Taśma .
Witam...po zainstalowaniu nagrywarki jako drugiego napędu na IDE2 pojawił mi się komunikat przy starcie systemu:
SECONDARY IDE CHANNEL NO 80 CONDUCTOR CABLE INSTALLED
Mam pytanie ..czy do dwóch napędów – CD i nagrywarki na tym samym kontrolerze wymagana jest taśma 80 źył? Teraz jest na 40 źyłowej i oprócz tego komunikatu wszystko jest OK.Oba napędy chodzą dobrze i nie ma problemów z nagrywaniem i odczytem płyt.
SECONDARY IDE CHANNEL NO 80 CONDUCTOR CABLE INSTALLED
Mam pytanie ..czy do dwóch napędów – CD i nagrywarki na tym samym kontrolerze wymagana jest taśma 80 źył? Teraz jest na 40 źyłowej i oprócz tego komunikatu wszystko jest OK.Oba napędy chodzą dobrze i nie ma problemów z nagrywaniem i odczytem płyt.
Odpowiedzi: 19
Jesli Ci sie liczba nie podoba, nie zwracaj na nia uwagi bo nie ma tu nic do rzeczy. Od samego poczatku pobytu usilujesz tu robic za góró, ale cos Ci nie wychodzi.Qvasiu:no i nic dziwnego, źe niektórzy maja po x tysięcy postów... jeśli z byle sprawy robi się git zajawke
Byle sprawa mowisz ? Walisz babola wprowadzajac innych w blad a gdy Cie ktos naprowadza na wlasciwa droge nakazujesz mu sie "doedukowac" ? Teraz zas (skad wiedzialem ze tak bedzie) wypisujesz zesmy nie zauwazyli Twojego zartu (widocznie rzeczywiscie malo inteligentni jestesmy). A moze by tak kurna posypac glowe popiolem i przyznac sie do bledu zamiast kolejne bzdury wypisywac ? Chyba ze sobie, jak proponowales innym, "zlutujesz nóźkę 34 i 78 w procesorze".
Qvasiu:..... a co w przypadku, gdy mam tasiemke z jednym tylko złącze (były i takie), to co zawsze mam Master??? hahahaha... qrwa niektórzy to są zabawni aź do przesady :twisted:
pozdro
Po pierwsze to jobami nie rzucaj, bo piaskownice – fty – fora pomyliłes.
Zaś co do tego o czym napisąłeś to – mnie co prawda nie uczono, ani lat temu parę, ani obecnie – wyobraź sobie, źe dysk moźe być równieź ustawiony jako stand alone , co w wypadku takiej taśmy jak w Twoim opisie wydaje się być jedynie właściwym .
Zaś w kwestii tego jak to lat temu parę bywąło to zachęcam do sprawdzenia na płytach z czasów PIO sprawdzenie jak to z wykrywalnością urządzeń będzie gdy podpięte na tasmie3 będą w sposób przez Ciebie opisany, a jeszcze lepiej gdy podepniesz taki zestaw dwóch dysków do ciut nowszej płyty, ale HDD będą pracowac jeden wyłacznie w PIO, a drugi juź w UDMA.
Okazać sie moźe w tkaim wypadku, źe to o czmy skwarkozasysacz napisął, a co EL NINO "narysował" to jedyna mozliwość nie tylko zwiększenia wydajności, ale czasem i uruchomienia komputera, bo w przeciwnym raziej uź na etapie BIOS–u będzie się zawieszał.
Zaś co do pierwotnej kwestii – komunikatu – jedo znaczenie wyjaśniono juź dokladnie, a Autor topicu teź sie "robotnością" nie wykazał, bo w archiwum są inforamcje na ten temat – sam parę razy pisąłem co on oznacza i jak się go pozbyć.
no i nic dziwnego, źe niektórzy maja po x tysięcy postów... jeśli z byle sprawy robi się git zajawke :wink: ale walić to...
jeśli ktoś nie jest do końca widocznie inteligentny i nie zauwaźył z czego mi sie zrobiło śmiesznie, to moźe oświece...
spoko,moja pomyłka lekka z masterem na środku (poniewaź ja mam właśnie tak podpięte – inaczej trudniej dojść do nagrywarki)... i nie chodzi mi o to źe pewien gościu popełnił błąd pisząc, źe master jest na końcu, tylko pisząc
ZAWSZE to znajdzie się ktoś, kto z byle uwagi zrobi wielkie haloo...
a śmiech mój właśnie z tego zawsze, bo z tego co mnie wyedukowali pare ładnych lat temu, to wim, źe kolejność urządzeń w pierwszeństwie zaleźy od ustawień zworek i nie waźne czy podepniesz to na końcu czy na środku tasiemki... a co w przypadku, gdy mam tasiemke z jednym tylko złącze (były i takie), to co zawsze mam Master??? hahahaha... qrwa niektórzy to są zabawni aź do przesady :twisted:
pozdro
jeśli ktoś nie jest do końca widocznie inteligentny i nie zauwaźył z czego mi sie zrobiło śmiesznie, to moźe oświece...
spoko,moja pomyłka lekka z masterem na środku (poniewaź ja mam właśnie tak podpięte – inaczej trudniej dojść do nagrywarki)... i nie chodzi mi o to źe pewien gościu popełnił błąd pisząc, źe master jest na końcu, tylko pisząc
MASTER to ostatnia wtyczka zawsze
ZAWSZE to znajdzie się ktoś, kto z byle uwagi zrobi wielkie haloo...
a śmiech mój właśnie z tego zawsze, bo z tego co mnie wyedukowali pare ładnych lat temu, to wim, źe kolejność urządzeń w pierwszeństwie zaleźy od ustawień zworek i nie waźne czy podepniesz to na końcu czy na środku tasiemki... a co w przypadku, gdy mam tasiemke z jednym tylko złącze (były i takie), to co zawsze mam Master??? hahahaha... qrwa niektórzy to są zabawni aź do przesady :twisted:
pozdro
Lezio111:Ale mobo nie moze byc slave, bo nie ma gdzie zworek ustawic(czyzby wieczny cable select) :mrgreen:
To dźamperkami, na user select zapodaj :lol:
BTW, cos zeźarło tego gościa z wtyczkami powpinanymi od dupy strony ? :shock:
Ale mobo nie moze byc slave, bo nie ma gdzie zworek ustawic(czyzby wieczny cable select) :mrgreen:
Lezio111:Ta, a jak wepne srodkowa pod mobo, to bede miec 2x master? :mrgreen:
Tiaaa, o ile zworke mobo dasz na SLAVE i załączysz HDMA 8)
Ta, a jak wepne srodkowa pod mobo, to bede miec 2x master? :mrgreen:
Gadaj se, skfarkozasysacz , gadaj, a BIOS na to ...niemoźliwe :lol: :wink:
Rebe:TY, EL NINO, zamiast zajmowac się malarstwem to moze podaj, która wtyczka jest CS ( nie o counter strike mi idzie ) ? :mrgreen:
E.eeeeee, to proste.
Podpinasz obydwie, a controler sobie selectuje z cabla :mrgreen:
TY, EL NINO, zamiast zajmowac się malarstwem to moze podaj, która wtyczka jest CS ( nie o counter strike mi idzie ) ? :mrgreen:
Nie smiej sie kurna z czyjejs niewiedzy, bo sie skfarkiem udlawisz :P .skfarkozasysacz:Masz znowu rację, trzeba się doedukować :lol: :lol: :lol: :lol:
Ta srodkowa wtyczka to rzeczywiscie jest master. Master slave kurna :mrgreen: .
U mnie na wtyczce pisze master na ostatniej :wink: ale i tak mozna podpiac na srodku i se w zworkach ustawic master :wink: . A u mnie w wariancie dysk+nagrywarka na primary i dysk+cdrom nie chodziło z 40 zylami. Musialem kupić 80 zylowy kabel (Skubaniec okragły 17 zetow kosztował, chyba mu 50% akcyze załoźyli) :)
Qvasiu:MASTER to ostatnia wtyczka zawsze
hahahahahaha... bez komentarza...
pozdro
ps. proponuje się doedyukować!!! pomaga!!!
Moźesz się śmiać, ale z siebie.
Masz znowu rację, trzeba się doedukować :lol: :lol: :lol: :lol:
Takimi textami to tylko siebie ośmieszasz, nie mnie :twisted:
MASTER to ostatnia wtyczka zawsze
hahahahahaha... bez komentarza...
pozdro
ps. proponuje się doedyukować!!! pomaga!!!
Qvasiu:pozwole sobie jeszcze dodać, źe nagrywarke lepiej podpiąć na MASTERa... czyli środkowa wtyczka na taśmie...
pozdro
Dobrze źe o tym wspomniałeś, masz rację, nagrywarka zawsze na MASTER. Ale wkradł Ci się błąd. MASTER to ostatnia wtyczka :) zawsze :)
pozwole sobie jeszcze dodać, źe nagrywarke lepiej podpiąć na MASTERa... czyli środkowa wtyczka na taśmie...
pozdro
pozdro
pozwole sobie jeszcze dodać, źe nagrywarke lepiej podpiąć na MASTERa... czyli środkowa wtyczka na taśmie...
pozdro
pozdro
JN:Nie ma się co przejmować komunikatem.
Choć ciekawe bo wszystkie CD spokojnie pracują na taśmie 40.
Jak by czasem był problem załóź 80.
Jak jest opcja w biosie moźesz to wyłączyć,nie będzie komunikatu.
Będzie bezproblemowo działać, ale tylko jeźeli uźywa się pojedynczo napędów.
Jeźeli jednak będzie nagrywał "w locie" na taśmie 40 źył, to ma duźe szanse na błędy. Warto więc zapodać taśmę 80 źył, albo podpiąć pod osobne kontrolery.
Nie ma się co przejmować komunikatem.
Strona 1 / 1