Temp plyty glownej oraz procka...za duza czy nie?
Kupilem sobie nowa obudowe i zauwazylem iz moja plyta i procek nizle sie grzeja. Temp plyty to 41–42 a procka 46–48. Czy to za duzo czy tez w normie? Moj procek to Duron 1,6 z wentylem arctic cooling a plyta to ECS K7S5A Pro. Moj komp chodzi non–stop po 2–3 dni no czasem na noc wylanczam bo sciagam dane z netu. W tym tyg chyba kupie 2 wiatraki do obudowy... Czy jesli moj komputer tak duzo chodzi czy jest to w jakis sposob niebezpieczne dla niego (w sensie ze podsespoly moga pasc)? Oraz jak jest z zasilaczem i odlegloscia kompa od scianki...moj jest tak ok 3–4 cm od niej, czy nie jest to za blisko?
Zgory dziekuje za pomoc.
Kazda uwaga mile widziana ;–)
POZDRAWIAM
X–Ray
Zgory dziekuje za pomoc.
Kazda uwaga mile widziana ;–)
POZDRAWIAM
X–Ray
Odpowiedzi: 4
EL NINO:Jak to "musza miec" ? Tzn. ze ja mam kompa do pupy bo nie mam a nic sie nie grzeje ? I to na standardowym wentylku z BOXa ? To co za gowno kupilem ?
Coś Ci, EL NINO,nie wierzę, źe
to u Ciebie nie występuje – przy Twojej "rozrzutności" nie masz przecieź zasilacza bez wiatraka i to w dodatku coby nie "z tyłu obudowy" go zamontować :lol: :wink:mieć jakiś dodatkowy wentylator w obudowie (przynajmniej jeden z tyły obudowy)
Zaś co do ostatniego pytania – "gówniane". :mrgreen:
Jak to "musza miec" ? Tzn. ze ja mam kompa do pupy bo nie mam a nic sie nie grzeje ? I to na standardowym wentylku z BOXa ? To co za gowno kupilem ?
A moze zrobic porzadek z kabelkami i tasmami w srodku, bo zdejmowanie boku obudowy nie jest najleszym rozwiazaniem a i dodatkowy wentylator/wentylatory niepotrzebny/e, bo z drugiej strony 48 stopni to pikus ?
A moze zrobic porzadek z kabelkami i tasmami w srodku, bo zdejmowanie boku obudowy nie jest najleszym rozwiazaniem a i dodatkowy wentylator/wentylatory niepotrzebny/e, bo z drugiej strony 48 stopni to pikus ?
Komputery muszą mieć jakiś dodatkowy wentylator w obudowie (przynajmniej jeden z tyły obudowy). Temperatura powinna wtedy spaść odpowiednio dla procesora do 42–43 stopni i dla płyty do ok 35. Musi mieć wentylator! A najlepiej jeden z tyłu (wysysający) i jeden z przodu (wciągający). Kiedys wystarczał ten wentyl z zasilacza dla całego komputera.. ale teraz zasilacze same się mocno grzeją.. juź nie mówiąc o procku czy grafice... Dlatego musisz mieć chociaź jeden dodatkowy wentylator!
ścianke bym zlikwidowała.. dla lepszego przepływu powietrza, co do temperatur niestety nie wiem jakie są odpowiednie...u mnie to 30–35 stopni, ale u brata koło 50, a obie maszynki często chodzą po kilka dni... jakoś nic do tej pory nie poszło...wentylatorków nigdy za wiele, lepiej mieć jednego – dwa więcej niź mniej :D
Strona 1 / 1