Szyfrowanie – moźna obejść ???

Mam problem dotyczący szyfrowania plików pod XP. Po pewnym restarcie kompa Windows oświadczył mi, źe plik ...system32configsystem jest uszkodzony, Windowsa nie da się uruchomić i źe zaleca mi naprawienie go spod instalatora bla, bla, bla... Z tego, co wiem, to są tam waźne ustawienia i nie da się go, ot tak, zastąpić nowym. Włączyłem Konsolę naprawczą i zaskoczyła mnie "ogromem" funkcji. Mało by mnie obchodził stary Windows, ale teraz nie mam dostępu do zaszyfrowanych plików pod nim (oczywiście nie zrobiłem sobie kopii klucza prywatnego, no bo po co :). Wgłębiłem się w Pomoc XP–eka i piszą tam coś o Agentach odzyskiwania danych, Certyfikatach... Nie bardzo to kapuję. Więc pytam, czy jest jakaś szansa odszyfrowania tego, jeśli znam wszystkie hasła itp.
???
Jeźeli nie ma na to rady, to czy moźna jakoś naprawić plik System (i cały config w ogóle)???

Przepraszam, jeśli topic się powtarza, ale dysponuję co minutę rozłączającym się modemem :/

Odpowiedzi: 2

Jezeli chcesz miec jeszcze kiedykolwiek dostep do swoich zaszyfrowanych plikow, to raczej nie instaluj systemu na nowo :wink: .

Odpal konsole i z wiersza polecen przekopiuj plik system z folderu windows epair:
– najpierw wchodzisz do folderu ...system32configsystem
– wklepujesz: ren system system.old
– przechodzisz do folderu ... epair
– wklepujesz copy system C:windowssystem32configsystem

No i powinienes odpalic kompa a wtedy odszyfruj sobie te pliki, albo utworz agenta odzyskiwania czy jak on sie tam nazywa.
EL NINO
Dodano
29.12.2003 19:13:45
Hmm... :?
Tak jak radził mrsit w http://centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=1775&highlight=konsola próbowałem nadinstalować trefnego XP–eka, ale Instalator w ogóle go nie widzi w momencie, gdy moźna reinstalować systemy (dopiero później ostrzega, źe gdy zainstalujesz nowy system to bla bla bla, bo masz jeszcze stary na tej partycji...). Co jeszcze bardziej dołujące, w konsoli naprawczej teź go widzi bez problemu.

Moźe ktoś wie, co jest grane ??? :(((((
Anonymous
Dodano
29.12.2003 03:32:40
Anonymous
Dodano:
28.12.2003 22:16:25
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1