Stawianie serwera na wewnętrznym ip
Posiadam połączenie z internetem za pomocą modemu z telewizji kablowej. Sieć "kablówki" jest zabezpieczona na wyjściu firewallem i większość (ci którzy płacą zwykły abonament) nie ma zewnętrznego ip. Ja właśnie naleźę do tej grupy userów. Posiadam plik o duźej objętości, który chciałbym udostępnić innemu userowi z sieci (nie jest to zwykła sieć LAN oparta na kartach sieciowych z bezpośrednim połączeniem z innymi podpiętymi komputerami tylko taka, gdzie kaźdy ma swój modem).
1 PYTANIE: Czy jeśli postawię u siebie serwer to będzie on funkcjonował bez przeszkód dla userów z mojej "sieci" (tych z wewnętrznymi ip), czy to raczej nie ma sensu?
2 PYTANIE: Jeśli się da postawić działający serwer to jak wygląda jego konfiguracja w porównaniu do "pospolitych" serwerów dostępnych dla kaźdego usera internetu? (trzeba inaczej konfigurować ip, itp?)
1 PYTANIE: Czy jeśli postawię u siebie serwer to będzie on funkcjonował bez przeszkód dla userów z mojej "sieci" (tych z wewnętrznymi ip), czy to raczej nie ma sensu?
2 PYTANIE: Jeśli się da postawić działający serwer to jak wygląda jego konfiguracja w porównaniu do "pospolitych" serwerów dostępnych dla kaźdego usera internetu? (trzeba inaczej konfigurować ip, itp?)
Odpowiedzi: 17
No jeszcze tego nie sprawdziłem, bo nie ma dostępnego "kumpla". Próbowałem sprawdzić u siebie wpisując swoje ip i nazwę zasobu. Komuter nie wyświetlił źadnego komunikatu. Czy to naturale?
Tu są screeny:
Jeśli uda mi się dogadać z kumplem to zaraz napiszę czy jest moźliwość przesłania pliku.
Tu są screeny:
Jeśli uda mi się dogadać z kumplem to zaraz napiszę czy jest moźliwość przesłania pliku.
Cappadonna, to ze masz tylko modem na USB nie oznacza ze nic sie nie da. System z pewnoscia utworzyl polaczenie sieciowe Dial–up z ustawieniami jakie otrzymuje z serwera DHCP.
Napisalem Ci wyzej co ma zrobic kolega. Zrobil ? Zmapowal w ten sposob ten Twoj udzial ?
Podaj co masz we wlasciwosciach polaczenia sieciowego – protokoly, itd. Mozesz zrobic zrzut okienka (Alt+PrtSc).
Napisalem Ci wyzej co ma zrobic kolega. Zrobil ? Zmapowal w ten sposob ten Twoj udzial ?
Podaj co masz we wlasciwosciach polaczenia sieciowego – protokoly, itd. Mozesz zrobic zrzut okienka (Alt+PrtSc).
czytalem, ale to ze siec jest oparta na modemach nie wyklucza ze nia masz karty sieciowej w kompie! skoro nie masz karty to nie masz otoczenia sieciowego. teraz wracamy do pierwszej odpowiedzi el nino i masz gotowa odpowiedz :)
A czytałeś temat od początku i dokładnie?
Mam modem zewnętrzny (USB) Motorola SB5100 SURFboadr Cable Modem
Cappadonna:(nie jest to zwykła sieć LAN oparta na kartach sieciowych z bezpośrednim połączeniem z innymi podpiętymi komputerami tylko taka, gdzie kaźdy ma swój modem).
Mam modem zewnętrzny (USB) Motorola SB5100 SURFboadr Cable Modem
a karte sieciowa masz w kompie?
Nic nie dało :(
odpal edytor rejestrow:
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrent VersionPolicesExlporer\r teraz dodaj wartosc DWORD
NoNetHood
1 – brak ikony
0 – ikona na pulpicie
moze to cos pomoze.
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrent VersionPolicesExlporer\r teraz dodaj wartosc DWORD
NoNetHood
1 – brak ikony
0 – ikona na pulpicie
moze to cos pomoze.
Uźywam systemu Win XP, klient: Klient sieci Microsoft Networks. Otoczenia brak :?
jaki masz system i jakiego klienta uzywasz? jesli jest to microsoft logon to otoczenia sieciowego nie bedzie. jesli zmienisz na microsoft networking client to pojawi sie :)
W takim razie udostepnij folder z danymi dla "Wszyscy" a kolega w Uruchom niech wpisze "net use \Twoj_numer_IP
azwa_zasobu"
Pinguje się– działa
No jaki adres IP masz Ty a jaki adres ma kolega ? Czy probowales w Wierszu polecen (Uruchom –>cmd) wpisac "ping numer_ip_kolegi".
Niestety nie wiem jak to sprawdzić. :oops:
Dodam tylko, źe znam kilka adresów ip i wszystkie zaczynają się tak samo 172.17.XXX.XXX
Dodam tylko, źe znam kilka adresów ip i wszystkie zaczynają się tak samo 172.17.XXX.XXX
Jesli nie ma czegos takiego, to znaczy ze Wasze adresy nie sa rutowane na serwerze i tym samym nikt nie bedzie mial dostepu do tych danych.
Te IP sa tej samej klasy, zakresu ? Da sie kogokolwiek pingowac ?
Te IP sa tej samej klasy, zakresu ? Da sie kogokolwiek pingowac ?
No właśnie oto chodzi, źe nie ma otoczenia sieciowego i dla tego myślałem o serwerze...
Tylko ze jesli jest otoczenie sieciowe – po czorta kombinowac z serwerem FTP.
Lepiej juz udostepnic folder :)
Lepiej juz udostepnic folder :)
1. Jesli funkcjonuje u Was otoczenie sieciowe, to tak.
2. Identycznie.
2. Identycznie.