Sterownik ekranu przestał odpowiadać.
Gram sobie w FIFĘ 08 i nagle gra się zawiesiła i wyskoczył mi błąd: [url=http://images20.fotosik.pl/18/d1350a9587472bc7.jpg]Kliknij[/url]! Nie mogłem nic zrobić. Komputer nie reagował na żadne przyciski więc zresetowałem kompa. Gdy miał się już pokazywać ekran powitalny (tam gdzie piszę Zapraszamy) pokazał się ekran w którym można było wybrać uruchomienie komputera (W systemie awaryjnym, w systemie awaryjnym z obsługą sieci, w systemie awaryjnym z wierszem polecenie, ostatnia dobra konfiguracja oraz tryb normalny.) Niestety dwie ostatnie opcje nie działały (z powrotem po restart i ten sam ekran). Więc wybrałem tą pierwszą. Wszystko się włączyło i wyskoczyło okno w którym wybrałem "Przywrócenie systemu". Przywróciłem go dwa dni w tył i wszystko działało w porządku.
Drugi dzień... Włączyłem FIFĘ i znowu wyskoczył ten sam błąd. Teraz już niestety nie dało się przywrócić systemu bo i tak było to samo!
Poszukałem trochę o tym problemie w internecie i znalazłem aby pobrać najnowsze stery do danej karty. Zrobiłem to ale jednak nie pomogło. Do tego nie mam głosu. A dziś zauważyłem, że nie mam połowy procesów: [url=http://img2.vpx.pl/up/20091014/0.jpg]Kliknij[/url].
Mój komputer:
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Typ procesora DualCore Intel Pentium D 920, 2800 MHz (14 x 200)
Karta wideo NVIDIA GeForce 7300 GT (256 MB)
Monitor Monitor Plug and Play [NoDB] (1611339397)
Temperatura 36 C (96 F)
Odpowiedzi: 6
Tak. To się zrobiło nagle i nie wiadomo czemu.
To odinstaluj avasta. Rozumiem, że gra wcześniej w tej samej konfiguracji sprzętowej i programowej działała bez problemu ?
[b]chkdsk:[/b] Wszystko jest okey.
[b]Rejestr:[/b] Tutaj także nic ciekawego nie znalazłem.
Przeskanowane foldery/pliki:
- WINDOWS
- Program Files
- Documents and Settings
Zagrożenia brak.
Czekam na inne propozycje...
Skoro wysypują ci się "na dzień dobry" sterowniki Avasta - to krąg podejrzanych mocno się zacieśnia: kolejność sprawdzania: chkdsk , rejestr systemu i skanowanie w poszukiwaniu syfu który mógł przepościć Avast.
W podglądzie zdarzeń znalazłem następujące rzeczy:
[quote]Nie można załadować następujących sterowników startu rozruchowego lub systemowego:
Aavmker4
aswSP
Fips
intelppm
StarOpen
v2imount
[/quote]
oraz
[quote]Model DCOM odebrał błąd „Tej usługi nie można uruchomić w trybie awaryjnym ” podczas próby uruchomienia usługi EventSystem z argumentami „” w celu uruchomienia serwera:
{1BE1F766-5536-11D1-B726-00C04FB926AF}
[/quote]
No niestety więcej nic ciekawego nie znalazłem (jeżeli to w ogóle ma coś wspólnego :P).
Co do RAM'u to także wszystko w porządku.
Idąc od końca - w trybie awaryjnym nie ładują się wszystkie procesy i sterowniki - tylko te podstawowe - karta dźwiękowa do nich nie należy.
Jeśli zaś chodzi o problem - to jeżeli przywracanie systemu zadziałało (raz, bo raz - ale to zupełnie inna historia), to zmiana sterowników tu raczej niewiele pomoże (a mogła wręcz zaszkodzić). Zobacz jakie błędy zostały zarejestrowane w podglądzie zdarzeń systemowych. Sprawdź też dysk pod kątem występowania błędów logicznych. Nie od parady byłoby też przetestowanie pamięci RAM.
Strona 1 / 1