Stawianie serwera na wewnętrznym ip
Posiadam połączenie z internetem za pomocą modemu z telewizji kablowej. Sieć "kablówki" jest zabezpieczona na wyjściu firewallem i większość (ci którzy płacą zwykły abonament) nie ma zewnętrznego ip. Ja właśnie naleźę do tej grupy userów. Posiadam plik o duźej objętości, który chciałbym udostępnić innemu userowi z sieci (nie jest to zwykła sieć LAN oparta na kartach sieciowych z bezpośrednim połączeniem z innymi podpiętymi komputerami tylko taka, gdzie kaźdy ma swój modem).
1 PYTANIE: Czy jeśli postawię u siebie serwer to będzie on funkcjonował bez przeszkód dla userów z mojej "sieci" (tych z wewnętrznymi ip), czy to raczej nie ma sensu?
2 PYTANIE: Jeśli się da postawić działający serwer to jak wygląda jego konfiguracja w porównaniu do "pospolitych" serwerów dostępnych dla kaźdego usera internetu? (trzeba inaczej konfigurować ip, itp?)
1 PYTANIE: Czy jeśli postawię u siebie serwer to będzie on funkcjonował bez przeszkód dla userów z mojej "sieci" (tych z wewnętrznymi ip), czy to raczej nie ma sensu?
2 PYTANIE: Jeśli się da postawić działający serwer to jak wygląda jego konfiguracja w porównaniu do "pospolitych" serwerów dostępnych dla kaźdego usera internetu? (trzeba inaczej konfigurować ip, itp?)
Odpowiedzi: 20
Właśnie tak rozwiązaliśmy problem, ale niestety prędkości przesyłu plików są gorsze (nie wiele ale jednak) od prędkości uzyskiwanych przy ściąganiu plików z jakiegoś zewnętrznego serwera :evil:
Nie ma zadnego problemu jesli chodzi o wymiane plikow. Stawiasz jakis serwerek FTP i udostepniasz kumlowi zasoby a i On rowniez moze do Ciebie wrzucac jesli mu pozwolisz.
Przeprowadziliśmy z adminem sieci (jako grupa kilku userów) rozmowę na temat otoczenia sieciowego i juź sprawa jest jasna, lecz dla nas kompletnie zadziwiająca. Szanowny admin stwierdził, źe jakieś pół roku temu istniało w sieci otoczenie, lecz zostało zlikwidowane, gdyź – jak twierdzi admin– przyczyną był wirus rozprzestrzeniający się po sieci, sprawiający mnustwo problemów :shock: Moim zdaniem on nie ma serca :evil: Dla userów takich jak my, otoczenie to waźny dodatek. Wydaję mi się, źe znalazłby się inny sposób na tego wirusa, przecieź w Polsce i na świecie istnieje mnóstwo podobnych sieci, które zapewne teź są atakowane wirusami, jednak istnieje w nich otoczenie i admin mimo problemów i marudzenia poszczególnych userów nie jest tak skrajnie ortodoksyjny :lol: (w sensie zarządzania siecią), źeby okrajać ją z tego sposobu połączenia.
zaproponowalem net view aby sprawdzic czy mimo tego, ze nia masz otoczenia sieciowego (jako ikony) mozna dostac sie do zasobow z wiersza polecen.
a niech mnie ktos oswieci bo juz zwatpilem... albo domena albo grupa robcza, czyz nie?
powracajac do net view, zrobmy jeszcze tak:
c:> net use \xxx.xxx.xxx.xxxipc$ "" /u: ""
teraz dopiero wyslij zapytanie o to co jest udostepnione przez komputer kolegi:
c:> net view \xxx.xxx.xxx.xxx
xxx.xxx.xxx.xxx to oczywiscie adres ip, komputera kolegi. jesli jest dhcp to on za kazdym razem (po kazdym restarcie) bedzie inny.
czy masz informacje o tym, ze komus w twojej sieci udalo sie udostepnic zasoby?
a niech mnie ktos oswieci bo juz zwatpilem... albo domena albo grupa robcza, czyz nie?
powracajac do net view, zrobmy jeszcze tak:
c:> net use \xxx.xxx.xxx.xxxipc$ "" /u: ""
teraz dopiero wyslij zapytanie o to co jest udostepnione przez komputer kolegi:
c:> net view \xxx.xxx.xxx.xxx
xxx.xxx.xxx.xxx to oczywiscie adres ip, komputera kolegi. jesli jest dhcp to on za kazdym razem (po kazdym restarcie) bedzie inny.
czy masz informacje o tym, ze komus w twojej sieci udalo sie udostepnic zasoby?
Właśnie sprawdziłem działanie komendy net view na innym koledze z wewnętrznym ip i jest ten sam błąd. Kolega: sys Win XP PROF, moja grupa robocza i moja domena...
Ja: wspomniane wcześniej...
Ja: wspomniane wcześniej...
Błąd systemu 53. Nie moźna odnaleźć ścieźki sieciowej.Cappadonna:Wystąpił błąd systemu 53.
Mam NetView i kumpel teź. On ma zewnętrzny numer ip ale jest z tej samej sieci. Pinguje się (średni 89 ms). W wierszu poleceń wpisłem net view \nazwa komputera kolegi i wyskakuje mi błąd Wystąpił błąd systemu 53.
Czy to ma związek z tym jego zewnętrznym ip? Dodam źe on próbował u siebie to samo zrobić z moim kompem (teź zainstalował NetView) i wyskakuje mu ten sam błąd. Oba systemy: win xp home, ta sama grupa robocza, ta sama domena.
Tylko co dało ściągnięcie Net View? Jest to rozbudowany program do inwigilacji sieci, ale czy polecenie w wierszu poleceń odnosi się do tego programu? (net view \nazwa kompa).
Czy to ma związek z tym jego zewnętrznym ip? Dodam źe on próbował u siebie to samo zrobić z moim kompem (teź zainstalował NetView) i wyskakuje mu ten sam błąd. Oba systemy: win xp home, ta sama grupa robocza, ta sama domena.
Tylko co dało ściągnięcie Net View? Jest to rozbudowany program do inwigilacji sieci, ale czy polecenie w wierszu poleceń odnosi się do tego programu? (net view \nazwa kompa).
skoro pingi dzialaja, to zrobmy tak. sa programy, ktore wyliczaja liste udostepnionych zasobow zdalnego komputera. takim programem jest np. hunt firmy foundstone (http://www.foundstone.com)
oraz net view. jezeli masz juz te programy to w wierszu polecen wpisz: hunt \nazwa komputra kolegi
lub net view \nazwa komputera kolegi. powinna pojawic sie lista w stylu:
share=ipc$ – zdalne wywołanie IPC
share=ShareDocs –
share=C$ – Domyślny udział
etc.
gdy juz otrzymasz wyniki to w dowolnym otwartym folderze w okienku adres wpisz: \nazwa kompa kolegiudzial i enter
oraz net view. jezeli masz juz te programy to w wierszu polecen wpisz: hunt \nazwa komputra kolegi
lub net view \nazwa komputera kolegi. powinna pojawic sie lista w stylu:
share=ipc$ – zdalne wywołanie IPC
share=ShareDocs –
share=C$ – Domyślny udział
etc.
gdy juz otrzymasz wyniki to w dowolnym otwartym folderze w okienku adres wpisz: \nazwa kompa kolegiudzial i enter
Rozumiem źe tu:
ustawia się domenę, która ma być jednakowa dla wszystkich kompów z otoczenia sieciowego. Ustawiłem.
Kolega z sieci teź ustawił taką samą, grupa robocza teź taka sama. Kolega udostępnia folder z plikami i ja udostępniam u siebie. Mimo to nadal nie ma otoczenia... (oba systemy to Win XP HOME). Dodam, źe nazwy kompów mogą być róźne, tak?
ustawia się domenę, która ma być jednakowa dla wszystkich kompów z otoczenia sieciowego. Ustawiłem.
Kolega z sieci teź ustawił taką samą, grupa robocza teź taka sama. Kolega udostępnia folder z plikami i ja udostępniam u siebie. Mimo to nadal nie ma otoczenia... (oba systemy to Win XP HOME). Dodam, źe nazwy kompów mogą być róźne, tak?
klikasz na moj komputer prawym klawiszem myszki i we wlasciwosciach masz odpowiedz :)
W takim razie na szybkiego – http://rtfm.bsdzine.org/#precyzja :wink: .Cappadonna:No chyba trzeba będzie mnie na taki kurs wysłać...
No chyba trzeba będzie mnie na taki kurs wysłać...
Podrzucam wciąź nowe informacje, gdyź powadzę dyskusję na innym forum. Dodaje je tutaj, źeby doprowadzić czytającego uźytkownika z podobnym problemem do jego ostatecznego rozwiązania. Nie miałem niesety nigdy doczynienia z pracą kompa w grupach roboczych i nie miałem doczynienia z Win XP Prof. I liczyłem na pomoc w rozwiązaniu problemu...
Podrzucam wciąź nowe informacje, gdyź powadzę dyskusję na innym forum. Dodaje je tutaj, źeby doprowadzić czytającego uźytkownika z podobnym problemem do jego ostatecznego rozwiązania. Nie miałem niesety nigdy doczynienia z pracą kompa w grupach roboczych i nie miałem doczynienia z Win XP Prof. I liczyłem na pomoc w rozwiązaniu problemu...
No widzisz, tak to jest z takimi postami. Podajesz zero informacji a co jakis czas podrzucasz nowe szczegoly. Myslalem, ze takie podstawowe rzeczy jak ustawienia komputera do pracy w Grupie roboczej nie sa Ci obce i przynajmniej to mamy za soba. Trzeba Cie bedzie chyba wyslac na kurs pisania postow z problemami.
Grupe robocza zmieniasz w Panel sterowania –> System –> Nazwa komputera i na dole przycisk Zmien.
Natomiast XP Home ma pewne ograniczenia w stosunku do Prof i dlatego nie masz w Narzedziach administarcyjnych Zasad zabezpieczen.
Grupe robocza zmieniasz w Panel sterowania –> System –> Nazwa komputera i na dole przycisk Zmien.
Natomiast XP Home ma pewne ograniczenia w stosunku do Prof i dlatego nie masz w Narzedziach administarcyjnych Zasad zabezpieczen.
Nowe wiadomości odnośnie tematu:
Dowiedziałem się kolejnych informacji od ludzi znających się na mojej sieci, którzy określili co jest wymagane do korzystania z otoczenie sieciowego:
Moźe odpowie mi ktoś, gdzie w Home Edition ustawia się
Dowiedziałem się kolejnych informacji od ludzi znających się na mojej sieci, którzy określili co jest wymagane do korzystania z otoczenie sieciowego:
To nie do końca jest tak. Żebyś mnie widział w otoczeniu sieciowym
musiałbyś mieć w ustawieniach sieci ustawiona te samą domenę i grupę
roboczą co ja, a do tego jeszcze ja bym musiał coś udostępniać.
Moźe odpowie mi ktoś, gdzie w Home Edition ustawia się
:?:domenę i grupę roboczą
EL NINO:Czyzbys mial XP Home ?
No nie to pytanie to mnie normalnie na dobranoc rozłoźyło :lol: Gdybym wiedział, źe to ma jakieś znaczenie to bym wspomniał wcześniej :lol: Właśnie mam XP Home Edition :!:
Czyzbys mial XP Home ?
Że tak się zapytam: gdzie są w Narzędziach administracyjnych Zasady zabezpieczeń lokalnych :?:
Zresztą juź problem rozwiązałem w trochę inny sposób.
Wystarczył odpowiedni program którym okazał się być WWW File Shasr Pro. Umoźliwia on wysyłanie plików po sieci, niestety z transferami jak przy zwykłym, internetowym serwerze ftp. Pozdrawiam, dziękuję za ofiarne zainteresowanie problemem i czekam jeszcze na podpowiedź w związku z Zasadami zabezpieczeń lokalnych!
Zresztą juź problem rozwiązałem w trochę inny sposób.
Wystarczył odpowiedni program którym okazał się być WWW File Shasr Pro. Umoźliwia on wysyłanie plików po sieci, niestety z transferami jak przy zwykłym, internetowym serwerze ftp. Pozdrawiam, dziękuję za ofiarne zainteresowanie problemem i czekam jeszcze na podpowiedź w związku z Zasadami zabezpieczeń lokalnych!
Narzędzia administracyjne –> Zasady zabezpieczeń lokalnych –> Zasady lokalne –> Przypisywanie praw uźytkownika –> Odmowa dostępu do tego komputera z sieci, powinien byc tylko Support cos_tam i dodaj Administrator dla bezpieczenstwa.
Jeden z uźytkowników mojej sieci na pytanie: czy jest moźliwe korzystanie z otoczenia sieciowego, napisał mi tak:
Czyli, źe mam sobie dać spokój z kombinacjamin nad otoczeniem i zająć się próbą net use, bo to co on napisał to jest waźny argument?
na poprzednie pytanie: mam konto Gość, ale nie wiem jak sprawdzić w narzędziach administracyjnych, czy nie jest dodany do odmowy
To nie jest siec lokalna w ktorej jestesmy, zebysmy mogli miec dostep do
swoich kompow. Kazdy uzytkownik ma przydzielony swoj wlasny IP wewnatrz
sieci (szkoda ze nie zewnetrzne). Takze to nie jest wina systemu.
Czyli, źe mam sobie dać spokój z kombinacjamin nad otoczeniem i zająć się próbą net use, bo to co on napisał to jest waźny argument?
na poprzednie pytanie: mam konto Gość, ale nie wiem jak sprawdzić w narzędziach administracyjnych, czy nie jest dodany do odmowy
No i jest tak, jak ma byc. Powinienes tylko sprawdzic czy masz zalaczone konto Gosc, sprawdzic czy Gosc nie jest dodany do odmowy polaczenia z sieci (w Narzedziach administracyjnych – wielokrotnie opisywane), udostepnic folder dla Wszyscy i czekac co zrobi kolega.
Natomiast to, ze nie miales zadnego komunikatu, to normalne – swoich zasobow sie nie mapuje :wink: .
Natomiast to, ze nie miales zadnego komunikatu, to normalne – swoich zasobow sie nie mapuje :wink: .