Szybko! Waźne

Mam wielki problem! Kiedy uruchamiam kompa juz przy biosie wykrywa mi nagrywarke LiteOn 40/12/48, dysk twardy Seagate 60GB Barracuda IV, pod pri slave nic a pod sec slave ATAPI incompatible czy jakoś tak. Najpierw wyłączyłem w BIOS'ie atomatyczne wyszukiwanie tego, ale potem to i tak mi wywalało ten komunikat. Poniewaź nie mogę wyjąć BIOS'u aby go sformatować, wyjąłem baterię systemową. BIOS sformatowany, ale tak jak kiedyś chodziło poprawnie tak teraz nic z tego...
Proszę o szybką odpowiedź.
Moje dane sprzętowe:
Płyta gł.: ECS K7S5A LAN
Procek: AMD Duron 1200MHz
Pamięć: DDRAM 256MB
HDD: Podany wyźej
Napęd: Jak wyźej ;–)
Grafika: GeForce 2 MX400 64MB

Odpowiedzi: 7

Dziex! Po formacie CMOS'u i poprawieniu paru ustawień nawet uszkodzony wcześniej system działa jak naleźy :D
lynx
Dodano
18.05.2005 20:21:37
Odłącz wszystkie zbędne urządzenia tj. skanery, drukarki, karte dzwiękową, CD–ROM, zostaw karte graficzną, dysk twardy i pozostałe niezbędne elementy (chyba nie musze tłumaczyć jakie :D ) i sprawdź czy się uruchomi, ewentualnie opisz nam reakcje komputera (błędy itd.)
spiderko
Dodano
14.05.2005 17:52:09
Mam dwa kompy. W Tym co teraz zepsuty jest, jakiś czas temu padł system i nie miałem czasu naprawić. W drugim padła ghrafika, więc przełoźyłem. Listew jednak nie ruszałem do wczoraj gdy ten błąd wyskoczył...
Dzięki za rady, poszukam tych zworek i zobaczy się (optymistą nie jestem bo kompy mnie 'nie lubią'–ja coś robie to nie działa–zrobi to samo ktoś inny, działa prima sort:/)
lynx
Dodano
14.05.2005 12:25:48
moze najpierw pobaw sie ze zworkami i kablami. Rozumiem ze nic nie robiles w srodku kompa a te cyrki zaczely sie dziac? Moze poporstu rozkrec kompa, wyczysc z kurzu popatrz na kabelki(szczegolnie te duze IDE)
Lucky
Dodano
14.05.2005 11:28:47
Masz gdzieś na płycie zworkę do kasowania CMOS – u mnie to się nazywa Clear CMOS Jumper. Poszukaj w instrukcji, przełącz ją na kilka minut ( i wyłącz w tym czasie nawet kabel od zasilacza ! ), przestaw zworkę spowrotem i odpalaj kompa, wejdź do BIOS–u i ustaw co Ci potrzeba.
Pozdr. :)
Lzep
Dodano
14.05.2005 01:46:15
No i o to mi chodzi... Ja nie wiem co teraz zrobić mo nie moge go odpalić...
lynx
Dodano
14.05.2005 01:39:23
Napisz o co Ci chodzi – bo z tego bełkotu nic nie moźna zrozumieć ! Nie ma źadnego formatowania BIOS–u – coś Ty wymyślił ??? – moźna co najwyźej skasować ustawienia zapisane w pamięci CMOS.
Pozdr. :)
Lzep
Dodano
14.05.2005 01:25:19
lynx
Dodano:
14.05.2005 00:30:47
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1