system plików NTFS

Mam taki problem: ciągle mam błędy systemów plików (NTFS).... Miewałem czasem teź dziury w MFT, lecz CHKDSK naprawiał to, i błędy równieź znikakały, lecz teraz z MFT jest wszsytko dobrze, ale mam błądy systemów plików... niby takźe usuwa on błędy w mapie bitowej woluminu. Nie wiem czym to jest spowodowane, a jest to juź mój drugi dysk który ma takie problemy. Dodam tylko, źe zdarza się tp tylko na partycji gdzie zainstalowany jest system. Mój dysk to Samsung 160GB SATA, a wcześniej miałem Barracude 40GB, moja płyta to ASUS P4P800–SE –mam włączoną blokadę PCI/AGP

Odpowiedzi: 6

Mam włączoną blokadę dla PCI i AGI, a z mostkiem południowym nic nie grzebałem, bo i chyba nawet nic nie moźna zrobić.... A co do testowania pamięci, to z chęcią je przetestuje, ściągnąłem nawet sobie najnowszą wersję "memtest86+–1.50.iso", tylko, źe zauwaźyłem, źe tam nie ma źadnych plików (w tym obrazie).... Miałem wcześniejszą wersję i był tam folder BOOT, a w nim pliki....
/matthew/
Dodano
25.01.2005 09:56:27
Kolego przy podkręcaniu podnosisz z reguły i taktowanie innych komponentów między innymi kontrolera dysku i pamięci i karty grafiki i innych,więc podejrzewam źe problem leźy tu.

Oczywiście przetestuj pamięci.

Wymień kabel SATA często są wadliwe.

Wróć do ustawień fabrycznych.

Moźliwe źe juź pada płyta główna – wszystko do czasu.

Poczytaj.

http://www.tweak.pl/
JNJN
Dodano
24.01.2005 20:07:42
No raczej one nawet się zbytnio nie obciąźają, gdyź są to 400MHz, a słyszałem, źe niktórzy osiągają na nich ~500MHz, a u mnie pracują niestety tylko z częstotliwością 375MHz
/matthew/
Dodano
24.01.2005 19:46:28
pamięć moźe być winna,ale nie bezpośrednio,tzn. moźe być winna dlatego,źe nie wytrzymuje podkręconego proca i wszystko zaczyna się sypać,tak to juź jest z tym o/c,dopiero wtedy widać jak wszystko od wszystkiego zaleźy ;)
czterech_
Dodano
24.01.2005 19:22:02
Co prawda mam podkręcony procesor, ale mam go tak od długiego okresu czasu, więc raczej to nie przez podkręcenie procka. A co do pamięci, to mniej więcej wszystko zaczęło od gdy je kupiłem. Miałem z nimi na początku nawet kłopoty, mianowicie miałem bardzo często (nawet podczas uruchamiania Windows XP) niebieski ekran. Przetestowałem je za pomocą Memtest i były tysiące błędów.... Wyjąłem je ze slotów, po czym jeszcze raz włoźyłem i podczas 12godzinnego testu nie było ani jednego błędu, dlatego teź nie winię je za kłopoty z systemem plików... Wydaj mi się, źe to moźe płyta główna, ale źeby uszkodzony był pierwszy kanał IDE i SATA.....
/matthew/
Dodano
24.01.2005 16:32:49
Jeźeli podkręcałeś coś, to odkręć.
Sprawdź teź pamięć RAM, jej uszkodzenie moźe powodować takie objawy. (programy memtest lub goldmemory).
SLAY3R
Dodano
24.01.2005 13:52:35
/matthew/
Dodano:
24.01.2005 13:46:11
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1