Tapety jpg

Pytanie do znających się na rzeczy: co moźe być przyczyną, źe we właściwościach ekranu/pulpit nie mogę umieścić na pulpicie tapety z pliku jpg? Tapeta bmp ładuje się bezproblemowo. Kiedy chcę z właściwości/ekran załadować jakikolwiek plik graficzny jpg na pulpit jako tapetę, włącza się komunikat o błędzie programu rundll32.exe w związku z mshtml.dll. Wymieniałem obydwa pliki sądząc, źe są wadliwe – nic nie pomogło! Nie jest to coś bardzo uciąźliwego, ale interesuje mnie przyczyna takiego zjawiska. A moźe coś niechcący źle poustawiałem? :oops:

Odpowiedzi: 20

Ok nie bede sie sprzeczal po prostu wydaje mi sie ze tak jest. Ale dobra dzieki znowu sie czegos dowiem. A poza tym to ja tak zawsze uzywam irfana do tapet bo tamte z windowsa usuwam.Ale jak co polecam ten program...
Rat
Dodano
06.11.2004 23:54:03
Rat:
Z tego co wiem dla windowsa tapety to tylko pliki z rozszerzeniem bmp

:shock:
Nie masz racji
Bobi
Dodano
06.11.2004 23:15:04
Cze
Z tego co wiem dla windowsa tapety to tylko pliki z rozszerzeniem bmp. Jak chcesz to zainstaluj program graficzny (ja uźywam Irfan View 3.91) i w nim ustaw aby ten plik jpg był na tapecie.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Windows da się kochac – po smierci
Rat
Dodano
06.11.2004 23:06:06
mtx0:
IQ=0? A pozatym gówno związku z ustawieniami z gpeditu to ma, bo jest to błąd wykonawczy pliku...

Powiazanie mshtml.dll z Internet Explorerem jest takie ze w tej ddl'ce znajduja sie ikony IE

Ten link ktory podałes tez nic nie mowi bo w zadnym nie ma chocby wspomniane o rundll32.exe
te linki odnosza sie do bledow podczas urzywania IE a nie np podczas zmieniania tapety

Takze to Twoje IQ naprawde wieksze niz 0 nie jest
I to co napisales jest tyle samo czyli gowno warte
Bobi
Dodano
04.11.2004 19:39:03
Odświeźam, bo akurat szukałem dla kumpla pewnych informacji na forum, a akurat natrafiłem na ten post i pomyślałem, źe ktoś kto będzie miał problem z mshtmlem i będzie uźywał wyszukiwarki na Waszym forum znajdzie odpowiedz, co nie? IQ=0? A pozatym gówno związku z ustawieniami z gpeditu to ma, bo jest to błąd wykonawczy pliku...
mtx0
Dodano
04.11.2004 19:12:54
Po jakiego odswiezasz tematy z przeszlo roku

W gpedit.msc jest
Zezwalaj tylko na tapete w formacie mapy bitowej (bmp)

Bardzo mozliwe ze ma to jakis zwiazek
Bobi
Dodano
04.11.2004 18:37:11
Co Wy ludzie piszecie! Ja miałem to samo! Bład u mnie wyskakiwał, gdy ładowałem tapetę *.jpg na Pulpit, albo podczas odpalania stron HTML zapisanych na dysk. Jest to błąd Internet Explorera 6 z zainstalowanym SP1. Rozwiązania poszukajcie sobie na stronie microsoftu: :arrow: http://search.microsoft.com/search/results.aspx?view=pl–pl&st=b&na=82&qu=Mshtml.dll+Internet+Explorer+6 (nawet macie zdres do wyszukiwary z haslem!). Tam są róźne symptomy dla IE6, jeśli macie błąd z mshtml.dll np. w Outloku to wpiscie samo mshtml.dll w pole szukaj.
mtx0
Dodano
04.11.2004 18:21:08
WIEM, źe są, ale takic nie znalazłem, co juź pisałem :evil:
Pawek
Dodano
21.09.2003 19:03:55
na stronie irfana są teź pluginy, jak się je zainstaluje powinno się otworzyć
bubelek
Dodano
21.09.2003 16:21:30
Nie otwiera plików Adobe i Corel (póki co nie znalazłem wtyczek). Myslę, źe tu chodzi o problemy licencyjne, a nie techniczne.
Pawek
Dodano
21.09.2003 16:00:44
jest przeglądarka grafiki, darmowa, nazywa się irfan view, dostępna na stronie http://www.irfanview.com/ która po pierwsze moźe być spolszczona, po drugie, to, co otworzy, moźe ustawić jako tapetę (opcje –uźyj jako tapetę) – a otworzy chyba wszystko...
bubelek
Dodano
21.09.2003 11:13:05
eee tam ja nie jestem aź takim geniszem tak jak mówł W.Axl Rose po prostu siewie :D :D :D :D :lol: :lol: :lol:
mefisto_k
Dodano
16.09.2003 22:03:33
mefisto_k:
wiesz spróbuj ten plik zamienic na bmp. a nastepnie wejdź w to i wejdz w plik i tam jest coś takiego ustaw stronejako pulpit czy cos takiego no i masz

Geniuś jesteś, normalnie geniuś :wink: :P :P

wiesz ?
W.Axl Rose
Dodano
14.09.2003 18:34:25
wiesz spróbuj ten plik zamienic na bmp. a nastepnie wejdź w to i wejdz w plik i tam jest coś takiego ustaw stronejako pulpit czy cos takiego no i masz
mefisto_k
Dodano
14.09.2003 18:01:48
Hmm. Sprawdziłem ścieźkę, którą podał krecik i znalazłem jedną tapetkę, którą uźywałem wcześniej w formie bmp oczywiście. Coś tam jednak konwertuje. Nie wiadomo tylko dlaczego jedne konwertuje a inne Win normalnie uźywa z jpg. W dodatku tapety systemowe Wina, które siedzą w C:Windows są w postaci jpg a więc nie jest prawdą źe nie potrafi wyświetlać jpg'ów jako tapety :wink: 8) 8)
W.Axl Rose
Dodano
14.09.2003 15:34:24
krecik:
Moźe to was zdziwi, ale XP nie potrafi wyświetlać jpg'ów jako tapetę. Windows konwertuje wybraną tapetę do formatu bmp i wrzuca ją tu: profilUstawienia lokalneDane aplikacjiMicrosoftWallpaper1.bmp

No nie wiem – przeczytałem i bardzo mnie to zdziwiło bo uźywam jako tapety samych jpg–ów. postanowiłem sprawdzić – na początkyu czy istnieje wogóle taka ścieźka jak podałeś – wszystko jest OK do ../Microsoft, ale dalej NIC! Myślę – no to załaduję jakiś plik jako tapetę i zobaczymy – i teź NIC. No to wkopiowałem po prostu plik jpg do katalogu Windows – patrzę tam po załadowaniu go jako tapety – dalej jpg, nie powstał nigdzie źaden nowy bmp...
No więc jakim cudem u ciebie konwertuje jpg–i na bitmapy??
kwladarz
Dodano
14.09.2003 15:06:53
Moźe to was zdziwi, ale XP nie potrafi wyświetlać jpg'ów jako tapetę. Windows konwertuje wybraną tapetę do formatu bmp i wrzuca ją tu: profilUstawienia lokalneDane aplikacjiMicrosoftWallpaper1.bmp
krecik
Dodano
14.09.2003 13:27:54
Cave:
Nie jestem do konca pewny, ale mozliwe ze to ma cos wspolnego z Active Desktop. :?:

nie no AD byl potrzebny do jpgow w 98 a nie w XP :?
zreszta
włącza się komunikat o błędzie programu rundll32.exe w związku z mshtml.dll.
znaczy ze mamy powazny blad w plikach systemowych :(
moze podmiana run'a na jego "czysta" wersje by cos dalo ale watpie :(
Pawel_k
Dodano
14.09.2003 00:40:07
Nie jestem do konca pewny, ale mozliwe ze to ma cos wspolnego z Active Desktop. :?:
Cave
Dodano
14.09.2003 00:22:55
przyczyna takiego stanu rzeczy jest windows :!: :evil:
proponuje wykonac na nim wyrok formata c: :D
Pawel_k
Dodano
13.09.2003 22:54:10
Caminante
Dodano:
13.09.2003 13:24:39
Komentarzy: