System nie widzi napędu CD

Witam mam proźbę i pytanie w moim komputerze mam zainstalowane dwa napędy cd i nagrywarka dvd firmy liton, kupilem nową nagrywarke cd rw podloczylem napięcie wyciogłem wtyczkę z napędu cd i wpiolem do nowej nagrywarki komputer nie wykryl jej ikona się nie pokzala mam pytanie co się stalo czy nagrywarka jest nie tak czy cza coś zrobić z systemem prosze o pomoc. mam jeszcze jedno proźbe czy moźna popiąć 3 napędy i jak to zrobić kupilem kabel ale na nic się nie sprzydal prosze powiedzieć jak to zrobić i co cza kupić by podloczyć trzeci napęd. dzięki za odpowiedz

Odpowiedzi: 9

Albo kupic dluzsza tasme, albo poukladac tak urzadzenia by wszystko starczylo.
mettal
Dodano
04.03.2006 17:16:47
mettal:
No tak, wez dysk twardy ustaw w nim Zworke na Master i podpnij go na koncu tasmy, i do kontrolera Primary. Nagrywarke DVD ustaw na Slave, podpnij ja na srodkowej wtyczce na tasmie. Te urzadzenia beda razem na Primary.

Na secondary podepnij druga nagrywarke i naped CD,pamietajac by jedno z urzadzen bylo Master (np. nagrywarka) i podpiac na koncu tasmy, a drugie jako Slave na srodku tasmy.

bardzo dziękuje za odpowiedz teraz sobie poradze
mam jeszcze jedno pytanie wiem jak podpiąć tylko tylko taśma jest za krótka i nie dostaje mi do napędu
/moźe są jakieś złączki/albo będe musial przestawić dysk wyźej .ale dzięki za wszystko.
HRABIA
Dodano
04.03.2006 13:47:58
Tu jest taki baaardzo prosty, lamerski instruktarz http://komputery.wp.pl/kat,12716,wid,1669623,porady_2.html?ticaid=112fd
w84u
Dodano
04.03.2006 13:42:28
No tak, wez dysk twardy ustaw w nim Zworke na Master i podpnij go na koncu tasmy, i do kontrolera Primary. Nagrywarke DVD ustaw na Slave, podpnij ja na srodkowej wtyczce na tasmie. Te urzadzenia beda razem na Primary.

Na secondary podepnij druga nagrywarke i naped CD,pamietajac by jedno z urzadzen bylo Master (np. nagrywarka) i podpiac na koncu tasmy, a drugie jako Slave na srodku tasmy.
mettal
Dodano
04.03.2006 13:24:25
mettal:
HRABIA standardowo na wiekszosci plyt sa dwa kontrolery IDE:

Primary i Secondary, kazdy z nich moze obsluzyc dwa urzadzenia, Master I slave, czyli razem mozna podpiac 4 urzadzenia

Na urzadzeniach z tylu masz zworke ktora nalezy ustawic na Master, badz Slave

Reasumujac na kanale Primary, mozesz miec dwa napedy jeden jako Master (ten na koncu tasmy) drugi jako Slave (ten na srodku tasmy).Z regoly tak sie podpina. I tak samo z kanalem Secondary.

To tak pokrotce i moga to byc tylko wrozby, bo nawet nie napisales jaka to plyta glowna...

Tak masz racje jest Primiery i Secondary do jednego gniazdaz lewej są popięte dwa napędy a po prawej dysk i jest wolne gniazdo . mam plyte gl
ASUS A7N8X–X nForce2 400 SocketA U/133 DDR400 Sound 5.1 USB 2.0 LAN ATX .ponoć cza zworki niepomyślalem o tym i cza zaloźyć to czyli mam podpiąć napęd pod wolne gniazdo z dysku tylko tasma ma terz gniazda jak spiąć je trzy na wszystkich napędach mają być zworki?ZALEZY mi na trzech napędach cd 2 nagrywarki i cd zwykly
dzięki za odpowiedz
HRABIA
Dodano
04.03.2006 13:17:23
HRABIA standardowo na wiekszosci plyt sa dwa kontrolery IDE:

Primary i Secondary, kazdy z nich moze obsluzyc dwa urzadzenia, Master I slave, czyli razem mozna podpiac 4 urzadzenia

Na urzadzeniach z tylu masz zworke ktora nalezy ustawic na Master, badz Slave

Reasumujac na kanale Primary, mozesz miec dwa napedy jeden jako Master (ten na koncu tasmy) drugi jako Slave (ten na srodku tasmy).Z regoly tak sie podpina. I tak samo z kanalem Secondary.

To tak pokrotce i moga to byc tylko wrozby, bo nawet nie napisales jaka to plyta glowna...
mettal
Dodano
04.03.2006 00:57:21
kurde przypomniało mi sie źe kumpel ma taki sam problem i niepotrafi sie z tym poradzić komp nie widzi mu ani dvd ani nagrywarki w systemie a stało sie to nagle wszystko było ok i nagle pyk i nic niema a jak w biosie ustawie źeby np czytał najpierw z cd romu bo chciałem na nowo zainstalować win to pisze cd rom failed , zresztą stacja dyskietek tez nie działa , jak ktoś mugłby odpowiedziedzieć co zrobić było by super , bo chciałby on chociarz na nowo system wgrać ale jak jak źadna stacja nie działa :?: :?: :?:
rutkow
Dodano
04.03.2006 00:33:15
SDM:
czy BIOS widzi sprzęt :?: jak masz połączonę napędy :?:

niewiem czy widzi bios napędy jak to ma wyglądać
napędy są podpięte taśmą i do plyty gl najgorsze źe trzeciego gniazda niema
odpiolem nową nagrywarke i zapnołem spowrotem do cd i wszystko jest jak bylo
HRABIA
Dodano
03.03.2006 23:24:03
czy BIOS widzi sprzęt :?: jak masz połączonę napędy :?: