Swiecąca mysz
Czy to normalne,źe mysz optyczna po wyłączeniu listwy zasilającej kompa nadal świeci.Jeźeli tak to zasila ją chyba bateria.Czy jej (baterii)to nie zaszkodzi ?
Odpowiedzi: 4
Ja takźe polecam koźystac z listw zasilajacych. Gdybym od początku, jak mam kompa uźywal tego znakomitego uźadzenia to mialbym jeszcze pierwszy zasilacz :)
W komputerach zbudowanych wg. standartu ATX jest to normalne. Poprostu zasilacz zawsze podaje napięcie na płytę główną jeśli do zasilacza dochodzi 230V i nie jest wyłączony wyłącznik na zasilaczu ani na listwie zasilającej. Głównym powodem jest sposób w jaki zostało zrealizowane inicjowanie staru komputera, w obudowach AT był włącznik dwupozycyjny (taki jak np. od włanczania światła w pokoju) poprzez który płynął prąd, w momencie włącznia na pozycje ON przełącznik przekazywał napięcie do układów zasilacza i dalej do komputera. W standardzie ATX włącznik nie ma pozycji ON i OFF, jego zadaniem jest zewrzeć na krótką chwile mase i pin "Switch ON" na płycie głównej – to powoduje rozruch.
Polecam korzystać z listw zasilających i wyłączać taką listwe na czas kiedy nie korzystacie z komputera.
Polecam korzystać z listw zasilających i wyłączać taką listwe na czas kiedy nie korzystacie z komputera.
Marianer
Jak mysz ma wyłącznik pod spodem to ją wyłączaj jak nie uźywasz, bo jak tego nie zrobisz to mysz czerpie energie z baterii i szybciej się bateria rozładuje.
Najlepiej stosować akumulatorki i kupić ładowarke i ładować.
Marcin.mb
W większości płyt głównych porty PS2 są zasilane nawet jak wyłączysz kompa,niektóre płyty główne posiadają zworke na płycie głównej która odcina zasilanie do portów PS2,robi się to z myślą źeby budzić kompa myszą lub klawiaturą.
Tak więc zobacz w ksiąźce od płyty głównej moźe jest ta zworka to przestaw jak niema to nic nie zrobisz – zostaje wyłączać na listwie.
Jak mysz ma wyłącznik pod spodem to ją wyłączaj jak nie uźywasz, bo jak tego nie zrobisz to mysz czerpie energie z baterii i szybciej się bateria rozładuje.
Najlepiej stosować akumulatorki i kupić ładowarke i ładować.
Marcin.mb
W większości płyt głównych porty PS2 są zasilane nawet jak wyłączysz kompa,niektóre płyty główne posiadają zworke na płycie głównej która odcina zasilanie do portów PS2,robi się to z myślą źeby budzić kompa myszą lub klawiaturą.
Tak więc zobacz w ksiąźce od płyty głównej moźe jest ta zworka to przestaw jak niema to nic nie zrobisz – zostaje wyłączać na listwie.
mam myszke świecącą ale świeci po wyłączeniu kompa, a gdy wyłącze listwe to juź nie.
Tez mam pytanie czemu świeci jeźeli komputer jest wyłączony a listwa jest włączona przecieź jest podłączona do komputera??
Tez mam pytanie czemu świeci jeźeli komputer jest wyłączony a listwa jest włączona przecieź jest podłączona do komputera??
Strona 1 / 1