Taktowanie karty graf i temperatura procesora
witam
pytania ponizej sa pewnie dla wiekszosci prosciutkie. W jaki sposob zmienic taktowanie karty graficznej, czy w biosie czy moze jakos przez windowsa? jak sprawdzic temperature procesora?
pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi
pytania ponizej sa pewnie dla wiekszosci prosciutkie. W jaki sposob zmienic taktowanie karty graficznej, czy w biosie czy moze jakos przez windowsa? jak sprawdzic temperature procesora?
pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi
Odpowiedzi: 9
Ja co do rdzenia to nie jestem przekonany wiec wole sie trzymac z daleka :wink: PZU>>przezorny zawsze ubezpieczony
Po pierwsze Chromtech chce kartę odkręcić nie podkręcić.
Po drugie zaleźy od modelu,chipsetu,i pamięci karty w jaki sposób ją bardziej podkręcisz.
Np. w moim przypadku pamiątki dosyć słabo się kręcą, i nie pomogą na to radiatory a nawet chłodzenie freonem :P
Za to rdzeń poszedł prawie 100mhz,bez dodatkowego chłodzenia.
Nie ma na to reguły.
Po drugie zaleźy od modelu,chipsetu,i pamięci karty w jaki sposób ją bardziej podkręcisz.
Np. w moim przypadku pamiątki dosyć słabo się kręcą, i nie pomogą na to radiatory a nawet chłodzenie freonem :P
Za to rdzeń poszedł prawie 100mhz,bez dodatkowego chłodzenia.
Nie ma na to reguły.
Ja bym radzil 1 jak podkrecacie zaopatrzcie sie w sprzet wiekszy wiatrak pasta i aradiatory na pamieci :lol: ja mam wlasnej roboty pociety radiator od chipsetu plyty glownej :P i z moich doswiadczen wynika ze nie warto podkrecac procesora graficznego (za bardzo u mnie max to 10mhz) poniewaz potem traci na wydajnosci najlepiej sie bawic w przetaktowywanie pamieci :wink: TYlko OSTRZEGAM CO ZA DUZO TO NIE ZDROWO moze cos sie kopac w karta bedzie wyswietlac artefakty :roll:
Po dodaniu zakładek do sterownika poprzez Coolbits (nvHardPage),w zakładce częstotliwość taktowania,moźesz zmniejszyć lub zwiększyć wydajność karty.
Co do restartów.
Jaka to grafika ?
Zmieniałeś sterowniki DX ?
Jaki zasilacz ?
Reszta podzespołów (procesor,płyta,ile dysków ,napędów).
Sprawdzałeś temperatury,napięcia ?
Co do restartów.
Jaka to grafika ?
Zmieniałeś sterowniki DX ?
Jaki zasilacz ?
Reszta podzespołów (procesor,płyta,ile dysków ,napędów).
Sprawdzałeś temperatury,napięcia ?
MarcinX
sciagnalem jak pisales programik nVIDIA Hard Page. Powiedz mi jeszcze co proponujesz zrobic z tym taktowaniem. Rozumiem ze chyba obnizyc , no ale jesli tak to o ile i czy rdzen i pamiec jednoczesnie?Problem jest tego typu ze mpo kilkunastu minutach grania na kompie wystepuje restart systemu, nie pomaga wylaczanie antywirusa itp. Wiec jak gdzies wyczytalem mozna przetaktoawc karte graf
pozdr
sciagnalem jak pisales programik nVIDIA Hard Page. Powiedz mi jeszcze co proponujesz zrobic z tym taktowaniem. Rozumiem ze chyba obnizyc , no ale jesli tak to o ile i czy rdzen i pamiec jednoczesnie?Problem jest tego typu ze mpo kilkunastu minutach grania na kompie wystepuje restart systemu, nie pomaga wylaczanie antywirusa itp. Wiec jak gdzies wyczytalem mozna przetaktoawc karte graf
pozdr
Jeśli nie masz softu który pokazuje temp CPU to moźesz sprawdzisz w BIOS.
Warunkiem jednego ( soft ) czy drugiego ( BIOS ) jest czujnik ( dioda termiczna ).
Oprócz tego co zostało napisane odnośnie OC ATi to mogę Tobie zaproponować Rage3D Tweak ale IMO ATi Tool lepiej się sprawdza ( małe, proste, i przyjemne ).
Warunkiem jednego ( soft ) czy drugiego ( BIOS ) jest czujnik ( dioda termiczna ).
Oprócz tego co zostało napisane odnośnie OC ATi to mogę Tobie zaproponować Rage3D Tweak ale IMO ATi Tool lepiej się sprawdza ( małe, proste, i przyjemne ).
Linki w tym topicu są trchę nieaktualne.
Z tej strony :
http://www.dxclan.szm.sk/down.htm
ściągnij programik nVIDIA Hard Page,po otwarciu zaznacz aktywuj Coolbits,moźesz teź Hardware options i agp settings.
Pojawią się w sterownikach dodatkowe zakładki dotyczące taktowania (tym kręcisz),ustawień agp itd.
To dotyczy kart Nvidii.
Do Ati polecam Riva Tuner:
http://download.guru3d.com/rivatuner/
Na Nvidii teź działa.
Co do temperatur i napięc nie masz jakiegoś softu do płyty ?
Z tej strony :
http://www.dxclan.szm.sk/down.htm
ściągnij programik nVIDIA Hard Page,po otwarciu zaznacz aktywuj Coolbits,moźesz teź Hardware options i agp settings.
Pojawią się w sterownikach dodatkowe zakładki dotyczące taktowania (tym kręcisz),ustawień agp itd.
To dotyczy kart Nvidii.
Do Ati polecam Riva Tuner:
http://download.guru3d.com/rivatuner/
Na Nvidii teź działa.
Co do temperatur i napięc nie masz jakiegoś softu do płyty ?
SpeedFan do sprawdzania temp proca i regulacji wiatraczkow a do podkrecania graf w zaleznosci jaka masz karte Ati czy GF :wink:
Dla ati> ATITool_0.0.19.exe
Dla GF> Riva Tuner
Lub neutralny program dla wiekszosci kart graf >Power Strip :wink:
Dla ati> ATITool_0.0.19.exe
Dla GF> Riva Tuner
Lub neutralny program dla wiekszosci kart graf >Power Strip :wink:
Strona 1 / 1