stracilem pliki rozruchowe i partycje pomozcie

witam
mialem 2 systemy XP i 98 i mozliwosc wyboru systemu. usunalem partycje 98 bo nie chcialem juz miec 98. ustawilem aktywna partycje ta z winxp. stracilem mozliwosc rozruchu systemu, pisze ze nie ma pliku ntldr i innych. probowalem konsoli odzyskiwania i polecenia bootcfg i fixboot ale bez rezultatu. chcialem tez sprobowac fixnbr ale system pisze ze moga zniknac partycje wiec anulowalem. co robic ??????? nie chce stracic danych i partycji. co zrobic zebym mial tylko xp i te partycje dwie co mi zostaly pod xp ?

Odpowiedzi: 9

ejarko:
lepszym rozwiazaniem jest reinstalacja systemu win XP
Bez przesady ejarko. Wystarczy zachowac pliki rozruchowe XPka:
Boot.ini
Bootsect.dos
Ntldr
Ntdetect.com
i jesli jest: Ntbootdd.sys
...mozna nawet formatowac C:, pozniej przeniesc pliki z powrotem i zastosowac fixa z konsoli. To wystarcza.
EL NINO
Dodano
18.10.2004 22:10:24
Witam :D

to co chcesz zrobic

Chcę skasować wszystko na partycji C i pozbyć się Win 98

to dosyc ryzykowna decyzja zwarzywszy na to ze pozniej chcesz kopiowac pliki rozruchowe na partycje c 8)

lepszym rozwiazaniem jest reinstalacja systemu win XP 8)
tylko ze w czasie instalacji najpierw uswasz partycje C wybierajac z ekranu instalacji ta opcje :wink:
pozniej wybierasz "Naprawa systemu Windows Xp" i zaznaczas partycje D gdzie chcesz zainstalowac system
8)

mysle ze to najlepsze rozwiazanie :wink:

pzdr jareek
ejarko
Dodano
18.10.2004 21:50:24
Podłączę się do tematu, bo mam podobny problem.
Na partycji C mam Windows 98 i pliki rozruchowe,
na partycji D Windows XP, który jest systemem domyślnym i który uźywam. Chcę skasować wszystko na partycji C i pozbyć się Win 98. Czy wystarczy, jeźeli przekopiuję pliki ntldr, ntdetect.com i boot.ini z C na D ?
Dlaczego markkk pisze ntldr lub ntdetect, czy jest potrzebny jeden (który?), czy oba pliki ?
Co z plikiem boot.ini, czy potrzebny jest ten czy bootcfg ?
Czy potrzebna będzie konsola odzyskiwania systemu ?
qaz
Dodano
17.10.2004 15:52:22

bardzo sie ciesze 8)
ze moglismy Ci pomoc :P

pzdr jareek
ejarko
Dodano
16.10.2004 18:42:30
copy X:i386 tldr
lub
copy X:i386 tdetect.com

witam
pomoglo wraz z bootcfg

DZIEKI !!!!!
markkk
Dodano
16.10.2004 12:53:59
Rozwiązanie:

Skopiuj z bootowalnej płyty z XP pliki:
ntldr
ntdetect.com
boot.ini
i wrzuć na dysk 'C' (jeśli na tym jest WINDOWS XP)
to załatwi problem.
Jeźli nie masz pliku boot.ini to napisz go sam (np w NOTATNIKU).Powinien wyglądac tak:

[boot loader]
timeout=3
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

i juź nie powinno być problemu :)

pozdro600
onf77
Dodano
15.10.2004 16:26:18
zgadza sie 8)

sam kiedys mialem taka sytuacje :wink:

partycje c (512 mb) ustawilem jako plik wymiany
natomiast system byl na e (bo microsoft rezerwuje d dla cdrom'u)
wszystko pieknie ladnie ale tak :wink:
mysle sobie plik wymiany sformatuje sobie na fat16 :wink:

udalo mi sie to dopiero pod dos'em sjakims programikiem :D no i wlanczam system :P a tu kupa 8)

konsola nic nie pomaga dopiero reinstall :wink: to naprawia

szukam przyczyny tego wszystkiego no i rzeczywiscie gdy ukryte pliki odpowiedzialne m.in. za bootowanie zobaczylem na partycji c szlak mnie trafil :D

pzdr jareek
ejarko
Dodano
15.10.2004 13:58:29
pewnie instalowales 1st win 98 a potem xp :) , w98 siedzial na partycji c: a xp na d: . Na tej partycji z w98 były pliki windowsa xp odpowiadajace za rozruch tj. ntldr , bootsect.dos, boot.ini o ile pamietam. Musisz nadinstalowac windowsa xp na ten co masz ew. naprawic :)
Lezio111
Dodano
14.10.2004 21:39:48

jezeli dobrze zrozumialem chcesz odzyskac XP'ka

ja korzystam z oto takich opcji 8)

– bootcfg /rebuild : Przeszukuje wszystkie instalacje Windows, z których moźesz wybrać którą chcesz dodać
–bootcfg /default : Ustawia domyślny start danej instalacji Windows
–bootcfg /scan : Skanuje wszystkie dyski w poszukiwaniu instalacji Windows i wyświetla rezultaty, z których moźesz wybrać którą instalację chcesz dodać
–bootcfg /list : Pokazuje wejścia aktualnie zlokalizowane w menu startowym
–bootcfg /disableredirect : Wyłącza przekierunkowanie w boot loaderze
–bootcfg /redirect : Wyłącza przekierunkowanie w boot loaderzez określoną konfiguracją

a gdy to nie pomaga to wpisz cos takiego

–expand X:i386plik "ścieźka dostępu do miejsca gdzie plik ma wylądować"

Podmienimy wtedy dany plik z płytki CD Windowsa. Pliki na CD są w folderze i386 jako specjalne spakowane archiwa, których nazwy są prawie identyczne jak oryginałów z wyjątkiem rozszerzenia, w którym pojawia się taka pozioma kreseczka "_". Np. plik explorer.exe na CD jest w archiwum explorer.ex_. Skopiowanie pliku skompresowanego z CD automatycznie dekompresuje ten plik np

expand X:i386explorer.ex_ C:Windowsexplorer.exe

w twoim przypadku zrobilbym cos takiego
pisze ze nie ma pliku ntldr i innych

copy X:i386 tldr
lub
copy X:i386 tdetect.com

gdzie X to litera dysku

mam nadzieje źe uda się Tobie odpalić XP'ka
lub w przyslosci skorzystac z tych informacji unikając tym samym reinstalki :wink:

pzdr jareek
ejarko
Dodano
14.10.2004 19:20:05
markkk
Dodano:
14.10.2004 16:20:18
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1