sumowanie w excelu
witam
licze na wasza pomoc, bo jestem bezradna. dostalam maly plik w excelu (cos mi sie wydaje ze to tabela przestawna) w ktorym mam posumowac kolumny (od b do j). jednak chcac zsumowac kolumne b (stosujac funkcje sumy)wynik zawsze wychodzi 0 (co jest oczywiscie bzdura) i dla pozostalych kolum historia sie powtarza. w czego to moze wynikac i jak ten problem rozwiazac.
moze ktos cos pomoze, bo z zaliczenia grozi dwojka ((((((
pozdrawiam
18buzka
p.s moze moge komus wyslac ten plik na maila, bo na forum nie chce mi sie dolaczyc
licze na wasza pomoc, bo jestem bezradna. dostalam maly plik w excelu (cos mi sie wydaje ze to tabela przestawna) w ktorym mam posumowac kolumny (od b do j). jednak chcac zsumowac kolumne b (stosujac funkcje sumy)wynik zawsze wychodzi 0 (co jest oczywiscie bzdura) i dla pozostalych kolum historia sie powtarza. w czego to moze wynikac i jak ten problem rozwiazac.
moze ktos cos pomoze, bo z zaliczenia grozi dwojka ((((((
pozdrawiam
18buzka
p.s moze moge komus wyslac ten plik na maila, bo na forum nie chce mi sie dolaczyc
Odpowiedzi: 4
dzieki bardzo twoja podpowiedz pomogla, po problemie
dzieki raz jeszcze
18buzka
dzieki raz jeszcze
18buzka
mozesz w excelu zastosować "left" albo right" lub przeimportowac do accessa i w kwerendzie aktualizującej uźyć "trim" – usuwa puste znaki (Ltrim or Rtrim czytaj operacje na stringach.
gdzie sa dokładnie te spacje ? z lewej str wartości czy z prawej ?
witajcie
doszlam do tego nie nie moge zsumowac komorek w dodowlej kolumnie, bo wpisujac wartosci do poszczegolnych komorek ktos po wpisaniu wartosci dodawal spacje. jesli usune space ( co recznie nie jest mozliwe z 30.000 komorek) to wszystko gra.
moje pytanie jest
jak usunac spacje, ktore jest wpisana po wartosci w kazdej komorce???
moze teraz ktos mi pomoze:((((((
doszlam do tego nie nie moge zsumowac komorek w dodowlej kolumnie, bo wpisujac wartosci do poszczegolnych komorek ktos po wpisaniu wartosci dodawal spacje. jesli usune space ( co recznie nie jest mozliwe z 30.000 komorek) to wszystko gra.
moje pytanie jest
jak usunac spacje, ktore jest wpisana po wartosci w kazdej komorce???
moze teraz ktos mi pomoze:((((((
Strona 1 / 1