Stary sprzet (laptop) a XP ???
Witam serdecznie
Jęsli nie trafiłem z topicem to przepraszam ale mam pewne pytanko, otóź
Mam Laptopa
Toshiba Satellite 4030cds 300MHz (4,5x67) pamieci 64B dysk 10GB a na nim króluje Win98SE i czy ...
mozliwe jest zainstalowanie na nim WinXP a jesli tak to co naleźało by w nim zmodernizować (ile pamieci itp) Pytanie to moje sie wzięło stad źe przegladając sieć zuwaźyłem laptopy o podobnych parametrach i były na nich zainstalowane XPeki. Wiem źe w chwili obecnej XPek na nim nie ruszy ale moze sie da.
Po co??
Otóź laptop ten bedzie uzywał mój ojciec (posuniety wiekiem :–)) i on ma problemy z zaintalowaniem czegokolwiek a co dopiero instalować na Win98 !!!
Wiec co radzicie, jak zmodernizować, czego dokupić, wymienić czego nie ruszać???
W oczekiwaniu na pomoc
tbrally
Jęsli nie trafiłem z topicem to przepraszam ale mam pewne pytanko, otóź
Mam Laptopa
Toshiba Satellite 4030cds 300MHz (4,5x67) pamieci 64B dysk 10GB a na nim króluje Win98SE i czy ...
mozliwe jest zainstalowanie na nim WinXP a jesli tak to co naleźało by w nim zmodernizować (ile pamieci itp) Pytanie to moje sie wzięło stad źe przegladając sieć zuwaźyłem laptopy o podobnych parametrach i były na nich zainstalowane XPeki. Wiem źe w chwili obecnej XPek na nim nie ruszy ale moze sie da.
Po co??
Otóź laptop ten bedzie uzywał mój ojciec (posuniety wiekiem :–)) i on ma problemy z zaintalowaniem czegokolwiek a co dopiero instalować na Win98 !!!
Wiec co radzicie, jak zmodernizować, czego dokupić, wymienić czego nie ruszać???
W oczekiwaniu na pomoc
tbrally
Odpowiedzi: 10
A ja kolego tbrally podpowiem ci coś z własnego doświadczenia.
Na pewno większa pamięć zwiększy osiągi i komfort pracy.
Ja mam Toshibę Satellite Pro 4220 i w oryginale procesor to Pentium III 450 MHz. Sprawdziłem jaki jest chipset i co moźe obsłuźyć (chodzi o częstotliwość taktowania procesora). Na aukcji Allegro za 65 zł kupiłem procesor Pentium III 800 MHz i po włoźeniu do lapka wszystko jest OK.
Róźnica między tymi procesorami polega na róźnych mnoźnikach zegara częstotliwości (4,5 i 8 razy).
Efekt jest taki jak oczekiwałem – skończyły się problemy z zajętością procesora i programy które wcześniej działały jakby miały czkawkę teraz chodzą płynnie.
Na przykład nie mogłem odtwarzać filmów z DVD – teraz nie ma problemu.
A XP chodził mi na starym procesorze (450 MHz) bez najmniejszych problemów, tylko pamięci to mam 256 MB.
Na pewno większa pamięć zwiększy osiągi i komfort pracy.
Ja mam Toshibę Satellite Pro 4220 i w oryginale procesor to Pentium III 450 MHz. Sprawdziłem jaki jest chipset i co moźe obsłuźyć (chodzi o częstotliwość taktowania procesora). Na aukcji Allegro za 65 zł kupiłem procesor Pentium III 800 MHz i po włoźeniu do lapka wszystko jest OK.
Róźnica między tymi procesorami polega na róźnych mnoźnikach zegara częstotliwości (4,5 i 8 razy).
Efekt jest taki jak oczekiwałem – skończyły się problemy z zajętością procesora i programy które wcześniej działały jakby miały czkawkę teraz chodzą płynnie.
Na przykład nie mogłem odtwarzać filmów z DVD – teraz nie ma problemu.
A XP chodził mi na starym procesorze (450 MHz) bez najmniejszych problemów, tylko pamięci to mam 256 MB.
Np.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=39065&highlight=nlite+legal%2A
więcej w archiwum.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=39065&highlight=nlite+legal%2A
więcej w archiwum.
a tak ogli czy uzwanie nlite w rzypadku WinXPjest legalne bo co prawda nie sprawdzałem tego ale cos mi sie zdaje źe chyba nie dokońca
No moźesz spróbować zrobić sobie płytke nLitem na której wywalisz kilka niepotrzebnych rzeczy, ale wg. mnie zbyt wiele Ci to nie da.
zatem pewnie pozostane przy win98 ale moźe znajdzie sie ktos kto robił takie cuda
dodam tylko źe ostanio słyszałem o programie bodaj nlite czy cus takiego któro pozwala na nieco ogołocenie XPeka by był odchudzony na słapsze sprzety .... – moze tak ?????
dodam tylko źe ostanio słyszałem o programie bodaj nlite czy cus takiego któro pozwala na nieco ogołocenie XPeka by był odchudzony na słapsze sprzety .... – moze tak ?????
Mysle, źe raczej lepiej zapomnieć. Bo nawet jak bys dołoźył pamięc ram to processor 300 MHz zostanie. I nawet jak byś zainstalował Win XP to uruchomić jakis program (word, gg itd.) mogłoby być juz cięźko. Ale poczekaj moźe jest tutaj ktoś kto radzi sobie z XP na takim sprzecie.
Tak próbowałem instalować XPeka i wyskakiwal monit o zbyt małej ilości pamieci
Dla czego nie idzie niewiem – tak dokładnie mówiąc to mam nawet wiecej ramu otóź na pokladzie jest 64MB + 2 kość o poj 16MB – choć co dziwne system wykrywa dokładnie 71MB (razem)
Po co?? ––> dla starszego gościa jakim jest moj papa
A dlaczego XP a nie Win98??
instalacja programów to fakt, praktycznie taka sama ale jest jeszcze kilka inym źeczy otóz:
on (papa) jest lewy w komputerach a dotychczas pracował na moim XPeku (dla starszej osoby nie bedącej choć w małym stopniu obytym z komputerami a będący jeszcze w "toxycznym" stosunku do samego urządzenia jakim jest komputer jak i samej nauki pracy na nim) przesiadka na W98 jest jednak niezłym szokiem
Ponadto w przypadku róźnych problemów sprzetowych gdzie czasami naleźy dany sprzet odinstalować/zainstalować poniownie w przypadku Xpka dzieje sie to niemal automatycznie a w W98 "na piechote a źe nie mieszkam juź z rodzicami :D to ew. porady co i jak odbywać sie beda przez telefon lub GG a ja sam biegły juz niejestem w W98
uffffffff to sie rozpisałem
a tak na powaźnie
to jak to jest źe na takich sprzetach (jeden miałem osobiście (pentium)) był Xpek i działał całkiem sprawnie – u mnie siedzi celeron
czy poprostu radzisz zapomnieć o XPeku??? ..... na tym sprzecie
Dla czego nie idzie niewiem – tak dokładnie mówiąc to mam nawet wiecej ramu otóź na pokladzie jest 64MB + 2 kość o poj 16MB – choć co dziwne system wykrywa dokładnie 71MB (razem)
Po co?? ––> dla starszego gościa jakim jest moj papa
A dlaczego XP a nie Win98??
instalacja programów to fakt, praktycznie taka sama ale jest jeszcze kilka inym źeczy otóz:
on (papa) jest lewy w komputerach a dotychczas pracował na moim XPeku (dla starszej osoby nie bedącej choć w małym stopniu obytym z komputerami a będący jeszcze w "toxycznym" stosunku do samego urządzenia jakim jest komputer jak i samej nauki pracy na nim) przesiadka na W98 jest jednak niezłym szokiem
Ponadto w przypadku róźnych problemów sprzetowych gdzie czasami naleźy dany sprzet odinstalować/zainstalować poniownie w przypadku Xpka dzieje sie to niemal automatycznie a w W98 "na piechote a źe nie mieszkam juź z rodzicami :D to ew. porady co i jak odbywać sie beda przez telefon lub GG a ja sam biegły juz niejestem w W98
uffffffff to sie rozpisałem
a tak na powaźnie
to jak to jest źe na takich sprzetach (jeden miałem osobiście (pentium)) był Xpek i działał całkiem sprawnie – u mnie siedzi celeron
czy poprostu radzisz zapomnieć o XPeku??? ..... na tym sprzecie
tbrally:Wiem źe w chwili obecnej XPek na nim nie ruszy ale moze sie da.
A skąd to wiesz?? Próbowałes zainstalować? jakieś błędy/problemy przy instalacji?
tbrally:Z podanych stron (a tak łatwe do znalezienia) wynika źe juz na moim sprzecie XPek powinien pojść a nie idzie (moźe dla tego źe prócz slabych parametrów jest to poprostu staruszek – ale jak sądzisz (a tak mi sie wydaje) zainstalowanie wiekszej ilości pamieci rozwiąźe problem??
TO samo co wyźej, dlaczego nie idzie? Faktycznie, co do ramu to masz minimum, takźe myśle źe bez dodatkowej kości sie nieobejdzie. Tylko czy to coś da? Proca masz 300MHz czyli tez prawie minimum. Nawet jak byś wyłączył wszystkie wodotryski u niepotrzebne usługi to nie wiem czy nadawałby sie, by na nim coś uruchomić, choćby jakiegoś Worda.
Poza tym nie rozumię jeszcze jednego?
tbrally:
Otóź laptop ten bedzie uzywał mój ojciec (posuniety wiekiem Smile) i on ma problemy z zaintalowaniem czegokolwiek a co dopiero instalować na Win98 !!!
A czy są jakieś róźnice miedzy instalowaniem programów na Win98 a Win XP?
Z podanych stron (a tak łatwe do znalezienia) wynika źe juz na moim sprzecie XPek powinien pojść a nie idzie (moźe dla tego źe prócz slabych parametrów jest to poprostu staruszek – ale jak sądzisz (a tak mi sie wydaje) zainstalowanie wiekszej ilości pamieci rozwiąźe problem??
Mysle, źe po przeczytaniu tego, troche ci sie rozjasni:
http://www0.centrumxp.pl/windows/professional/wymagania.php
http://www0.centrumxp.pl/windows/home/wymagania.php
http://www0.centrumxp.pl/windows/professional/wymagania.php
http://www0.centrumxp.pl/windows/home/wymagania.php
Strona 1 / 1