stracone miejsce???
Cześć mam taki problem!
Mam dysk Seagate Baracuda 80GB.Po zrbieni partycji Fdiskiem straciłem 6GB a gdy je zdjąłem to juź ich nie moge odzyskać.Próbowałem nawed pod XP –nic
Pomocy bo nie wiem co zrobić??
Mam dysk Seagate Baracuda 80GB.Po zrbieni partycji Fdiskiem straciłem 6GB a gdy je zdjąłem to juź ich nie moge odzyskać.Próbowałem nawed pod XP –nic
Pomocy bo nie wiem co zrobić??
Odpowiedzi: 13
dzięki brtx za radę ale narazie wszystko mi działa! Jak będzie się sypać to będę wiedziła dlaczego :oops: . Zresztą bez sensu mam teraz utworzyć 8MB "unallo..." na dysku!!?
agi:Spróbj PartitionMagic sprawdzić gdze są te 6GB. Ja po zinstalowaniu tego programu o dziwo zobaczyłam prawie 8 MB "unallocated" (mam dysk 40GB) i program przy pierwszych modyfikacjach parycji zapytał się czy ma wykorzystać ten obszar do danej partycji.
Agi ja bym tego nie ruszal – ostatnio formatowalem i partycjowalem dysk u kulezenki;) i WinXp informuje, ze bierze sobie 8MB na przchowywanie informacji o partycjach. Jest obszar nieprzydzielony, co z reszta widac po zrobienu partycji pod XP.
Do Krystiana: przykro mi stary, ale Twoj dysk ma tyle ile pokazuje windows – tak to juz jest ze producenci przyjmuja ze 1MB=1000kB, a nie 1024kB – tak jak to robi komputer. Innymi slowy oznacza to ze na kazdym 1MB dysku tracisz 24kB od zdeklarowanej przez producenta pojemnosci dysku. Sam mam 40GB a w rzeczywistosci – 38 GB, kumpel 60GB >> 56GB. Chamowa na maxa, ale podpowiem ze LOW FORMAT bedzie dla Ciebie rozwiazaniem (o ile lubisz dyski 80–tki wiszace na scianie).
Ew masz bad sectory :)
Fajnie ale ten dysk ma na prawde 80GB więc tyle musi mieć.Chcę odzyskać te 80GB i wtedy u kumpla pod Xp–kiem zrobimy 4 partycje=Dobrze mówię???
To dlatego źe ludzie z firm produkujących dyski nie umią liczyć i dysk ma w sumie (naprawde) te 72 gb a goście chcąc wyciągnąć troche więcej casy piszą źe ma 80 gb a to dlatego źe liczą tak:
1000 kb = 1 mb
1000 mb = 1 gb :D
1000 kb = 1 mb
1000 mb = 1 gb :D
Wciąź nie wiem jak doprowadzić ten dysk do stanu 80GB.Prosił bym o małą poradę jak to zrobić a później ile zastosować partycji aby wykorzystać dysk jak najlepiej j z jakim programem mam sie pobawić aby tego dokonać.Czy robienie partycji z poziomu Xp to dobry pomysł??
Spróbj PartitionMagic sprawdzić gdze są te 6GB. Ja po zinstalowaniu tego programu o dziwo zobaczyłam prawie 8 MB "unallocated" (mam dysk 40GB) i program przy pierwszych modyfikacjach parycji zapytał się czy ma wykorzystać ten obszar do danej partycji.
Popieram B3ETON–a.Przeliczniki......
Swoją drogą,to dobry dysk,czemu tak ci dokucza te małe kilka MB? 8)
Swoją drogą,to dobry dysk,czemu tak ci dokucza te małe kilka MB? 8)
Tylko źe pio sformatowaniu dysku jest 74gb a gdy był nowy to po formacie było 80gb.Więc???
Tylko źe pio sformatowaniu dysku jest 74gb a gdy był nowy to po formacie było 80gb.Więc???
hehehhe nic nie straciles – proste dzialanie :
1 MB = 1024 KB
pozatym dysk sie dzieli na partycje rzedu 7–10 Gb – na wiekszych partycjach typu 20 GB klaster nie jest zapisywany w pelni.
1 MB = 1024 KB
pozatym dysk sie dzieli na partycje rzedu 7–10 Gb – na wiekszych partycjach typu 20 GB klaster nie jest zapisywany w pelni.
Strona 1 / 1