nie doprowadzona o porzadku )

B3T0N
Dodano
17.03.2003 19:38:38
wodne coolery sprzedajana allegro mialem taki i przy athlonie 1700+ temp nie przekraczala 45 przy max obciazeniu a halas tego zestawu to 12db nie slychac wcale a koszt 100zl :)
kain
Dodano
17.03.2003 05:05:46
Rafi1:
Ktos pisal ze 400 za wodniaka:).
moze to niezbyt dobre chlodzenie(tutaj niech wypowie sie BETON)

nie jestem B3TONEM, ale na 99,9% wiem co powie, pewnie to samo co ja : to jest jeden wielki shit i nie warto sobie tym nawet zawracac glowy.
The_judge
Dodano
13.03.2003 20:07:03
Ktos pisal ze 400 za wodniaka:).
moze to niezbyt dobre chlodzenie(tutaj niech wypowie sie BETON) ale odsylam na stronke http://www.cpc.pl/cennik.html
Rafi1
Dodano
13.03.2003 20:01:04
A moje 3 ciche nie są ale za to wydajne
PgX
Dodano
01.02.2003 19:47:30
Ja na szczęście mam w miarę cichy wiatrak, który chłodzi moźe nie najlepiej ale nie narzekam.
SLAY3R
Dodano
01.02.2003 00:55:18
a ja wlasnie przymierzam sie do chlodzenia woda – przekonuje mnie efektywnosc i cisza.... Minusem jest nietety cena i z moich wyliczen wychodzi mi poki co min 400 zl :(

Co do wiatraczkow to nasluchalem sie juz ich szumu przez ostatnie kilka lat...
The_judge
Dodano
01.02.2003 00:47:35
a ja wlasnie przymierzam sie do chlodzenia woda – przekonuje mnie efektywnosc i cisza.... Minusem jest nietety cena i z moich wyliczen wychodzi mi poki co min 400 zl :(

Co do wiatraczkow to nasluchalem sie juz ich szumu przez ostatnie kilka lat...
The_judge
Dodano
01.02.2003 00:47:35
ja tam prędzej zamątuje se 10 colerów niź chłodzenie wodą. Ale to moja prywatna opinia :shock:
PgX
Dodano
31.01.2003 19:21:25
SLAY3R:
Taa, kiedyś przeglądałem jakąś gazetę (chyba to było w cd–action) jakiś gościu wsadził kompa(a raczej tylko płytę z kartami rozszerzeń) do stropianowego pojemnika i całość zalał olejem transformatorowym (co nie przewodzi prądu) a potem obniźył temperaturę tego oleju do –60 chyba.

pomysl jest beznadziejny z olejem – nie chce mi sie rozpisywac , ale powiem ze wkladanie czego kolwiek do niego , potem wyciaganie wiaze sie z czyszczeniem sprzetu z tego syfu , pozatym mocno sie to odbija na kondycji tego oleju
B3T0N
Dodano
31.01.2003 11:03:23
Heh teź bym sobie zapodał chłodzonko cieczą, ale jeszcze nie czas poczekajmy do lata az tempka w pokoju wyniesie 35 stopni :lol: hehe
Ale narazie mój Athlonik trzyma temp 40 norma 49 hardcore. To dzieki temu wiatrakowi chyba "bydle" cud, źe płyty nie załamie :D a głośny jak ..i tu poszła cenzura 8)

Pozdrawiam!!!!!
dir
Dodano
31.01.2003 01:48:17
PgX:
czyli nie mam się czym martwić?

nie masz sie czm martwic – masz w porzadku temperaturke

Maly update :

kupilem dzisiaj sobie 3 nowe rzeczy do kompa i w ten sposob mam juz dwa pelnosprawne i dosc mocne kompy :

1 komp (na ktorym sobie teraz siedze ):

MSI KT3ULTRA–2C
ATHLON 1700+ (0,13 micron) z 51 tygodnia kreci sie juz na 2 GHZ !!!! jak wzmocnie moje WC to bedzie jeszcze wiecej
256 DDR 333Mhz

GEFORCE 3 TI 200 Leadtek winfast

i takiem tam bajerki

a drugi komp to jest ten co w podpisie (teraz stoi rozlozony)
B3T0N
Dodano
30.01.2003 00:36:54
na pewno przy takiej temperaturze (45*C) nic ci sie z procesorem nie stanie
The_judge
Dodano
29.01.2003 21:11:17
na pewno przy takiej temperaturze (45*C) nic ci sie z procesorem nie stanie
The_judge
Dodano
29.01.2003 21:11:17
czyli nie mam się czym martwić?
PgX
Dodano
29.01.2003 20:59:53
hmm, temperatura nie jest przerazajaca i raczej trudno wymagac by przy chlodzeniu wiatraczkiem byla duzo nizsza. Wg mnie jest ok
The_judge
Dodano
29.01.2003 20:54:55
Rafi1
Dodano:
17.01.2003 12:08:28
Komentarzy:
20
Strona 1 / 3