svchost.exe mnie wykonczy finansowo

Mam dostep do internetu przez tel. komorkowy i licze kazdy kb wyslany i odebrany (WindowsXP).
PROBLEM:
Caly czas "svchost.exe" ciagnie dane z internetu. W "ZoneAlarm" sa widoczne dwie ikony tego programu pod nazwa "Generic Host Process for Win32 Services" i jedna z nich ostro "jedzie".
Wylaczylem "Aktualizacje Automatyczne" w panelu sterowanie i w uslugach tez musialem wylaczyc automatyczna aktualizacje i ustawic na reczne wlanczanie, ale to nie pomaga. Mam program antywirusowy i zainstalowalem dodatkowo Pande, wiez wirusa wykluczam –raczej.
Co mam zrobic, zeby miec kontrole nad tym co pobiera moj komp? BARDZO PROSZE O POMOC (obecnie nie moge miec innego dostepu do internetu). Artur

Odpowiedzi: 5

Wreszcie sie udało!!! Zainstalowałem Windows Worm Doors Cleaner i spokój. To co El Nino napisał to prawda, ale miałem to wyłączone, u mnie problemem był chyba port 135 DCOM RPC. Niewiem co za cholerstwo (mam łatke na Blastera wiec to raczej nie on), moźe to jakiś inny problem w kazdym razie ja mam spokój.
THX za rady.
urzedas
Dodano
21.01.2005 21:46:48
urzedas:
Generic host process for win32
(...)
Na wszystkich forach mówią źe to wirus, MIcrosoft coś szpieguje
Zaden wirus i M$ nic nie szpieguje. Pewnie chce sie laczyc z adresem 239.255.255.250 ?
"Generic Host Process for Win32 is the Microsoft Windows component your browser uses to perform DNS lookups"

Wylacz usluge "Universal Plug and Play".
EL NINO
Dodano
21.01.2005 02:10:48
Nie chcesz nie zmieniaj.

Zapoznaj się z tym tematem i rzuć logiem :

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=19974
MarcinX
Dodano
20.01.2005 22:54:05
Mam dokładnie taki sam problem. Na nowy dysk musiałem nagrać system winxp. Natychmiast zainstalowałem zone alarma security suite, zapuściłem adaware, próbowałem narzedzi microsoftu i nic–komp jest zupełnie czysty. Mimo to Generic host process for win32 (kiedy oczywiście klikam ALLOW) cały czas ciągnie pełną mocą jakieś dane. Nie moźna zablokować, bo wtedy nie moźna przeglądać stron. I kółko się zamyka.
Na wszystkich forach mówią źe to wirus, MIcrosoft coś szpieguje (dodam ze uruchomiłem XP–Antispy i zablokowałem wszystko co sie da)albo źe tak być musi. Moze jednak ktoś miał dokładnie taki sam problem i wie co zablokować.
Co do uwagi o zmianie Zone Alarma–przecieź wina nie leźy po stronie firewalla, i nic nie zmieni kerio czy coś podobnego....
urzedas
Dodano
20.01.2005 22:48:59
Wywal Zone i zainstaluj Outpost lub Kerio firewall.
Dlaczego wykluczasz wira ?
Svchost jest jednym z ulubionych miejsc gdzie lubią siedzieć.
MarcinX
Dodano
16.01.2005 23:54:28
arturz2
Dodano:
16.01.2005 23:48:32
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1