szybkość szyn/pamięci/procesora

Witam Moje pytanie związane z obrazkiem: [URL=http://img213.imageshack.us/my.php?image=pamiecth4.jpg][IMG]http://img213.imageshack.us/img213/1096/pamiecth4.th.jpg[/IMG][/URL] Proszę was o wyjaśnienie pewnych wątpliwości: dział: właściwości magistrali pamięci: prędkość rzeczywista: 200 efektywna: 400 kolejny przykład: dział: właściwości magistrali FSB prędkość rzeczywista: 167 efektywna: 333 wyjaśnijcie mi proszę dlaczego wartości rzeczywista jest tak mała. uznaje że teoretycznie prędkość powinna wynosić 333. pamięć ram to 400 płyta główna również 400 ale procesor to tylko 333 i dlatego wypadałoby aby prędkość rzeczywista wynosiła około 333 a tutaj dane są zupełnie inne. Proszę o [b]wyjaśnienie tych wielkości dlaczego są takie a nie inne[/b], a jeśli to wina konfiguracji i da się je podnieść to proszę o [b]doradztwo gdzie i co szukać aby wielkości wzrosły[/b].

Odpowiedzi: 3

Taktowanie DDR: Efektywna = 2*rzeczywistej 400MHz = 2*200MHz Procesory AMD Socket A także na podobnej zasadzie są takowane FSB efektywne = 2*FSB rzeczywiste 333MHz = 2*167MHz (oczywiście około) Jak zwiększyć? można podkręcać, ustawić taktowanie procesora na równi z taktowaniem pamięci. Wszystko zależy od możliwości BIOSu, wytrzymałości sprzętu i inwencji, tematów o podkręcaniu od groma w internecie, poszukaj.
spiderko
Dodano
30.08.2007 22:36:35
  • Mateuszpi 30.08.2007 22:48:01

[quote=spiderko]Jak zwiększyć? można podkręcać, ustawić taktowanie procesora na równi z taktowaniem pamięci. Wszystko zależy od możliwości BIOSu, wytrzymałości sprzętu i inwencji, tematów o podkręcaniu od groma w internecie, poszukaj. [/quote] podkręcanie odpada. Nie mam ochoty. Dzięki za uświadomienia. Zawsze myślałem ze jak producent pisze 400 to tak działa a tu wychodzi ze działa 200. Ale to podobnie jak z dyskami. pisze 40 GB a w rzeczywistości można używać 37 GB Dzięki jeszcze raz. cześć

• Żółty 30.08.2007 22:59:02

[quote=spiderko]Procesory AMD Socket A także na podobnej zasadzie są takowane FSB efektywne = 2*FSB rzeczywiste 333MHz = 2*167MHz (oczywiście około) [/quote] Sie podpytam - gdzie (albo jak) mnozenie x2 jst realizowane ?? Tak jak w DDR (dzialanie na dwóch zboczach) ?? A może jakiś wewnętrzny mnożnik ale dalej jedno zbocze wyzwala bramki ??

ok. rozumiem jednak w takim razie te wartości podawane przez producentów sprzętu (400) są faktycznie nieosiągalne bo podają włąśnie te prostokątny. sumując: dane są poprawne i nie mogę uzyskać faktycznie: rzeczywistej 400 efektywnej 2*400 = 800 ??
Mateuszpi
Dodano
30.08.2007 22:19:05
Na temat procesora się nie wypowiem bo z obiegu wypadłem wówczas i sie nie interesowalem. Ale częstotliwość pracy pamięci jestem w stanie wytłumaczyć - po prostu działanie pamięci sterowane (taktowane) jest sygnałem prostokątnym ([url]http://www.edw.com.pl/ea/podprawa/prost.gif[/url]) o okresie T i częstotliwości 1/T (u Ciebie czestotliwość taktowania pamięci to 200 MHz). Ze wzgledu na to, że wyzwalanie bramek logicznych pamięci (jedna operacja pamięci) odbywa się zarówno na zboczu narastającym jak i na zboczu opadającym sygnału sterującego (taktującego) to odbywa sie to dwa razy na okres - czyli efektywna częstotliwość taktowania jest dwa razy wieksza niż rzeczywista częstotliwość taktowania - stąd u Ciebie 400 MHz.
Żółty
Dodano
30.08.2007 22:05:02
Mateuszpi
Dodano:
30.08.2007 21:38:22
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1