Sterowniki do zintegrowanego dźwięku na Abit NF–7
Witam!
Czy zintegrowany układ na tej płycie (MPC2) to układ AC97?
Problem opisałem w dziale Windows XP, jednak jego specfika zmienila się w trakcie i obecnie bardziej pasuje do tego działu. Chodzi o to, źe... a zesztą proszę zerknijcie tu:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=195481#195481
I doradźcie...
Czy zintegrowany układ na tej płycie (MPC2) to układ AC97?
Problem opisałem w dziale Windows XP, jednak jego specfika zmienila się w trakcie i obecnie bardziej pasuje do tego działu. Chodzi o to, źe... a zesztą proszę zerknijcie tu:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=195481#195481
I doradźcie...
Odpowiedzi: 6
Ok, dzięki. Zainstalowałem Realteki 3.70 i narazie (tfu, tfu nie zapeszyć :wink:) prblem wydaje się zniknął.
Termi:BRTX... Nie instalowałem paczki nForce z płyty tylko nowszą wersję z netu od razu. Czyli do tego dźwieku będą sterowniki realtek pasować? Tzn mogę mieć zainstalowaną paczkę, ale dodatkowo zamieniony steronik od dźwieku z paczki na nowszy realteka?
Oczywiscie ze tak. Na poczatku swojej przygody z nF tak robilem bo sterownik w paczce nForce do dzwieku byl skopany (wywalal sie przy niekrtorych grach) wiec jechalem nF – AudioDr +Realtek ALC. I wszystko bylo cacy.
Na poczatku instalacji paczki nF odptaszasz Audio Driver, instalujesz, po czym osobna paczka drv od RT.
W nForce jest jeszcze bardziej proste, instalujesz poprostu paczke i tam są stery od sieciówki, dzwięku, GART, kontroler pamięci i dysków...
Nie ma sensu kombinować z nowszymi sterami od Realteka, no chyba źe lubisz komplikować sobie źycie :wink:
Link do tzw. remixów:
http://www.pegasoft.cz/soft_down_free/nForce3.14jRemix.pegasoft.cz.exe
Nie ma sensu kombinować z nowszymi sterami od Realteka, no chyba źe lubisz komplikować sobie źycie :wink:
Link do tzw. remixów:
http://www.pegasoft.cz/soft_down_free/nForce3.14jRemix.pegasoft.cz.exe
BRTX... Nie instalowałem paczki nForce z płyty tylko nowszą wersję z netu od razu. Czyli do tego dźwieku będą sterowniki realtek pasować? Tzn mogę mieć zainstalowaną paczkę, ale dodatkowo zamieniony steronik od dźwieku z paczki na nowszy realteka?
Wcześniej miałem płyte via i tam to było jasne: steronik grafiki, hyperiony 4in1 i sterownik AC97 się instalowało, a tu to juź trochę się gubię (instalowałem tylko nForce i catalysty).
Proszę o łopatologię stosowaną :wink:
Wcześniej miałem płyte via i tam to było jasne: steronik grafiki, hyperiony 4in1 i sterownik AC97 się instalowało, a tu to juź trochę się gubię (instalowałem tylko nForce i catalysty).
BRTX... Nie instalowałem paczki nForce z płyty tylko nowszą wersję z netu od razu. Czyli do tego dźwieku będą sterowniki realtek pasować? Tzn mogę mieć zainstalowaną paczkę, ale dodatkowo zamieniony steronik od dźwieku z paczki na nowszy realteka?
Roznie to bywa... Zobacz do instrukcji obslugi jaka kosc odpowiada za dzwiek (na 90% bedzie to ALC65x).
Z paczka nForce – tu moga byc problemy – bo jak na mojej plycie ta paczuszka instaluje doslownie wszystko (dzwiek, ethernet, i ide) tak u brata na Epoxie (tez NF2) z paczki podchodza jeno serki pod IDE. Do karty uzywa innych sterow i do dzwieku tych od RealTek.
Generalnie – driverki z paczki nForce sa ladniejsze (ladniejszy panel do sterowania dziwekeim) jednakze w porownianiu z RealTekiem oferuja ta sama funkcjonalnosc (equlaizer, presety, otoczenie etc).
Jelsi nie podejdzie paczka, to zainstaluj te od realteka. Proste :)
Z paczka nForce – tu moga byc problemy – bo jak na mojej plycie ta paczuszka instaluje doslownie wszystko (dzwiek, ethernet, i ide) tak u brata na Epoxie (tez NF2) z paczki podchodza jeno serki pod IDE. Do karty uzywa innych sterow i do dzwieku tych od RealTek.
Generalnie – driverki z paczki nForce sa ladniejsze (ladniejszy panel do sterowania dziwekeim) jednakze w porownianiu z RealTekiem oferuja ta sama funkcjonalnosc (equlaizer, presety, otoczenie etc).
Jelsi nie podejdzie paczka, to zainstaluj te od realteka. Proste :)
Strona 1 / 1