stworzenie LANu z pomocą liveboxa
Ostatnio zainstalowałem sobie liveboxa. Internet działa ok, ale chciałbym mieć połączenie LAN z drugim kompem.
Moja sieć:
[b]Laptop[/b] - komunikuje się z liveboxem bezprzewodowo za pomocą wewnętrznej karcie wifi. System to XP Home, dodatkowo mam Kerio 2.1.5 i Kasperskiego. Standardowa zapora sytemu wyłączona.
Konfiguracja karty sieciowej:
protokół TCP/IP
adres ip: 192.168.1.41
maska: 255.255.255.0
bramka: 192.168.1.1
dns: 192.168.1.1
[b]Komputer stacjonarny[/b] - jest połączony poprzez Ethernet z liveboxem. XP Home, Kerio 2.1.5 i Kasperski. Standardowa zapora sytemu wyłączona.
Konfiguracja karty sieciowej:
protokół TCP/IP
adres ip: 192.168.1.40
maska: 255.255.255.0
bramka: 192.168.1.1
dns: 192.168.1.1
[b]Livebox[/b] - szyfrowanie WPA, włączona lista adresów mac, TV telefonia i video telefonia wyłączone.
Chciałbym laptopowi udostępnić pliki i drukarkę. Foldery na obu kompach mają już status udostępnione. Próbowałem już chyba wszystkimi sposobami :( i nic nie działa. Po wpisaniu w przeglądarkę laptopa ip 192.168.1.40 nic się nie wyświetla. To samo w drugą stronę. Z obu komputerów mogę połączyć się z liveboxem przez 192.168.1.1.
Odpowiedzi: 5
@iyasiu może to wydawać się sztuczką, ale spróbuj tak .
Zresetuj livboxa przyciskiem. Po restarcie i laptop i stacjonarny powinny zgłosić znalezienie sieci .Wtedy zrestartuj i laptopa i stacjonarny .Po paru minutach od ponownego uruchomienia systemów powinieneś widziec zasoby na obu komputerach
Napisz o efektach .dodam tylko,że w liveboxie najlepiej wszystko działa jeśli albo korzystają z kabla , albo z wi-fi .Mieszanka czasami powoduje problemy .Zobacz czy ta rada zadziałała, jeśli nie pomyślimy co dalej.
A net wogóle działa Ci na tych komuterach?
Według mnie nie powinieneś mieć ustawionego DNS-a na LiveBox-a, tylko podaj DNS-y jakie masz od TP-sy.
-
[quote=cybermoon]A net wogóle działa Ci na tych komuterach? [/quote] [quote=iyasiu]Ostatnio zainstalowałem sobie liveboxa. [b]Internet działa ok[/b][/quote] [quote=cybermoon]Według mnie nie powinieneś mieć ustawionego DNS-a na LiveBox-a, tylko podaj DNS-y jakie masz od TP-sy.[/quote] A co maja DNSy to dzialania sieci LAN? iyasiu a możesz pingować kompy nawzajem?
Czy oba komputery należą do tej samej "grupy roboczej"?
no niestety nawet po wyłączeniu firewalli nie działa :( Tematy nie tylko przeglądnąłem ale próbowałem zastosować w praktyce.
-
[quote=iyasiu]Tematy nie tylko przeglądnąłem ale próbowałem zastosować w praktyce.[/quote] Próbowałeś, czy zastosowałes?
A te firewalle masz dobrze skonfigurowane? Przeglądales temat przyklejony w tym dziale o udostepnioanu plików w XP ?
Strona 1 / 1