system plików NTFS
Mam taki problem: ciągle mam błędy systemów plików (NTFS).... Miewałem czasem teź dziury w MFT, lecz CHKDSK naprawiał to, i błędy równieź znikakały, lecz teraz z MFT jest wszsytko dobrze, ale mam błądy systemów plików... niby takźe usuwa on błędy w mapie bitowej woluminu. Nie wiem czym to jest spowodowane, a jest to juź mój drugi dysk który ma takie problemy. Dodam tylko, źe zdarza się tp tylko na partycji gdzie zainstalowany jest system. Mój dysk to Samsung 160GB SATA, a wcześniej miałem Barracude 40GB, moja płyta to ASUS P4P800–SE –mam włączoną blokadę PCI/AGP
Odpowiedzi: 6
Mam włączoną blokadę dla PCI i AGI, a z mostkiem południowym nic nie grzebałem, bo i chyba nawet nic nie moźna zrobić.... A co do testowania pamięci, to z chęcią je przetestuje, ściągnąłem nawet sobie najnowszą wersję "memtest86+–1.50.iso", tylko, źe zauwaźyłem, źe tam nie ma źadnych plików (w tym obrazie).... Miałem wcześniejszą wersję i był tam folder BOOT, a w nim pliki....
Kolego przy podkręcaniu podnosisz z reguły i taktowanie innych komponentów między innymi kontrolera dysku i pamięci i karty grafiki i innych,więc podejrzewam źe problem leźy tu.
Oczywiście przetestuj pamięci.
Wymień kabel SATA często są wadliwe.
Wróć do ustawień fabrycznych.
Moźliwe źe juź pada płyta główna – wszystko do czasu.
Poczytaj.
http://www.tweak.pl/
Oczywiście przetestuj pamięci.
Wymień kabel SATA często są wadliwe.
Wróć do ustawień fabrycznych.
Moźliwe źe juź pada płyta główna – wszystko do czasu.
Poczytaj.
http://www.tweak.pl/
No raczej one nawet się zbytnio nie obciąźają, gdyź są to 400MHz, a słyszałem, źe niktórzy osiągają na nich ~500MHz, a u mnie pracują niestety tylko z częstotliwością 375MHz
pamięć moźe być winna,ale nie bezpośrednio,tzn. moźe być winna dlatego,źe nie wytrzymuje podkręconego proca i wszystko zaczyna się sypać,tak to juź jest z tym o/c,dopiero wtedy widać jak wszystko od wszystkiego zaleźy ;)
Co prawda mam podkręcony procesor, ale mam go tak od długiego okresu czasu, więc raczej to nie przez podkręcenie procka. A co do pamięci, to mniej więcej wszystko zaczęło od gdy je kupiłem. Miałem z nimi na początku nawet kłopoty, mianowicie miałem bardzo często (nawet podczas uruchamiania Windows XP) niebieski ekran. Przetestowałem je za pomocą Memtest i były tysiące błędów.... Wyjąłem je ze slotów, po czym jeszcze raz włoźyłem i podczas 12godzinnego testu nie było ani jednego błędu, dlatego teź nie winię je za kłopoty z systemem plików... Wydaj mi się, źe to moźe płyta główna, ale źeby uszkodzony był pierwszy kanał IDE i SATA.....
Jeźeli podkręcałeś coś, to odkręć.
Sprawdź teź pamięć RAM, jej uszkodzenie moźe powodować takie objawy. (programy memtest lub goldmemory).
Sprawdź teź pamięć RAM, jej uszkodzenie moźe powodować takie objawy. (programy memtest lub goldmemory).
Strona 1 / 1