System nie może się zalogować
Od Krzysztof1
Postanowiłem napisać wstęp do poniższych postów, aby oszczędzić czas przeglądającym ten temat.
Uszkodzenie PC postępowało stopniowo. Przez okres miesiąca albo dłużej otrzymywałem komunikaty które jak sadziłem
dotyczą problemów z nowo instalowanymi programami lub sterownikami. Następnie coraz częściej logowanie kończyło się czarnym ekranem z kursorem myszy i bez żadnego komunikatu. Później logowanie kończyło się niebieskim ekranem z opisanymi poniżej parametrami błędów. Sądziłem że mam problem z pamięcią, dyskiem, zasilaczem, wirusem na dysku lub
w BIOS. Na koniec okazało się że problem był spowodowany uszkodzeniem kondensatorów na płycie głównej.
Jeżeli was to interesuje, to przeczytajcie poniższe posty.
==========================
===========================
============================
Proszę o pomoc.
--------------------------------------------------------------------------------
PC ma 4 lata. Płyta Soltek’a na czipsecie VIA KT400A, procesor AthlonXP1800, 512 RAM, kartę GF4 na AGP, zintegrowaną kartę dźwiękową VIA AC97. Dwa miesiące temu chciałem wstawić do PC kartę dźwiękową Aureal Vortex. Po jej wstawieniu
w Menadżer Urządzeń znikała karta zintegrowana, więc usunąłem Aureal. Więcej grzechów dotyczących sprzętu nie pamiętam. Ostatni WinXp prof. i oddzielnie SP2 zainstalowałem rok temu.
--------------------------------------------------------------------------------
Trzy tyg. temu logowanie Wxp. zakończyło się czarnym ekranem z widocznym jedynie kursorem myszy. Od tego czasu
zdarzało się to coraz częściej. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu PC, system w końcu się logował i zgłaszał błąd.
Poniżej typowy wpis w dzienniku zdarzeń: „System odzyskał sprawność działania po poważnym błędzie”.
Sygnatura błędu
BCCode : 1000008e BCP1 : C000001D BCP2 : 80571C8D BCP3 : F6134C3C
BCP4 : 00000000 OSVer : 5_1_2600 SP : 2_0 Product : 256_1
Następujące pliki zostaną dołączone do tego raportu o błędach:
C:\DOCUME~1\KRZYSZ~1\USTAWI~1\Temp\WER6fc2.dir00\Mini073107-02.dmp
C:\DOCUME~1\KRZYSZ~1\USTAWI~1\Temp\WER6fc2.dir00\sysdata.xml
Identyfikator zdarzenia 1003
Kategoria (102)
Nazwa firmy Microsoft Corporation
Nazwa pliku faultrep.dll
Nazwa produktu System operacyjny Microsoft Windows
Typ Błąd
Źródło System Error
Uznałem, że winne są nowo zainstalowane sterowniki VIA, ale ich podmiana na starsze nic nie dała.
Zainstalowałem system na nowo, ale problem nasilał się. Musiałem logować się w trybie awaryjnym.
System pracował niestabilnie i nawet w tym trybie resetował się.
Nie mam programu antywirusowego i nie jestem podłączony do sieci. BIOS ładuje ustawienia optymalne.
Uznałem, że winny jest jakiś wirus, który został na partycji D. Postanowiłem zainstalować system jeszcze raz.
Instalator WinXP skasował obie partycje. Zmieniłem ich rozmiar i sformatowałem partycję C.
W trakcie instalacji system znów się resetował. Po następnym restarcie otrzymałem niebieski ekran z komunikatem: PFN_LIST_CORRUPT
***STOP: 0x0000004E (0x00000099, 0x0000AF63, 0x00000000, 0x00000000)
Rozpoczynanie zrzucania fizycznej pamięci. Zrzut pamięci fizycznej został zakończony.
Następny niebieski ekran: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
***STOP: 0x0000000A (0x00000001, 0x00000002, 0x00000001, 0x804E9419)
Następny STOP: 0x0000000A (0x50004434, 0x00000002, 0x00000001, 0x8062FC30)
Następny STOP: 0x0000008E (0xC000001D, 0x804F58A3, 0xF8A01B64, 0x00000000)
Po kilku próbach udało mi się zainstalować WinXP. Nie instalowałem sterowników, SP2 ani żadnego programu.
Zaraz po instalacji dostałem komunikat: System odzyskał sprawność działania po poważnym błędzie - z parametrami :
Identyfikator zdarzenia 1003, Kategoria (102), Nazwa pliku faultrep.dll
a potem jeszcze kilka identycznych – różnią się tylko sygnaturą błędu.
W dalszym ciągu PC resetował się z niejasnych dla mnie powodów. Czasem przy próbie otworzenia niewielkiej
windows’owej aplikacji lub pliku. Nie miał na to wpływu czas pracy. Komunikat o błędzie otrzymywałem tuż po
zalogowaniu i czasem w trakcie pracy.
Ostatnio zgłaszał:
Aplikacja savedump.exe nie została właściwie zainicjowana (0xC0000005).
Kliknij OK aby ją zakończyć. Kody błędu zmieniały się np. (0xC000001d).
Po takim komunikacie proponował logowanie w trybie awaryjnym, ale i to okazywało się niemożliwe. Obecnie nawet
nie dostaję żadnych komunikatów. Wygląda to tak jakby z kolejnymi logowaniami tracił jakieś pliki.
Podstawiłem dysk z systemem Win95 z innego PC. Po planszy z logo Windows, ujrzałem czarny ekran z komunikatem:
„Podczas inicjalizacji urządzenia IOS: Błąd ochrony systemu Windows. Należy ponownie uruchomić PC”.
Po reset proponował logowanie w trybie awaryjnym, ale nie skorzystałem bo przypuszczam że tak jak z WinXP w końcu wykończy też W95.
RAM = 2 x 256MB. Uznałem że nie mogły polecieć obie i wyjmowałem je na zmianę. Nie było zmian w zachowaniu PC.
Czy taki test wystarczy?
Zasilacz do płyty Soltek SL KT400A Model: 250 x 1 ATX 2,03 (P4) 300W.
DC output: +3,3V, +5V, +12V, -5V, - 12V, +5V SB.
1) W SETUP na karcie SmartDoc AntiBurn Shield mam następujące napięcia
2) Te same napięcia z instrukcji do płyty głównej
____________1) z Setup w PC__2) z instrukcji
_CPU Vcore_____+ 1,568 V_____+ 1,680 V
____+ 2,5 V_____+ 2,528 V_____+ 2,504 V
____+ 3,3 V_____+ 3,344 V_____+ 3,408 V
____+ 5,0 V_____+ 5,187 V_____+ 5,126 V
___+ 12,0 V_____+ 12,160 V____+ 11,187 V
___- 12,0 V_____- 11,721 V_____- 11,972 V
___VDIMM_____+ 2,512 V_____+ 2,480 V
____5V SB_____+ 5,053 V _____+ 5,164 V
____Battery_____+ 3,872 V_____+ 3,296 V
W tym wykazie brak napięcia (-5 V), a jest dodatkowe (+ 2,5 V).
Jedyna większa różnica to na (+12 V).
Zasilacz posiada dwie wtyczki, podstawową i wtyk (x 4) z dodatkowym napięciem 12 V.
Nie mam podobnego na podmianę. Mam woltomierz. Czy napięcia można sprawdzić po odłączeniu zasilacza?
-------------------------------------------------------------------------------
Czy istnieją wirusy instalujące się w BIOS’ie ?
Odpowiedzi: 11
I znowu mi się udało. Okazuje się że kupiłem dobre kondensatory - na 105 st.C, 16V, po 1,20 zł. za sztukę.
Nie wiem wprawdzie dlaczego stare poleciały, ale mam nadzieję że nowe pochodzą dłużej.
Mam też doświadczenie i będę wiedział co robić gdy spuchną następne. Pozdrawiam. Krzysztof.
------------------------------------
Zapomniałem dodać ,że te kondensatory powinny być takie by wytrzymywały dużą temperaturę ,z reguły mają oznaczenia 102stC .Jeśli kupiłeś zwykłe, to mogą zwyczajnie wyschnąć.
Na marginesie . Na Allegro gość sprzedaje kondensatory do płyt
Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc.
Wymieniłem te 8 kondensatorów i PC ruszył. Nie zgłasza żadnych błędów i mam nadzieję że tak już zostanie.
Byłem zaskoczony, gdy sprzedawczyni w sklepie wyraziła przypuszczenie, że pewnie potrzebuję te kondensatory do płyty głównej. Okazuje się że wiele osób wymienia elektrolity na płytach. Nie przypuszczałem że jest to tak częste uszkodzenie.
W sklepie nie było kondensatorów na 6,3V, więc kupiłem na 16V. Z biedą, ale zmieściły się. Przed wlutowaniem, sprawdziłem czy te nowe nie mają przerw i czy nie straciły pojemności.
Używałem zwykłej 80 watowej lutownicy, ale rzeczywiście jest to jubilerska robota. Niektóre ścieżki leżą tak blisko,
że musiałem używać lupy o dużym wzmocnieniu. Jeżeli ktoś nie ma dłuższej praktyki w lutowaniu, niech lepiej
dla wprawy wymieni kilka kondensatorów na starej, zepsutej płycie.
Jest też bezpieczniejszy sposób. Należy wielokrotnie ścisnąć kombinerkami kondensator w celu oddzielenia nóżek od folii aluminiowej w kubku. Delikatnie ściągnąć kubek i dolutować nowy kondensator do nóżek starego (pamiętać o polaryzacji).
Dobrze by było i tę czynność potrenować na jakiejś starej płycie.
Oczywiście, ta wymiana nie musiała skończyć się tak szczęśliwie. Płyta mogła mieć przecież inne uszkodzenia.
Cieszę się jakbym zarobił 1000 zł, ponieważ pewnie nie skończyło by się na wymianie samej tylko płyty. Do nowej zapewne
nie pasował by zasilacz, procesor, RAM, a możliwe że i karta graficzna (na AGP). Przy okazji dowiedziałem się jak sprawdzać dysk, pamięć, resetować BIOS.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Krzysztof.
Istnieją pomiary pojemności kondensatorów o raz pomiary ich ew upływności czy zwarcia , ale z reguły po ich wylutowaniu z płyty . Jeśli na płycie jest 30-40 kondensatorów , to opłaca się je wymienić , najlepiej wszystkie, tylko wtedy , gdy potrafisz to zrobić sam . Koszt elementów + wymiana w warsztacie, może kosztem zbliżyć się do ceny używanej , dobrej płyty głównej.
Czy istnieją testy które mogą potwierdzić że uszkodzona jest płyta ?
1. MBR można usunąć - np. Ranishem - a potem odtworzyć ppoleceniem konsoli - fixmbr ( zostaw to jednak na koniec ).
2. Ja jestem taki elektortechnik jak z koziej dupy trąba wiec na większość pytań o kondensatory nie odpowiem.
Wymienić je można - koszt to parę zł od sztuki + lutownica na rozgrznae powietrze ( można samemu, można dać jakiemuś znajomemu mniej lub bardziej warsztatowi - nie musi być serwis komputerowy - zwykły RTV wystarczy ).
Dopiero po takiej wymianie bym sie brał za sprawdzanie reszty.
Witaj Rebe
Sprawdziłem dysk testem od producenta i jedną kość pamięci. Błędów nie ma. Zasilacza nie mam jak podmienić.
Pozostaje jeszcze sprawdzenie tablicy MBR programem a-vir. Czy każdy program a-vir sprawdza również tablicę MBR ?
Czy nie można wykasować wszystkiego z tablicy ?
-------------------------------------------------------------------------------
Przyjrzałem się jeszcze raz płycie i jednak zauważyłem niepokojące zmiany.
Jest na niej 30 – 40 kondensatorów elektrolitycznych. Niektóre kubki (aluminiowe obudowy) mają denka podzielone
na trzy – cztery segmenty. Jest 9 kondensatorów 1000 mikro F / 6,3V. Okazuje się, że osiem z nich ma denka lekko
wybrzuszone, a na dwóch z nich zauważyłem żółte plamki, które mogą być zaschniętym elektrolitem.
Jeżeli są uszkodzone, to czy spowodował to jakiś inny błąd (np. wzrost napięcia). Czy można to jakoś sprawdzić ?
Czy płyta Soltek’a jest zbudowana z elementów słabej jakości, czy po prostu miałem pecha.
Czy istnieją testy które mogą potwierdzić że uszkodzona jest płyta ?
Wirusy na dysku po formacie ?
Nawet nie tylko teoretycznie mogą byc - są tkaie, które w mbr-ze sięm ieszczą, ale to już inna bajka.
Co do 0x4e porównaj: http://support.microsoft.com/?kbid=291806&sd=RMVP ( XP to to smao co w2k jeżlei o zasadę chodzi ).
Zostaje - to już o tym "innym dysku" mozliwość jakiegoś problemu z kontrolerem IDE ( może tylko z tasmą ), choć objawy raczej nie całkiem typowe by były.
Jeszcze raz Krzysztof1
Dysk z systemem Windows 95 to inny dysk, z innego PC.
Organoleptycznie płyta wygląda dobrze. Pamięć sprawdzę.
Nie rozumiem tego zdania:
Teoretycznie 0x4E może być spowodowany konfliktem z jakimś antywirusem, ale nie napisałeś, żeś go zmieniał, więc to
mniej prawdopodobne.
--------------
Czy dysk po sformatowaniu może jeszcze zawierać wirusy?
-------------
Mam ochotę podmienić Ami BIOS. Czy mógłbyś podpowiedzieć jak to zrobić ?
---------------
Od tyłu:
1. Istnieją.
2. Całkiem to nie, bo jakieś obciążenie musi dostać. Te 12V jest mocno zaniżone w stosunku do normy, ale bez miernika i tak nie stwierdzisz czy to prawdziwa wartość ).
3. Taki test nie wystarczy - użyj memtesta czy czegoś podobnego dla obu, ew. potem pojedyńczo.
4.Stan dysku sprawdzałeś (najlepiej czymś od producenta)? Komunikat w9x moze wskazywac na problem z nim, ale to nie przesądzone.
5. Organoleptycznie sprawdzałeś stan kondensatorów na płycie ?
6. Teoretycznie 0x4E moze być spowodowany konfliktem z jakimś antywirusem, lae nie napisąłeś, żeś go zmieniał więc to mniej parwdopodobne.
Rekapitulując - wydaje mi się, że poza dogłębnymi testami sprzetu ( dysk, RAM ) + jednak podstawieniem zasilacza + obejrzeniem stanu płyty nic się nie uradzi. Za dużo możliwości w grę wchodzi bym się podjął "strzelania".
Strona 1 / 1