System nie zamyka się na laptopie
Witam,
wiem źe temat był tu wałkowany wiele razy.. przegladałem wiele odpowiedzi i rozwiazań ale szczerze mówiąc zastosowanie kilku z nich nic nie dało. Sprawa jest tu – przynajmniej dla mnie – o tyle teź nietypowa źe dotyczy laptopa który kiedy podłączony jest na zasilaczu to system zamyka się na nim bez problemu natomiast kiedy tylko korzystam na baterii to przy zamykaniu systemu jest napisane "Trwa zamykanie systemu" i.. tak zostaje. system się nie wyłącza. Zaznaczam źe napewno nie jest to kwestia źadnego "robaka" czy wirusa bo wszystko dzieje sie na nowo zainstalowanym systemie.
Włączyłem APM tak jak to było w jakiejś poradzie i nic to nie dało. Co ciekawe raz czy dwa razy na baterii system się zamknął bez problemu ale nastepnym razem znowu pojawiły sie problemy.
Proszę o pomoc.
wiem źe temat był tu wałkowany wiele razy.. przegladałem wiele odpowiedzi i rozwiazań ale szczerze mówiąc zastosowanie kilku z nich nic nie dało. Sprawa jest tu – przynajmniej dla mnie – o tyle teź nietypowa źe dotyczy laptopa który kiedy podłączony jest na zasilaczu to system zamyka się na nim bez problemu natomiast kiedy tylko korzystam na baterii to przy zamykaniu systemu jest napisane "Trwa zamykanie systemu" i.. tak zostaje. system się nie wyłącza. Zaznaczam źe napewno nie jest to kwestia źadnego "robaka" czy wirusa bo wszystko dzieje sie na nowo zainstalowanym systemie.
Włączyłem APM tak jak to było w jakiejś poradzie i nic to nie dało. Co ciekawe raz czy dwa razy na baterii system się zamknął bez problemu ale nastepnym razem znowu pojawiły sie problemy.
Proszę o pomoc.
Odpowiedzi: 7
ja tez mam laptopa Toshiba.. dzieki za porade..dzis sprawdze czy to co napisaleś działa :wink:
Peter_l:Po co?
Po to np źebym głupot czasami nie pisał i źebym się przy tym czegoś nauczył. Moźe jestem w błędzie a ktoś zwróci mi uwagę a ja wtedy będe mądrzejszy :wink: Pozdro.
moohomor:
Jeśli pomogłem to się ciesz jeśli nie to moźna mnie skarcić.
:wink: Pozdro.
Po co?
A ja myśle tak:
:arrow: W pracy mam laptopa Toshibe i tam są takie sprytne schematy zasilania.
:arrow: Jeźeli pracujesz na zasilaczu to schemat zasilania ustawiony jest na wyłączenie.
:arrow: Na baterji zapewne laptop twój pracuje na innym schemacie i warto byłoby mu się uwazniej przyjźeć .
:arrow: IMO masz inaczej uatwione zamykanie systemu w schemacie więc powinieneś zajrzeć do opcji tegoź schematu.
:arrow: W pracy mam laptopa Toshibe i tam są takie sprytne schematy zasilania.
:arrow: Jeźeli pracujesz na zasilaczu to schemat zasilania ustawiony jest na wyłączenie.
:arrow: Na baterji zapewne laptop twój pracuje na innym schemacie i warto byłoby mu się uwazniej przyjźeć .
:arrow: IMO masz inaczej uatwione zamykanie systemu w schemacie więc powinieneś zajrzeć do opcji tegoź schematu.
Moźe moźe, ale najpierw wypróbuj programik od M$, którego nazwę podał Bobi. Link do niego jest chyba w przyklejonym FAQ.
a jak moźna wyłączyć z trayu ten wskaźnik baterii? ochaczyłem "Zawsze pokazuj ikonkę na pasku zadań" i w trybie pracy przez zasilacz ikonka znika z trayu natomiast gdy działałem na baterii mimo odchaczenia tego polecenia ikonka baterii zostawała w trayu? Mimo wszystko nie jestem pewien czy to właśnie ten wskaźnik moźe powodować trudności z zamykaniem systemu.. bo chyba działoby sie tak teź kiedy pracuje na zasilaczu i tam jest ikonka "procent naładowania" a mimo wszystko Windows sie zamyka bez problemu.. jakie mogą byc tego inne przyczyny? Czy moźe to być kwestia jakichś ustawień w Opcjach zasilania?
Przy korzystaniu z baterii pewnie masz w trayu programik ktory pokaźuje jej stan. Moźe to on sprawia te problemy? Tzn nie zwalnia profilu.
Jeśli laptop podłączony jest do sieci elektrycznej przez zasilacz to wszystko zamyka się dobrze?
Próbowałeś instalować User Profile Hive Cleanup Service?
Jeśli laptop podłączony jest do sieci elektrycznej przez zasilacz to wszystko zamyka się dobrze?
Próbowałeś instalować User Profile Hive Cleanup Service?
Strona 1 / 1