svchost.exe
jak w temacie, mam coś takiego na kompie, dzisiaj robiłem system i nie wiem skąd się to wzięło, na stronie mksvir wyczytałem źe jest to robal jakiś, jednak nie ma opisane jak to wywalić, skaner online tesh nic nie pomógł, mam zainstalowana pandę i ona tesh tego nie widzi, jak to wywalić bo zabiera duźo CPU
Odpowiedzi: 11
dzięki el nino, klarownie i zrozumiale :D
neo, svchost to zwykly proces systemowy, obojetnie co kto pisze na ten temat. Czasami jednak jak mozna przeczytac w necie, zapisywany jest na dysku identyczny plik (o takiej samej nazwie), ale w innym miejscu. Wyszukaj jesli chcesz, gdzie u Ciebie znajduje lub znajduja sie plik/pliki svchost. Poza tym, zwiekszone uzycie CPU przez taki systemowy proces moze byc spowodowany podczepieniem sie pod niego jakiegos wirusa/trojana. Czyli dalej nie jest to wirus a proces systemowy wykorzystywany przez smiecia.
Podawalem juz na forum nazwe programu dzieki ktoremu mozna przesledzic jakie pliki powiazane sa z poszczegolnymi, uruchomionymi procesami a w ten sposob dojsc do tego przez co ociazony jest procesor. Program nazywa sie Process Explorer. Poza tym rejestr. Rejestr i jego klucze RUN, RUNONCE, itd.
Podawalem juz na forum nazwe programu dzieki ktoremu mozna przesledzic jakie pliki powiazane sa z poszczegolnymi, uruchomionymi procesami a w ten sposob dojsc do tego przez co ociazony jest procesor. Program nazywa sie Process Explorer. Poza tym rejestr. Rejestr i jego klucze RUN, RUNONCE, itd.
Moźe masz za duźo usług włączonych albo jakieś urządzenie/program powoduje to nienormalne zachowanie procesora ? Nie mam pojęcia szczerze mówiąc. A w trybie awaryjnym dla pewności czymś przeskanuj.
skoro jest tak jak mówisz z tym uruchomieniem przez uźytkownika, to pewnie masz rację, ale co moźe być przyczyna takiego wykorzystania CPU? :roll:
Ja wprawdzie nie Rebe ale to co widać w Twoim załączniku wygląda normalnie (z wyjątkiem tego wykorzystania procesora). Wirusa moźna poznać po tym, źe svchost jest uruchomiony przez uźytkownika a u Ciebie tak nie jest.
http://www.mks.com.pl/cgi–bin/htsearch?config=htdig&restrict=&exclude=&words=SVCHOST.EXE&method=and&format=builtin–long&sort=scoretutaj nie róźni się źadną literką, nazywa się dokładnie tak jak u mnie, a ty Rebe nie ściemniaj tylko napisz co i jak, po wpisaniu a goglarkę SVCHOST.EXE na drugim miejscu jest link do jakiejś strony po angielsku, którego niestety nie znam. Poniźej jest link do jakiegoś forum, gdzie ludzie się wypowiadają źe to jest jednak jakiś syf, jeźeli wiesz o co z tym chodzi to poprostu powiedz a nie pouczaj mnie proszę, źebym czytał dokładnie to o czym piszę. Wpisałem w wyszukiwarkę mks dokładnie to co jest u mnie, drukowanymi literkami, wyskoczyło to co jest w podanym linku, to chyba są powody do niepokoju mądralo :roll:
Jeśli svchost znajduje się w katalogu Wins to jest to wir
Scvhost.exe – plik wira
svchost.exe – plik systemowy
Svch0st.exe – plik wira
Svchosl.exe – plik wira
Svch0st.exe – plik wira
Svchosl.exe – plik wira
Są to standardowe procesy Windowsa, tylko w nich najczęściej chowaja się wiry :twisted:
no ja terz mam te procesy to w koncu jest wirusik czy nie?
Jak juź siejesz panikę to moźe...... czytaj dokladnie to o czym piszesz , od tego co wyczytałeś na stronie mks–a rózni się jedną literą.
Moźe warto byś poczytał co jest w 2 linku wyrzucanym przez google po wpisaniu " svchost.exe" ? – nawet na stronę nie musisz wchodzić – wystarczyć powinno to co się jako anons pokazuje.
Moźe warto byś poczytał co jest w 2 linku wyrzucanym przez google po wpisaniu " svchost.exe" ? – nawet na stronę nie musisz wchodzić – wystarczyć powinno to co się jako anons pokazuje.
Strona 1 / 1