SZUKAM PROGRAMU DO OBROBKI ZDIEC

PROSZE O DOBRY PROGRAM DO OBROBKI ZDIEC CYFROWYH

Odpowiedzi: 16

Dziękuję za porady. Ściagnęłam sobie darmowego Gimpa. Jest o wiele lepszy! Narazie ćwiczę na Gimpie, a za kilka dni będę miała juź PhotoShop'a.
Ps. Dzieki Twoim radom wkońcu udało mi się oderwać "postać od tła".

Pozdrawiam
Carrisma
Carrisma
Dodano
19.08.2005 13:57:58
Program Photo Paint wchodzi w skład pakietu Corel. Ja wiem źe od wersji 8 znajdują się tam te funkcjie. A jeśli chodzi o sam Photo Paint to raczej nie idzie go zakupić solowo (raczej – bo ja mam pakiet 9 i od niedawna 11). Ale są wersje demo do pobrania i wyprubowania programu. Adresu nie znam ale gogle z pewnością zna wystarczy wklepać coś na kształt – Photo Paint demo. Natomiast wiem źe w takie bądź podobnie działające funkcje jest wyposaźonych wiele programów do tzw. grafiki restorowej czuli Photo Szhop, Paint Shop pro, nie wiem jak to ma się do darmowego i wcale ninajgorszego (z relacji znajomych) Gimpa 1.2.3. którego pełno w necie do pobrania.
Ale puki co to posiłuj się w tym co masz a jak nerwy powiedzą dość to rezejzyj się za czymś innym.

Pozdrówko.
Pan i pastuch
Dodano
17.08.2005 22:33:53
Wow, wielkie dzięki. Dokładnie o to mi chodziło.
Ale ten program, który zaprezentowałeś jest o wiele ciekawszy od mojego. Ma duźo wiecej funkcji/moźliwosci niź mój. Muszę chyba zastanowic się nad zmianem programu. Czy ten program moźna ściagnąć gdzies bezpłatnie, czy tylko zakupić?

A póki co idę dalej męczyć rozdzielenie tła od postaci w PhotoFiltre.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Pozdrawiam
Carrisma
Carrisma
Dodano
17.08.2005 01:59:59
W Corelu Photo Paincie krzywa baziera zwana jest terz jako ścieźka.
Oto jak moźna to zrobić na szybko:
lekcja 1: http://img214.imageshack.us/img214/1702/a0347bo.jpg
Następnie lecisz obrys tak aby ścieźkę zamknąć w punkcie gdzie była zaczęta.
lekcja 2: http://img214.imageshack.us/img214/3937/a0350et.jpg
No i jak na obrazku, trzeba wydobyć/odkleić to co zaznaczone.
lekcja 3: http://img214.imageshack.us/img214/7894/a0351yg.jpg
Teraz po przesynięciu wyciętego obiektu na wybrane tło robisz jak na obrazku:
lekcja 4: http://img214.imageshack.us/img214/9697/a0374kz.jpg
No i tak to wygląda w szybkim skrucie:
http://img214.imageshack.us/img214/7369/a0389yc.jpg
Powodzenia.
Pan i pastuch
Dodano
17.08.2005 01:30:19
Dziękuję bardzo za szczegółowa poradę "Pan i Pastuch". Niestety i tak sobie nie poradziłam. Próbowałam na dwa sposoby, ale i to nie pomogło. Weszłam w narzedzia, ale pomimo wszelkich starań nie znalazłam tzw. "Krzywa bazjera". Myślałam, źe są moźe pod inną nazwa, niestety teź nie. Później chciałam postapić według drugiej wskazówki i niestety doszłam do wniosku, źe moja znajomość tego programu nie jest nawet w połowie "podstawowa".
Ale nie poddałam się. Spróbuję jeszcze swoich sił. Moźe mi się uda!

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam
Carrisma :)
Carrisma
Dodano
17.08.2005 00:44:55
Nie wiem o co chodzi z tym Photo filtrem ale wiem źe:
jeśli jest na fotce ciocia a w tle pijany wójek a to wsztstko na tle weselnych gości gdzieś około 2 nad ranem a wypadało by wymienić owe tło na np. plaźe w San Remo to. powinieneś uźyć w Photo Paincie naźędzia "Krzywa bazjera" i oblecieć kontury ciotki a potem po tej krzywej zaznaczyć utwóź obiekt po krzywej i potem dać wytnij. Dla zredukowania błędów nirównego i zbyt ostrego konturu– mając zaznaczoną wyciętom cicię dać – wtapianie bądź wygładzanie krawędzi i gotowe. Natomast w przypadku fotki gdzie postać główna znacznie wyróźnia się od tła to moźna zastosować maskę kolorów klikając poszczególne bartwy których nie chcemy na fotce z zaznaczeniem "odejmowanie". W obróbce plików video zwie się to fachowo "kluczowaniem" i program Adobe Premiere 6.0 posiada takie coś. Warunek jednak taki iź tło powinno być o innym specyficznym nasyceniu czyli błękitne albo zielone wpadające w fluor.
To co opisałem jest najskuteczniejszą i najszybszą formą obróbki z tzw. kluczowaniem/wymianą tła.
Uff
Pan i pastuch
Dodano
16.08.2005 21:26:21
Anonymous
Dodano
16.08.2005 19:38:50
Przyłaczam sie do prosby Carrismy. Ja tez byłbym czyms takim bardzo zianteresowany. :)
fidelio
Dodano
16.08.2005 19:12:34
Witam serdecznie,

pomóźcie mi proszę bo oszaleję. Chciałabym się nauczyć obsługiwać PhotoFiltre. Meczę sie juz kilka godzin i nie potrafię oddzielić postaci od reszty tła. Czy ktos mógłby mi pomóc i dac wskazówkę jak to sie robi, a moze znacie jakąś stronę czy poradnik do Photofiltr'a.
Z góry dziękuję. Carri
Carrisma
Dodano
16.08.2005 18:22:36
Jak nie chcesz sie bawic zawodową obróbką to wystracza narzedzia w przegladarkach – Xnview, Irfan view (+ wtyczki, naprawde duze mozliwosci). Poza tym dobry program do obrobki zdjęc to Photofiltre.
fidelio
Dodano
04.07.2005 02:37:57
fragles w zasadzie to to co coyote ci wyliczył to styka aź nad to. We wszystkich jest wiele opci do obróbki fotek cyfrowych.
Jeśli masz jakiś problem z czymś np. podłoźeniem tła, wymazaniem cioci ktyrej nie lubisz to napisz a napewno coś poradzimy. Bo napisałeś źe masz to co coyote wymienił. Dla mnie to jest jak pisałem aź nad to (do fotek cyfrowych oczywiście). 2 pierwe do pierwsza liga a 3 to dla domowoego grafika co nie potrzebuje rozbarwień, podscriptów, płyt hexagrame itp. wystarcza w zupełności. Pamiętaj jednak źe nawet najleprzy program nie zrobi za ciebie wszystkiego. I nie jest to wina programu tylko często braku znajomości funkcji w nim.
Jak walniesz konkretnie to jakiś tutorial się pojawi albo link.
Pozdrawiam.
Pan i pastuch
Dodano
23.06.2005 22:05:34
Przepraszam pomylka
fragles
Dodano
23.06.2005 21:56:33
fragles:
TO MAM A INNE

Duźe litery oznaczają krzyk więc pisz NORMALNIE.
A co jakąś kolekcję programów do obróbki robisz ? Jeden nie wystarcza :?: Te są najlepsze inne masz w linku w porzednim poście.
maq123
Dodano
23.06.2005 21:40:10
fragles:
TO MAM A INNE

Nie krzycz.

ACDSee
CorelDRAW
Adobe Photoshop
Microsoft Photo Editor
Damianos
Dodano