Strasznie wolno mi pliki ściąga! :(

Sprawa wygląda następująco: Ja mam XP a inni uźytkownicy 9x lub 2000, jeśli odemnie ktoś pobiera plik z LAN–u to jest ok (2–3 MB/s), a le jeśli ja chcę pobrać plik od kumpla to trwa to 183 min (film 699 MB). To nie jest uczciwe! Co mozan z tym zrobić?
Mam sieć 100 mb/s, same switche, karta realtek, XP HE.

Odpowiedzi: 20

..dokładnie.. mam w domu sieć na 4 kompy i wszystkie stoją na XP a tylko mój rzeza pliki po lanie tak wolno (ok 1mb/2min) wpisałem juź wszystkie adresy IP ręcznie serweryu DNS I WINS udostępnianie połączeń itp.. dodam źe mój komp nie jest bezposrednio podłączony do internetu.. ale sam internet przez sieć chodzi dobrze.. jeśli chodzi o pakiety QoS to wszystkie kompy (mój takźe) ma jedynie moźliwośc zainstalowania (usługi, klienta, lub protokołu) i nie sądzę źeby był w tym problem bo inne kompy dobrze transferują pliki pomiędzy sobą.. jakość połączenia na wszystkich kompach jest ustawiona na Auto–negocjacje.. dodam jeszcze źe jako jedyny moj komp ma Lan zintegrowany na płycie (moźe tu błąd ale nie wiem gdzie) i jako jedyny jest podpięty zcrossowanym na Up–linku w HUBie..
mmaryan
Dodano
03.08.2003 17:22:03
Paszczak:
Tak, to QoS blokowało mi przepływ, teraz ściągam 2–3 MB/s, jednocześnie z systemów NT sie wolniej ściąga ale to pikuś w porównaniu z przyrostem szybkości na 9x. Dziękuję wszystkim za pomoc, tire, el zaqrka, zbor.

witam !
qrcze ja xp ciagne po lanie patrzac z menagera zadansiec i srednio wychodzi od 25–35% wykorzystania sieci wiec rozumiem ze to 25–35 MB/s (chyba ze to jest zupelnie inaczej liczone) wiec takie transfery proporcjonalnie liczac to siec 10MB a nie 100MB
PS systemy rozne 98 ,ME,XP
TATOON
Dodano
12.07.2003 01:28:41
Paszczak:
Tak, to QoS blokowało mi przepływ, teraz ściągam 2–3 MB/s, jednocześnie z systemów NT sie wolniej ściąga ale to pikuś w porównaniu z przyrostem szybkości na 9x. Dziękuję wszystkim za pomoc, tire, el zaqrka, zbor.

witam !
qrcze ja xp ciagne po lanie patrzac z menagera zadansiec i srednio wychodzi od 25–35% wykorzystania sieci wiec rozumiem ze to 25–35 MB/s (chyba ze to jest zupelnie inaczej liczone) wiec takie transfery proporcjonalnie liczac to siec 10MB a nie 100MB
PS systemy rozne 98 ,ME,XP
TATOON
Dodano
12.07.2003 01:28:41
ja bym ci radził skontaktować się z siecią,i zobaczyć czy we właściwościach otoczenia sieciowego nie masz Dial–up jak masz to usuń.Moźe cos w konfiguracji zwaliłeś.
Pozdrwiam
command
Dodano
25.06.2003 23:24:10
To jeszcze nie koniec! Problem powtarza się na innych kompach z 9x, ten jeden był wyjątkowy, nie wiem co to moźe być, moźe ktoś jest złośliwy i zapuścił mi trojana? Jest lekarstwo na tki problem: FORMAT C: i po wszystkim, innego rozwiązania nie widzę, gdyby współpraca z LAN była lepsza XP był by najlepszy
Paszczak
Dodano
08.06.2003 17:31:22
Powodzenia,kolego! :D
tire
Dodano
03.06.2003 18:35:55
Paszczak
Dodano
03.06.2003 17:18:31
Napisales ze masz wlaczone QoS (Quality of Service Packet Scheduler) i o ile mnie pamiec nie myli to ta usluga kontroluje ruch w sieci, laczenie sie z uslugami szybkosci przeplywu i nadawanie priorytetow, wiec moze to tutaj masz cos namieszane (zle ustawione) :?: Pozdrawiam
Zibi
Dodano
03.06.2003 02:15:04
zbor:
A jekie macie karty sieciowe i chaby jak 10 a nie 100 to tu jest problem.Pozatym firewalle tez zwalniaja transfer.Najlepiej je powylaczac.

Myślę,źe problem nigdy nie dotyczy tylko firewall`a.Jeźeli jest źle ustawiony i kiepski,to moźe....Gdyby nie inne kłopoty,mógłby to być antywirus.Ale on nie ma ani PF ani AV.
tire
Dodano
02.06.2003 21:52:08
zbor:
A jekie macie karty sieciowe i chaby jak 10 a nie 100 to tu jest problem.Pozatym firewalle tez zwalniaja transfer.Najlepiej je powylaczac.

Myślę,źe problem nigdy nie dotyczy tylko firewall`a.Jeźeli jest źle ustawiony i kiepski,to moźe....Gdyby nie inne kłopoty,mógłby to być antywirus.Ale on nie ma ani PF ani AV.
tire
Dodano
02.06.2003 21:52:08
Sprawdziłem wtyczkę i jest wszystko ok, równierz schwith jest wporządku, zamiast się głowić pójdę na sposób: powiem koledze źeby sciągnoł pliki mi potrzebne a potem ja od niego ściągnę, to duźo prostsze niź kombinowanie z systemem, zaczynam nie lubić XP
Paszczak
Dodano
31.05.2003 13:39:37
Sprawdzilbym rowniez kabel sieciowy – kolejnosc kolorow kabelkow we wtyczce, oraz poprawnosc zacisniecia. Tutaj trzeba sie chwytac nawet nieprawdopodobnych rozwiazan.
EL NINO
Dodano
30.05.2003 22:54:16
Teoria z chahem był chybiona, mam program w najnowszej wersji i jak bylo tak jest czyli wolo ;(
Jakieś inne sugestie? Co moźe zwalniać (kazać zwolnić) sieć do max 1 mbit?
Paszczak
Dodano
29.05.2003 22:28:24
Albo poszukaj tego programu o ktorym wspomnialem, bo warto z tego co wiem, albo sprobuj jeszcze pokombinowac z ustawieniami karty – to half/full duplex.
EL NINO
Dodano
28.05.2003 00:07:33
Albo poszukaj tego programu o ktorym wspomnialem, bo warto z tego co wiem, albo sprobuj jeszcze pokombinowac z ustawieniami karty – to half/full duplex.
EL NINO
Dodano
28.05.2003 00:07:33
Dodam tylko źe nie tylko ja mam problemy z otoczeniem, inni Xpkowcy teź to mają, pliki idą woln niezaleźnie czy ściągam na FAT czy NTFS (systemowa)
W sieci są tylko swithe
Paszczak
Dodano
27.05.2003 23:29:24
Wreście ktoś kto ma o tym pojęcie włączył się do rozmowy. Odrazu zaznaczam źe odemnie się ściąga szybko i to z kaźdego systemu. To ja nie mogę sciągnąć plików do siebie, jęśli chodzi o antyvira to go nie ma tak samo jak firewalla, mam u siebie FTP serwer i włączone QoS, karta jest na fullduplex, nie wiem dlaczego tak się dzieje ale wq.. mnie to
Paszczak
Dodano
27.05.2003 23:24:35
zbor:
A jekie macie karty sieciowe i chaby jak 10 a nie 100 to tu jest problem
Ciekawa hipoteza :D . Czyli w jedna strone robi sie karta lub hub 100Mb a w druga juz tylko 10 :P . Pewnie takie sieciowki na targu kartoflanym widziales.

Paszczak – jesli masz antyvira, to moze na czas kopiowania wylaczaj go. Niektore bardzo zwalniaja wlasnie kopiowanie sprawdzajac w locie dane. Jesli jednak to nic nie da to musisz wiedziec, ze czasami XP ma klopoty z cachowaniem dysku podczas kopiowania plikow tej wielkosci i wtedy moze pomoc program do zarzadzania – O&O Clevercache polecany czesto na Jamie przez "The Dino".
EL NINO
Dodano
27.05.2003 19:31:06
zbor
Dodano
26.05.2003 21:42:09
Źle mnie zrozumiałeś, chodzi o transmisje wewnątrz sieci LAN, internet mam lepiej opanowany dlatego ściągam szybciej od innych z neta. Ale w LAN to mnie .... bierze jak ściągam 20 MB przez 20 min. I to jest problem
Paszczak
Dodano
26.05.2003 20:13:44
Paszczak
Dodano:
18.05.2003 15:28:56
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2