sygnały dźwiękowe płyty głównej
gdzie mogę znaleźć ich znaczenie?
btw, u mnie przy uruchamianiu kompa jest jeden długi, dwa krótkie, wie moźe ktoś co to oznacza?
dzieki, pozdrowionka!
btw, u mnie przy uruchamianiu kompa jest jeden długi, dwa krótkie, wie moźe ktoś co to oznacza?
dzieki, pozdrowionka!
Odpowiedzi: 12
To piszczenie to są komunikaty BIOS–u. W zaleźności od biosu (Phoenix, Award, Ami) róźna ilość sygnałów o róźnej długości oznacza co innego – brak problemów lub teź problemy : koścmi pamięci, kartami itp. Więcej na ten temat moźesz przeczytać w najnowszym Komputer Świecie, a jak chcesz – to Ci o tym krótko napiszę.
Aha! Jeźeli masz BIOS AMI lub AWARD – to 1 długi i 2 krótkie oznacza, źe źródłem problemu jest karta graficzna.
Aha! Jeźeli masz BIOS AMI lub AWARD – to 1 długi i 2 krótkie oznacza, źe źródłem problemu jest karta graficzna.
To piszczenie to są komunikaty BIOS–u. W zaleźności od biosu (Phoenix, Award, Ami) róźna ilość sygnałów o róźnej długości oznacza co innego – brak problemów lub teź problemy : koścmi pamięci, kartami itp. Więcej na ten temat moźesz przeczytać w najnowszym Komputer Świecie, a jak chcesz – to Ci o tym krótko napiszę.
Sygnał zazwyczaj występuje jak Bios wykrył zmianę
konfiguracji lub jakiś błąd.Jeźeli wszystko jest wpoźo to powinien być słyszalny tylko jeden sygnał.
konfiguracji lub jakiś błąd.Jeźeli wszystko jest wpoźo to powinien być słyszalny tylko jeden sygnał.
BTW: wiecie co oznacza brak sygnału... problem z głośnikiem :mrgreen:
ja mam ecs i mam jeden sygnał a jeden długi dwa krótkie oznaczają źe masz problem z grafą (CGA)
Ahh, ecs, to tutaj jest problem. Nie martw się dobrze źe chociaź dali płyte w pudełq. Co by było gdyby dali instukcje bez płyty :D
A u mnie kompletna cisza, nic mi nie piszczy przy uruchamianiu kompa (mam plyte intela – ale jaka, to nawet nie wiem :wink:
a co do konfigu sprzętu z którym się mocuje i dać mu rady nie mogę, to wygląda on następująco:
MB: ECS K7VTA
P: Celeron 1GH
G: GF2 MX 32 RAM
RAM: 256 DDR
a w instrukcji płyty "gównej" nic nie ma o sygnałach, zresztą czego się moźna spodziewać po ecs :/
pozdrowionka!
MB: ECS K7VTA
P: Celeron 1GH
G: GF2 MX 32 RAM
RAM: 256 DDR
a w instrukcji płyty "gównej" nic nie ma o sygnałach, zresztą czego się moźna spodziewać po ecs :/
pozdrowionka!
heh, nienazbyt zupełnie myśl swą przekazałem – chodziło mnie o to źe takowe sygnałki pojawiają się przy PRÓBIE odpalenia kompa, daley dzieje się nic, ino mryga dioda pałeru...
To jest chyba oznaczenie karty graficznej, sprawdz czy jest dobrze zamocowana, kable czy sa dobrze podpiete.
Napisz jeszcze jaką masz płytę, bo płyty innych producentów piszczą inaczej. Poza tym sprawdź czy piszą o tym w instrukcji obsługi.
u mnie są dwa krótkie, i tak ma być... :wink:
Strona 1 / 1