taktowanie a wydajnosc
Czy to prawda, źe oznaczenia procesorów AMD (2000+,2500+, itp) oznaczają odpowiadający im wydajnośią procesor Intela? Czyli Athlon xp 2000+ ma wydajność zbliźoną do P4 2Ghz?
Odpowiedzi: 5
skfarkozasysacz:Czasami (alr tylko Athlon, nie sempron czy inny dureń) "przeskakują" pentiuma.
Duron ma oznaczenia z prędkością. W sumie Athlon 64 3000+ będzie sporo wydajniejszy w grach od odpowiadającego mu Pentiuma 4 (choć tu zaleźy teź na jaki rdzeniu jest ten pentium). W sumie naleźy kierować się jedynie wynikamy testów a nie oznaczeniami. Gdy załoźym źe mam np 500zł na procesor, to bierzemy najdroźszy ale mieszczący się w tym przedziale procesor intela i amd i później sprawdzamy który lepiej wypada w testach. Te oznaczenia to zwykły chwyt marketingowy. Ja bym nie zaprzątał tym sobie głowy.
NIE nie jest to prawdą(przynajmniej dla modeli do 2400XP, nie wiem jak jest teraz) Ten temat ma juź kilka lat, poszukajcie artykułów z czasów modeli Athlon 1,33 czy Alhlon 1500 XP kiedyś było to wyjaśniane ,a jak sobie przypomnie to napiszę o tym jak to się ma. PS: numeracja athlonów jest zawyźona w stosunku do P4
klonpiotr:ja oryginalnie mam 1700. z tego 1512 prawdziwego. moge go przestawic w biosie ze podczas wlaczania bedzi napisane albo 1800,1900 albo nawet 2100. i tak z tego nie jest wszystko wykorzystywane.
Zalezy od modelu Athlona :)
ja oryginalnie mam 1700. z tego 1512 prawdziwego. moge go przestawic w biosie ze podczas wlaczania bedzi napisane albo 1800,1900 albo nawet 2100. i tak z tego nie jest wszystko wykorzystywane.
Czasami (alr tylko Athlon, nie sempron czy inny dureń) "przeskakują" pentiuma.
Strona 1 / 1