strasznie powolny start systemu

Bardzo wolno uruchamia mi się Windows Xp pro. Pasek startowy(ten niebieski) przelatuje mi ponad 30 razy(a powinien z 3–4x) i to zaraz po instalacji winodwsa. Juź kika razy przeinstalowywałem system i nic. Mam teź nowego kompa. To juź na poprzednim pasek przelatywałe ok 10x. Podobnie dzieje sie na innych dyskach fizyczych. Uzywałem teź róznch programów przyspieszających start i teź nic. pomóźcie, bo juz mnie szlak trafia...

Odpowiedzi: 7

vector – poza tym o czym napisał EL NINO sprawdź docisk taśmy ( dysk i kanał na płycie ), a potem z inną taśmą czasem po dłuźszym uźywaniu mogą mieć luzy.
Rebe
Dodano
17.02.2004 08:18:58
Zworka na dysku lub zworki na dyskach sa zalozone prawidlowo ? Dysk lub dyski ustawione prawidlowo w biosie ? Promary, itd ?
EL NINO
Dodano
16.02.2004 19:01:16
service packa 1 nie mam, ale uwaźam źe on aź takiego wpływu nie ma, pzynajmniej przy moim problemie,

uźywałem BootVisa ale niestety nic nie pomógł, jednak ciekawy mam wykres bardzo długo trwa cekcja disk – aź 43 sekundy(to chyba własnie czas przelatywania niebieskego paska), ponad to driver i prefetching – po 9s a logon+serv ok 12/13s.
bardzo prosz okolejne rady.(moźe coś jest ustawione na skanowanie nie wiem...)
vector
Dodano
16.02.2004 18:42:41
A jeśli nie masz jeszcze zainstalowanego Service Packa 1–szego to zainstaluj (jest róźnica w szybkości bootowania z i bez niego).
mars28
Dodano
16.02.2004 10:24:09
transfer jest prawidłowy.
Pisąłeś wcześniej, źe uźywąłeś programów przyspieszajacych start, ale nazw nie podałeś – stąd nie iwem czy był i bootvis wśród nich.
Jeźlei nie to go uźyj w trybie optymalizacji, jeźeli tak to uzyj go jako testera – poda co i w jakim czasie ładuje się w chwili startu.
Rebe
Dodano
15.02.2004 12:03:32
bieźący tryb transferu(podstawowy kanał,urządzenie główne): Ultra DMA tryb 5
bieźący tryb transferu(pomocniczy kanał, urządzenie główne): nie dotyczy
Nie wiem czy to jest dobrze, nie znam się na takich ustawieniach takźe powiedzcie czy jest ok
mam ntfs, chciałem jeszcze dopowiedzieć źe komp mi szybciutko chodzi i wszystko jest gites tylko ten start jest cholerniu długi.
Moźe podczas startu system testuje jakieś urządzenia, pamięc czy coś i to jest powodem; tylko ja nie wiem jak się takie rzeczy ustawia.
poradziecie coś
vector
Dodano
15.02.2004 11:59:20
Jeszcze jaki masz system plikow czy fat czy ntfs.Mi na fat przelatywal 13 razy a na ntfs niecale 2.
theboss78
Dodano
15.02.2004 11:10:42
vector
Dodano:
15.02.2004 10:10:04
Komentarzy:
7
Strona 2 / 2