svchot.exe – pomocy!

Witam!

Problem mam nastepujacy:
File: C:WINDOWSsystem32svchot.exe–>(FSGPE)
Virus: Backdoor:Win32/IrcContact.3_0

Wykrywa mi to skaner mks vir online ale nie moze usunac bo to do systemu sie odnosi. Northon antivirus 2003 nie wykrywa.

Czy wie ktos jak usunac to cholerstwo. Co jakies 3h nie chodzi mi net. Wyglada jakby nie bylo dostepu jednak takie programiki jak gg chodza nadal.
Odcialem dostep svchost poprzez firewalla ale nie wiem czy to ma jakis zwiazek.

Ogolnie prosze o pomoc
pozdro

Odpowiedzi: 5

I jak, pomogło ?

Bo na francuskojęzycznych stronach plik svchot.exe wymieniany jest w kontekście wirusa welchia.b. Więc – moźe zastosuj na wszelki wypadek jakieś narzędzie typu wechiaFIX oraz zrób update windowsa.

Z kolei ten IrcContact jest opisany np. przez Pest Patrola , lecz nie ma wzmianki o pliku svchot. Usuwanie– tak jak pisali rebe i elnino: wyłączone przywracanie systemu, tryb awaryjny.
Blazkowicz
Dodano
12.10.2004 13:28:51
Oba pliki weg. w uruchom wpisz regedit – potem wciśnij F3 – w okienku, które się pokaźe wpisz svchoti kliknij szukaj – kaźdy wpis znaleziony z tą nazwą plik czy z rozszerzeniem .exe czy.dll usuń – operację powtarzaj do zaknczenia wyników wyszukiwania.
Rebe
Dodano
11.10.2004 20:28:26
to na pewno jest svchot!
nie orientuje sie za bardzo jak sie usowa wpisy z rejestru – prosze o pomoc
wylaczylem juz jako proces.
Jesli chodzi o skasowanie to w katalogu win32 znajduje sie 2 pliki takie jak svchot.exe i dll
co z tym dll?
pozdro
Mauzer
Dodano
11.10.2004 20:24:52
EL NINO:
Jesli to rzeczywiscie svchot.exe a nie svchost.exe, to nie jest to plik systemowy. CTRL+ALT+DEL i wylacz ten proces a pozniej usun plik z dysku i z rejestru wszystkie do niego odwolania.

Wyłączywszy uprzednio "przywracanie systemu", o ile jest właczona ta funkcja.
Rebe
Dodano
11.10.2004 20:21:52
Jesli to rzeczywiscie svchot.exe a nie svchost.exe, to nie jest to plik systemowy. CTRL+ALT+DEL i wylacz ten proces a pozniej usun plik z dysku i z rejestru wszystkie do niego odwolania.
EL NINO
Dodano
11.10.2004 20:09:22
Mauzer
Dodano:
11.10.2004 20:00:57
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1