Szybkosc sprzetu
Mam problem, ktory moze nie jest problemem ale chodzi o szybkosc sprzetu. Moja konfiguracja to:
Celeron 2GHz, 512 Ram 333MHz, plyta glowna to Asus P4S–X–EAYZ z chipsetem SIS 645, gForce2 64MB Ram, HD 40 Samsunga. Kumpel ma nastepujaca konfiguracje: Celeron 1GHz, 256 Ram 333MHz, plyte glowna ECS, gForce2 32MB i taki sam dysk jak ja. Jedyne co nas rozni to to ze ja mam dostep do neta a on nie. Z tego co napisalem widac ze mam sprzet 2 razy lepszy. Nie wiem dlaczego ale gry chodza u niego szybciej! np NFSU Co moze byc przyczyna takiego stanu?? W pierwszej chwili myslalem ze ma podkrecana karte ale tak nie jest. Pozniej myslalem ze w sterownikach wylaczyl funkcje "Synchronizacji pionowej" albo "Poziom szczegolow mipmap" ustawil na posredni ale tak nie jest. Dodam ze jak gram to staram sie aby system mial jak najwiecej zasobow, wiec wylanczam Pande i DC++. Moze mam cos zle ustawione, albo nie mam czegos wlaczonego, prosze o wszelkie sugestie
Celeron 2GHz, 512 Ram 333MHz, plyta glowna to Asus P4S–X–EAYZ z chipsetem SIS 645, gForce2 64MB Ram, HD 40 Samsunga. Kumpel ma nastepujaca konfiguracje: Celeron 1GHz, 256 Ram 333MHz, plyte glowna ECS, gForce2 32MB i taki sam dysk jak ja. Jedyne co nas rozni to to ze ja mam dostep do neta a on nie. Z tego co napisalem widac ze mam sprzet 2 razy lepszy. Nie wiem dlaczego ale gry chodza u niego szybciej! np NFSU Co moze byc przyczyna takiego stanu?? W pierwszej chwili myslalem ze ma podkrecana karte ale tak nie jest. Pozniej myslalem ze w sterownikach wylaczyl funkcje "Synchronizacji pionowej" albo "Poziom szczegolow mipmap" ustawil na posredni ale tak nie jest. Dodam ze jak gram to staram sie aby system mial jak najwiecej zasobow, wiec wylanczam Pande i DC++. Moze mam cos zle ustawione, albo nie mam czegos wlaczonego, prosze o wszelkie sugestie
Odpowiedzi: 14
ja raczej gustuję w ATI z tąd nie zabardzo wiem czy do tego GF są nowsze sterowniki a po za tym najlepiej przekonasz cię o wydajności swej karty benchmarkiem albo poźycz od kolegi jego kartę i sprawdź jak śmiga.
ja raczej gustuję w ATI z tąd nie zabardzo wiem czy do tego GF są nowsze sterowniki a po za tym najlepiej przekonasz cię o wydajności swej karty benchmarkiem albo poźycz od kolegi jego kartę i sprawdź jak śmiga.
Pan i pastuch:wejdź do biosu i tam sprawdź jak masz ustawione AGP moźe on ma ile fabryka dała a ty standard np. x2 poza tym zaktualizój stery karty w najnowsze, i jeszcze sprawdź uźycie procesora i pamięci, alt, ctrl, del i wydajność moźe coś ci siedzi w maszynce a nawet nie wiesz, poza tym wyłącz antyvirusa przed graniem a nóź on.
Ty chyba niewiesz co mowisz najnowsze sterowniki do tej karty :?: Juz chyba mowa bylo o wylanczaniu programow itp .... JA sadze ze wina lerzy gdzies na karcie ale gdzie :?: Jedna pewnie szybsza a 2 wolniejsza.
Chymm ten post jest moim 1000postem :)
wejdź do biosu i tam sprawdź jak masz ustawione AGP moźe on ma ile fabryka dała a ty standard np. x2 poza tym zaktualizój stery karty w najnowsze, i jeszcze sprawdź uźycie procesora i pamięci, alt, ctrl, del i wydajność moźe coś ci siedzi w maszynce a nawet nie wiesz, poza tym wyłącz antyvirusa przed graniem a nóź on.
sterownik AGP powinien być na stronie producenta??
to pewnie ty masz 64 bit pamięci a on 128 bit.
Sterowniki AGP – gdzie to mozna zdobyc?? Obecnie mam najnowsze sterowniki pobrane ze strony producenta. Co do systemu to mam zadbany zero wirusow itp., o co moze chodzic z konfiguracja biosu, tzn na co zwrocic szczegolna uwage?? Co do karty to sprawdzilem on i ja ma mamy MX 400, przy czym on firmy Mint a ja Procomp – o jego firmie slyszalem o mojej nie ale to chyba nie ma jakiegos wiekszego znaczenia. Co sie tyczy autostartu to nie mam tam nic (prawy przycisk myszy na start, potem otworz potem programy i autostart mysle ze chodzi o to), obydwaj mamy Xp.
posiadasz chpiset SiS to chyba najgorszy jaki znam. Byc moze gosciu ma cos lepszego na tym ECS ;D tak btw. jak masz w autostarcie z 20 progow a gosciu raptem 3–5 to ta twoja przewaga 256 ram lekko spada. a po za tym on moze ma win98 a ty xp? a jesli przez przypadek masz jakies trojany, albo wrecz przeciwnie 2 antyvirusy(widzialem takie przypadki) to sie dziwisz? Dbanie o kompa nawet czasami takie fizyczne (czyszczenie) moze zwiekszyc wydajnosc. Moze malutki o/c i by ci smigaly gry
posiadasz chpiset SiS to chyba najgorszy jaki znam. Byc moze gosciu ma cos lepszego na tym ECS ;D tak btw. jak masz w autostarcie z 20 progow a gosciu raptem 3–5 to ta twoja przewaga 256 ram lekko spada. a po za tym on moze ma win98 a ty xp? a jesli przez przypadek masz jakies trojany, albo wrecz przeciwnie 2 antyvirusy(widzialem takie przypadki) to sie dziwisz? Dbanie o kompa nawet czasami takie fizyczne (czyszczenie) moze zwiekszyc wydajnosc. Moze malutki o/c i by ci smigaly gry
Lutnik:nie przesadzaj, 2 lepszy ... moźe on ma GF2 ale Ultra albo GT / a ty masz mx :wink: między 32mb a 64 w tej klasie grafik róźnicy nie odczujesz
Tutaj kolega ma racje niby napisałes źe ta sama konfiguracja ale bycmoźe patrzysz pod katem takiem źe on i ty macie GF2 64 mb ale uwieź źe jeźeli on ma serio jakiegoś GT Bądz ultre a ty mx to moźesz zapomnieć o tym zeby gierki chodziły ci tak samo jak jemu.To źe amsz procka 2X szybszego to niezaduźo zmienia gierka o której wspominasz niewymaga chyba nawet tego 1 ghz co ma twój kolega.
nie przesadzaj, 2 lepszy ... moźe on ma GF2 ale Ultra albo GT / a ty masz mx :wink: między 32mb a 64 w tej klasie grafik róźnicy nie odczujesz
nie przesadzaj, 2 lepszy ... moźe on ma GF2 ale Ultra albo GT / a ty masz mx :wink: między 32mb a 64 w tej klasie grafik róźnicy nie odczujesz
Kumpel moze miec bardziej zadbany system moze miec nowsze sterowniki, moze ma dobrze skonfigurowanego bioska na plycie glownej itp..
spróbuj zainstalowac sterowniki do agp
Strona 1 / 1