Temp plyty glownej oraz procka...za duza czy nie?

Kupilem sobie nowa obudowe i zauwazylem iz moja plyta i procek nizle sie grzeja. Temp plyty to 41–42 a procka 46–48. Czy to za duzo czy tez w normie? Moj procek to Duron 1,6 z wentylem arctic cooling a plyta to ECS K7S5A Pro. Moj komp chodzi non–stop po 2–3 dni no czasem na noc wylanczam bo sciagam dane z netu. W tym tyg chyba kupie 2 wiatraki do obudowy... Czy jesli moj komputer tak duzo chodzi czy jest to w jakis sposob niebezpieczne dla niego (w sensie ze podsespoly moga pasc)? Oraz jak jest z zasilaczem i odlegloscia kompa od scianki...moj jest tak ok 3–4 cm od niej, czy nie jest to za blisko?

Zgory dziekuje za pomoc.
Kazda uwaga mile widziana ;–)

POZDRAWIAM

X–Ray

Odpowiedzi: 4

EL NINO:
Jak to "musza miec" ? Tzn. ze ja mam kompa do pupy bo nie mam a nic sie nie grzeje ? I to na standardowym wentylku z BOXa ? To co za gowno kupilem ?

Coś Ci, EL NINO,nie wierzę, źe
mieć jakiś dodatkowy wentylator w obudowie (przynajmniej jeden z tyły obudowy)
to u Ciebie nie występuje – przy Twojej "rozrzutności" nie masz przecieź zasilacza bez wiatraka i to w dodatku coby nie "z tyłu obudowy" go zamontować :lol: :wink:

Zaś co do ostatniego pytania – "gówniane". :mrgreen:
Rebe
Dodano
02.05.2005 21:11:10
Jak to "musza miec" ? Tzn. ze ja mam kompa do pupy bo nie mam a nic sie nie grzeje ? I to na standardowym wentylku z BOXa ? To co za gowno kupilem ?

A moze zrobic porzadek z kabelkami i tasmami w srodku, bo zdejmowanie boku obudowy nie jest najleszym rozwiazaniem a i dodatkowy wentylator/wentylatory niepotrzebny/e, bo z drugiej strony 48 stopni to pikus ?
EL NINO
Dodano
02.05.2005 20:22:17
Komputery muszą mieć jakiś dodatkowy wentylator w obudowie (przynajmniej jeden z tyły obudowy). Temperatura powinna wtedy spaść odpowiednio dla procesora do 42–43 stopni i dla płyty do ok 35. Musi mieć wentylator! A najlepiej jeden z tyłu (wysysający) i jeden z przodu (wciągający). Kiedys wystarczał ten wentyl z zasilacza dla całego komputera.. ale teraz zasilacze same się mocno grzeją.. juź nie mówiąc o procku czy grafice... Dlatego musisz mieć chociaź jeden dodatkowy wentylator!
evil44
Dodano
02.05.2005 19:05:09
ścianke bym zlikwidowała.. dla lepszego przepływu powietrza, co do temperatur niestety nie wiem jakie są odpowiednie...u mnie to 30–35 stopni, ale u brata koło 50, a obie maszynki często chodzą po kilka dni... jakoś nic do tej pory nie poszło...wentylatorków nigdy za wiele, lepiej mieć jednego – dwa więcej niź mniej :D
karia
Dodano
02.05.2005 18:44:57
X–Ray
Dodano:
02.05.2005 16:42:16
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1