Swiezy XP a naped DVD
Witam!
Jestem swiezym uzytkownikiem i od razu zwracam sie do was z prosba o pomoc
Po zainstalowaniu XP-ka moj naped DVD przestal dzialac, tzn. nie calkowicie tylko ze nie odtwarza on zadnej plyty dvd a kazda inna
cd normalnie czyta. Po podlaczeniu tego napedu u kolegi okazalo sie ze u niego wszystko ladnie smiga i czyta kazda plyte.
Jezeli mozecie mi cos poradzic co to moze byc i jak to naprawic to ODPISZCIE
Pozdrawiam !
Odpowiedzi: 2
Region jest ustawiony na Polske i jezeli dobrze pamietam jest to region 2. A powiedzcie mi czy to moze byc od tego ze nie sa zainstalowane sterowniki od plyty glownej ???
Sprawdź jaki i czy masz ustawiony region dla tego napędu w systemie.
Region znajdziesz , jak klikniesz prawym klawiszem myszki na napęd i wybierzesz właściwości
Strona 1 / 1
<p>A jak napęd DVD podpięty do kompa:</p><p>Spróbuj tak:</p><p>II kanał IDE zworka na napędzie na Master i wpięty na ostatniej wtyczce taśmy - <b>sprawdź jak jest sam na taśmie</b>,wymień taśmę sygnałową na nową najlepiej 80 żyłową.Jak teraz dobrze i masz drugi napęd CD/DVD ustaw zworkę na nim na Slave i podepnij do środkowej wtyczki tej taśmy i zobacz.<br></p><a href="http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=42381">MONTAŻ NAPĘDÓW</a><p><b>Wgraj stery do płyty głównej.<br> </b></p>
<P>JNJN skoro napęd czyta płytki CD, znaczy, jest wykrywany przy starcie i w systemie. Manipulacje zworkami nic nie dadzą. Ponadto jesli na innym komputerze czyta oba rodzaje nośników , to problem moim zdaniem tkwi w systemie, a nie w samym sprzęcie ,czy w błędnym podpinaniu napędu do kompa.</P>
<p>Seeker, niech sprawdzi wszystko łącznie z prawidłowym podpięciem napędu.</p><p>Wgraj <b>ASPI 4.71.2</b>. </p>