System nie wykrywa myszki
Drodzy panowie,
Mam dziwny problem z myszką. Mam laptopa Compaq Presario 2100 z Win XP Home. Dla większej wygody postanowiłam kupić myszkę, bo uźywanie touchpada bywa męczące. I tu zaczyna się problem. Jakiś miesiąc temu kupiłam pierwszą myszkę a4tech Solo 215, prosty model ale wypróbowany. System rozpoznał myszę, zapytał czy teraz chcę uźywać tej i wszystko było ok ale po tygodniu mysza przetała działać. Dodam jeszcze, źe nie instalowałam źadych sterowników. Myszę wymieniłam na taką samą i tej juź system w ogóle nie rozpoznał, mimo tego,źe zainstalowałam sterownik (ściągnięty ze strony a4tech, bo dyskietki dołączonej do myszy nie mogłam uźyć bo nie mam stacji dysków). Nie wiem czy to ma znaczenie ale sterownik do myszy zainstalowałam na innej partycji niź partycja systemowa (na C: mam tylko system, a całą resztę na D:). W kaźdym razie, druga mysz juź w ogóle nie działała. Potem wymieniłam ją na Solo Minisilver 015 tej samej firmy. Tym razem co prawda system nie powiadomił, źe rozpoznał mysz ale mysz działała. Działała – ale tylko przezkilka minut, potem – na zmianę działała i nie działała.
Mysz jest podłączona do portu PS2, takiego okrągłego. Klawiatura podłączona do tego samego portu działa bez zarzutów. To niemoźliwe, źebym kupiła po raz trzeci z rzędu zepsutą myszkę. Zatem to raczej wina komputera. Teraz jak odłączę i podłączę mysz na nowo, to działa przez 5–10 sekund i znów przestaje. Port jest chyba OK skoro klawiatura na nim działa bez problemów.
Pliiz, napiszcie o co moźe chodzić jeśli wiecie.
Thank u from da mountain,
Eliza
Mam dziwny problem z myszką. Mam laptopa Compaq Presario 2100 z Win XP Home. Dla większej wygody postanowiłam kupić myszkę, bo uźywanie touchpada bywa męczące. I tu zaczyna się problem. Jakiś miesiąc temu kupiłam pierwszą myszkę a4tech Solo 215, prosty model ale wypróbowany. System rozpoznał myszę, zapytał czy teraz chcę uźywać tej i wszystko było ok ale po tygodniu mysza przetała działać. Dodam jeszcze, źe nie instalowałam źadych sterowników. Myszę wymieniłam na taką samą i tej juź system w ogóle nie rozpoznał, mimo tego,źe zainstalowałam sterownik (ściągnięty ze strony a4tech, bo dyskietki dołączonej do myszy nie mogłam uźyć bo nie mam stacji dysków). Nie wiem czy to ma znaczenie ale sterownik do myszy zainstalowałam na innej partycji niź partycja systemowa (na C: mam tylko system, a całą resztę na D:). W kaźdym razie, druga mysz juź w ogóle nie działała. Potem wymieniłam ją na Solo Minisilver 015 tej samej firmy. Tym razem co prawda system nie powiadomił, źe rozpoznał mysz ale mysz działała. Działała – ale tylko przezkilka minut, potem – na zmianę działała i nie działała.
Mysz jest podłączona do portu PS2, takiego okrągłego. Klawiatura podłączona do tego samego portu działa bez zarzutów. To niemoźliwe, źebym kupiła po raz trzeci z rzędu zepsutą myszkę. Zatem to raczej wina komputera. Teraz jak odłączę i podłączę mysz na nowo, to działa przez 5–10 sekund i znów przestaje. Port jest chyba OK skoro klawiatura na nim działa bez problemów.
Pliiz, napiszcie o co moźe chodzić jeśli wiecie.
Thank u from da mountain,
Eliza
Odpowiedzi: 13
Nie wiem co to za sklep, ale bzdury gada 60 zł za przejściówke PS2/USB to kupisz ze 4 porządne zwykłe pojedyńcze.
Wejdz na allegro i zobacz,giełdy lub kup mysz na USB, w czym problem.
http://www.allegro.pl/
Wejdz na allegro i zobacz,giełdy lub kup mysz na USB, w czym problem.
http://www.allegro.pl/
W sklepie komputerowym dowiedziałam się, źe konwerter USB kosztuje ok 60zł. Powiedziano mi, źe nie ma zwykłych przejściówek ps2>usb.
Poddaję się. Wyczerpały mi się pomysły.
Poddaję się. Wyczerpały mi się pomysły.
Powinno bo to będzie juź urządzenie USB,koszt przejściówki PS2/USB niewielki.
Mysz i touchpad pracują niezaleźnie jako dwa urządzenia i teź działają niezaleźnie,czyli pracuje jedno i drugie.
Zadzwoń do serwisu i zapytaj w sprawie myszy PS2 .
Mysz i touchpad pracują niezaleźnie jako dwa urządzenia i teź działają niezaleźnie,czyli pracuje jedno i drugie.
Zadzwoń do serwisu i zapytaj w sprawie myszy PS2 .
Moźliwe źe tak jest. Nigdy nie miałem przyjemnosci pracowac na laptopie więc nie wiem jak to jest, takwięc wybaczcie mi moją niewiedzę.
Damian
Damian
Do touchpada sa potrzebne sterowniki , ale nie trzeba ich usuwac przy jednoczesnej przcy z mysza. Touchpad automatycznie sie wylacza po podlaczeniu myszy. Jak odlaczy mysz to bez sterownikow jej juz i touchpad nie ruszy. Natomiast nad touchpadem jest podluzny przycisk z dioda, ktorym sie touchpada wlacza i wylacza. Bardzo czesto nie wiedza o tym uzytkownicy. Sprawdz czy przy pracy z mysza ta dioda nad touchpadem swieci. Jezeli tak, to wylacz przyciskiem touchpada i mysz ruszy.
Nie wiem czy w laptopie potrzebne są sterowniki do touchpada ale chyba tak. Eliza czy jestes pewna źe sterowniki do touchpada są odinstalowane?? Mi sie wydaje źe poprostu te dwa urządzenia (czyli mycha i touchpad) nie mogą byc uźywane równoczesnie. Jesli nie ma źadnych sterowników zainstalowanych w systemie do tego touchpada to wydaje mi sie źe moźe on byc włączony w menedźerze urządzeń ––> teraz poszukaj tam tego touchpada ––> kliknij na nazwie prawym klawiszkiem mychy ––> wybierz włąściwości –– teraz w tym oknie masz na dole takie coś –"Uźycie urządzenia"– powinien być wybór:
–włącz lub
– wyłącz
Ty wybierz wyłącz. Moźliwe tez moźe byc źe ta opcja z włączaniem i wyłączaniem bedzie nieaktywna, więc wejdź na zakładke "sterownik" i wcisnij przycisk [Odinstaluj].
Moźe tez byc mozliwosc źe na liscie nie bedzie wogóle tego touchpada.
Spróbuj wejść takźe do panelu sterowania ––> przełącz sie na widok klasyczny (jesli takiego nie masz) i znajdź ikonke myszki (obok niej bedzie napisane "mysz"). Kliknij dwukrotnie na tej ikonce. Powinno sie otworzyc okienko "Właściwości: Mysz". Na liście powinna byc tylko myszka, bez touchpada (przynajmniej tak mi sie wydaje). Sprawdź czy obok napisu "stan urządzenia" jest napisane "To urządzenie działa poprawnie". Jeśli nie to napisz to na forum.
Spróbuj jeszcze szukac odpowiedzi w pomocy windowsa. W tym okienku "włąsciwości: Mysz" jest taki przycisk "Rozwiązywanie problemów..." . Odpowiadaj na pytania i wykonuj wskazówki które są tam napisane. Być moze któraś z nich okarze się właściwą.
Pozdrawiam Cię serdecznie i mam nadzieje źe poradzisz sobie z tym problemem.
Trzymam kciuki
Damian
–włącz lub
– wyłącz
Ty wybierz wyłącz. Moźliwe tez moźe byc źe ta opcja z włączaniem i wyłączaniem bedzie nieaktywna, więc wejdź na zakładke "sterownik" i wcisnij przycisk [Odinstaluj].
Moźe tez byc mozliwosc źe na liscie nie bedzie wogóle tego touchpada.
Spróbuj wejść takźe do panelu sterowania ––> przełącz sie na widok klasyczny (jesli takiego nie masz) i znajdź ikonke myszki (obok niej bedzie napisane "mysz"). Kliknij dwukrotnie na tej ikonce. Powinno sie otworzyc okienko "Właściwości: Mysz". Na liście powinna byc tylko myszka, bez touchpada (przynajmniej tak mi sie wydaje). Sprawdź czy obok napisu "stan urządzenia" jest napisane "To urządzenie działa poprawnie". Jeśli nie to napisz to na forum.
Spróbuj jeszcze szukac odpowiedzi w pomocy windowsa. W tym okienku "włąsciwości: Mysz" jest taki przycisk "Rozwiązywanie problemów..." . Odpowiadaj na pytania i wykonuj wskazówki które są tam napisane. Być moze któraś z nich okarze się właściwą.
Pozdrawiam Cię serdecznie i mam nadzieje źe poradzisz sobie z tym problemem.
Trzymam kciuki
Damian
Niewiem czy niedoczytalem ale czy sprawdziles czy ta myszka dziala na innym kompie :?:
Zrobiłam, co napisaliście i dalej nic. Czy myślicie, źe coś pomoźe jak kupię sobie przejściówkę do usb?
OK. wszystko jest w porządku tylko nie wiadomo czy problem rozwiązany.
Zbieźność czasowa wysyłania postu,nie widziałem jeszcze co napisałeś, no i niestety tylko w części napisałem to samo co Ty.
JN a co ja napisałem??? Dokładnie to samo co ty.
Sprawdz w specyfikacji lapa bo moźe port PS2 jest tylko przeznaczony do zewnętrznej klawiatury.
Odłącz mysz od lapa.
Odinstaluj oprogramowanie myszy i menadzer urządzeń i odinstaluj wszystko co mysz,restart kompa,zamknij podłącz mysz PS2 i start lapa niech system zainstaluje sterownik i zobacz.
Mysz napewno sprawne,sprawdz na innym kompie.
Jak nic zadzwoń do serwisu niech coś doradzą.
Albo kup mysz na USB.
Odłącz mysz od lapa.
Odinstaluj oprogramowanie myszy i menadzer urządzeń i odinstaluj wszystko co mysz,restart kompa,zamknij podłącz mysz PS2 i start lapa niech system zainstaluje sterownik i zobacz.
Mysz napewno sprawne,sprawdz na innym kompie.
Jak nic zadzwoń do serwisu niech coś doradzą.
Albo kup mysz na USB.
Otóź zrób tak: (moze pomoźe)
– odłącz mysz od kompa
–wejdź do menedźera urządzeń: kliknij prawym klawiszem myszki na ikone mój komputer wybierz polecenie "zarządzaj". na liście z lewej stony klikniej na "Menedźer urządzeń" teraz z prawej strony powinna byc pozycja "Mysz i inne urządzenia wskazujące". rozwiń tą listę i sprawdź jaki pozycje się tam znajdują i sprawdź takźe czy nie ma tam wykrzykników przy nazwie urządzenia. Moźna takźe spróbować odinstalować myszke (Jeśli w pozycji Mysz i urządzenia wskazujące znajduje sie wiecej niź jedna pozycja to wszystki odinstaluj zrobisz to klikając na nazwie urządzenia prawym przyciskiem myszki i wybierz opcję Odinstaluj)
– teraz mozesz podłączyc mysz i uruchomic ponownie komputer.
Pozdrawiam
Damianos
– odłącz mysz od kompa
–wejdź do menedźera urządzeń: kliknij prawym klawiszem myszki na ikone mój komputer wybierz polecenie "zarządzaj". na liście z lewej stony klikniej na "Menedźer urządzeń" teraz z prawej strony powinna byc pozycja "Mysz i inne urządzenia wskazujące". rozwiń tą listę i sprawdź jaki pozycje się tam znajdują i sprawdź takźe czy nie ma tam wykrzykników przy nazwie urządzenia. Moźna takźe spróbować odinstalować myszke (Jeśli w pozycji Mysz i urządzenia wskazujące znajduje sie wiecej niź jedna pozycja to wszystki odinstaluj zrobisz to klikając na nazwie urządzenia prawym przyciskiem myszki i wybierz opcję Odinstaluj)
– teraz mozesz podłączyc mysz i uruchomic ponownie komputer.
Pozdrawiam
Damianos
Strona 1 / 1